A pécsiek megfőzték a világot

Izgalmas projektbe fogott a Pécsi Tudományegyetem: 50 étel a nagyvilágból címmel olyan szakácskönyvet jelentetett meg, amely a földgolyó távoli pontjairól érkezett hallgatók receptjeit gyűjti kötetbe.

„Jóval többről van szó, mint pusztán szakácskönyvről, ez a kiadvány ugyanis arról szól, hogy mi történik egy közösséggel, amikor megnyitja kapuit a különböző kultúrák előtt” – mondta a kiadvány bemutatóján Tarrósy István egyetemi docens, a PTE külügyi igazgatója, hozzátéve: „Ezek vagyunk mi: sokszínűek, változatosak, izgalmasak.” Az ötletgazda Berta Anikó, a PTE orvosi karának EGSC (külföldi hallgatókkal foglalkozó) irodavezetője volt, aki egyben a projektet is összefogta. Kezdeményezése nyomán az egyetemen tanuló mintegy 4600 külföldi diák körében tavaly felhívást tettek közzé, s arra kérték őket, osszanak meg a családjukból, hazájukból származó autentikus recepteket. Az eredmény 46 országból ötven, jellemzően hétköznapi, „népi” ételleírás lett, ezek alapján született meg az 50 delicacies on Earth, avagy 50 étel a nagyvilágból című, 236 oldalas, kétnyelvű szakácskönyv, amely május közepétől országos terjesztésben, a Líra hálózatában is elérhető.

A diákok a Konyhafőnök című műsorból is ismert Lokodi Ákos séffel minden ételt elkészítettek, a főzést Kalmár Lajos fotózta végig. Lokodi Ákos „nagy utazásnak” nevezte a közös munkát, és lapunknak elmondta, megerősítést nyert abban, hogy mint mindenhez, a főzéshez is maximális nyitottsággal és alázattal érdemes hozzáállni, mert az ember csak így képes a tiszta befogadásra. A könyvben a különleges alapanyagokat és fűszereket felsorakoztató receptek mellett röviden a hallgatók is bemutatkoznak: személyes történeteiken keresztül az olvasó a skót felföldtől belső Afrikáig és a Karib-tengerig a különböző kultúrákba és családokba is bepillantást nyer. A kötet bemutatóján a diákok részéről is elhangzott, hogy sosem felejtik el a közös projektet, amelyen keresztül nemcsak egymást, de egymás kultúráját is jobban megismerték.

A termékenyítő keveredés jegyében a nemzetközi fogásokhoz magyar borok társulnak: Győrffy Zoltán (Pécsi Borozó, PTE), Hevér László borász (PTE) és Sue Tolson nemzetközi borszakíró a Pannon Borrégió, illetve a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének borait ajánlja a receptek mellé.

Forrás: Turizmus Online


Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.
Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.