A modern gasztronómia titkos fellegvára: Lettország

Elfogtunk néhány levelet, amelyet a lettországi Rigából idén ősszel hazánk fiai, lányai – az itthon maradottaknak. Most közreadunk belőlük néhányat.

Szia, kedvesem. Te aztán igazán tudod, mennyire irtózom a repüléstől, de a Budapestről Rigába tartó Air Baltic közvetlen járatra még én sem tudok mondani egy rossz szót se. Percre pontosan indultunk, a Bombardier gép kicsi ugyan, de minden kényelemmel felszerelt, és az utaskísérőktől nem kérhettem olyat, amit mosolyogva ne teljesítettek volna szinte azonnal. Nézegettem a fedélzeten a magazint, merrefelé repül a lett légitársaság, kiderült, Riga irányából Európában szinte mindenhová. 

Üdv nektek Riga látképével. Az ország össznépességének egyharmada, mintegy 700 ezren lakják ezt az emberi léptékű, színes kis várost. Lettország egész területét sem népesítik be túl sokan: mindössze 1 millió 950 ezren élnek errefelé (a mi 10 milliós lakosságszámunkhoz képest ez elég kevés). Abban viszont közösek vagyunk, hogy mind ők, mind mi voltunk német és orosz befolyás alatt. Riga eredetileg az északnémet kereskedők által létrehozott, dúsgazdag Hanza-város volt, és ennek nyomai máig felfedezhetők az épületek stílusában és a város pedáns tisztaságában. Oroszul meg ma is szinte mindenki beszél errefelé, bár a lettek 1990-ben kikiáltották függetlenségüket, és azóta az egész országban látványos a fejlődés.

Hahó, fiúk, küldöm nektek ezt a képet, mert látnotok kell. Riga főterén, árnyas fák között bolyongva találtam ezt óriási szobrot, először azt hittem, vicc az egész. Mint kiderült, 12 méter magas ez az izé, ami tulajdonképpen egy űrhajós majmot ábrázol, és egy orosz művész adományozta a városnak azzal, hogy így tiszteleg az űrben életüket vesztő állatokért. Persze ez igazából fricska az orosz–amerikai űrversenyzést ismerve, hiszen az oroszok kutyákat lőttek ki előszeretettel az űrbe, majmot inkább az amcsik a hidegháborús időszak idején.

Drága anyuka, tudom, mennyire szeretsz piacra járni, ez itt a Rigai Központi Vásárcsarnok. Képzeld, ez az öt óriási, egymáshoz kapcsolódó, tágas, világos hangárból álló, neoklasszicista és art deco elemekben gazdag építmény, amely a Daugava folyó partján áll, eredetileg az első világháború idején készült vásárcsarnoknak, és két monumentális tömbből állt. De a németek a második világháború idején einstandolták, mert szerintük tökéletes hely volt imádott zeppelinjeik építéséhez, javításához. A háború végén a két óriási épületet szétválasztották, az egyik monstrum nagykereskedésként és húsüzemként funkcionál, a többiben zöldséget, gyümölcsöt, tejet, tejterméket, pékárut, húsárut, a folyóhoz legközelebb esőben pedig annyira friss halakat kínálnak a kofák, hogy a legtöbb még ott tátog a vevő szeme láttára. 

Ezt most fel kell tennem Instagramra is, mert különben senki nem hiszi el a szakács haverjaim közül, hogy amit Riga belvárosában kóstoltam az ottlétem alatt, mennyire tökéletesen összerakott ételsor – a világ legtrendibb stílusának tartott skandináv vonallal megalkotva, Michelin-csillagért kiáltó ízvilággal. Séfként, amint néhány napnyi szabadságot sikerül összehoznom, járatokat böngészek, és elutazom valahová, hogy megismerjem az adott ország ízeit, étkezési kultúráját, feltöltődjek, inspirálódjak, hazahozzak ötleteket az ott kóstoltak alapján. Így kerültem Rigába. Összehaverkodtam a Le Dome séfjével, Szergej Sziporovval, (ő van a képen) akinél egy ebédet kóstoltam végig étterme tetőteraszán. Azt, hogy mindent ott helyben készített vagy fejezett be, előttem, talán mondanom sem kell. De olyan északias és a hazájára jellemző ízorgiát tálalt piros bogyós gyümölcsökkel, saját fűszerkertjéből való növényekkel, ehető virágokkal, és a halat annyira szakszerűen, mégis egyszerűen és magától értetődően készítette el, hogy minden pontját felvettem, és azóta itthon gyakorlom, hogy valami hasonlót alkothassak.

A teljes cikk a Turizmus Trend/Vendég & Hotel októberi lapszámában olvasható.

 

Forrás: Vendég & Hotel


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.