A pécsiek megfőzték a világot

Izgalmas projektbe fogott a Pécsi Tudományegyetem: 50 étel a nagyvilágból címmel olyan szakácskönyvet jelentetett meg, amely a földgolyó távoli pontjairól érkezett hallgatók receptjeit gyűjti kötetbe.

„Jóval többről van szó, mint pusztán szakácskönyvről, ez a kiadvány ugyanis arról szól, hogy mi történik egy közösséggel, amikor megnyitja kapuit a különböző kultúrák előtt” – mondta a kiadvány bemutatóján Tarrósy István egyetemi docens, a PTE külügyi igazgatója, hozzátéve: „Ezek vagyunk mi: sokszínűek, változatosak, izgalmasak.” Az ötletgazda Berta Anikó, a PTE orvosi karának EGSC (külföldi hallgatókkal foglalkozó) irodavezetője volt, aki egyben a projektet is összefogta. Kezdeményezése nyomán az egyetemen tanuló mintegy 4600 külföldi diák körében tavaly felhívást tettek közzé, s arra kérték őket, osszanak meg a családjukból, hazájukból származó autentikus recepteket. Az eredmény 46 országból ötven, jellemzően hétköznapi, „népi” ételleírás lett, ezek alapján született meg az 50 delicacies on Earth, avagy 50 étel a nagyvilágból című, 236 oldalas, kétnyelvű szakácskönyv, amely május közepétől országos terjesztésben, a Líra hálózatában is elérhető.

A diákok a Konyhafőnök című műsorból is ismert Lokodi Ákos séffel minden ételt elkészítettek, a főzést Kalmár Lajos fotózta végig. Lokodi Ákos „nagy utazásnak” nevezte a közös munkát, és lapunknak elmondta, megerősítést nyert abban, hogy mint mindenhez, a főzéshez is maximális nyitottsággal és alázattal érdemes hozzáállni, mert az ember csak így képes a tiszta befogadásra. A könyvben a különleges alapanyagokat és fűszereket felsorakoztató receptek mellett röviden a hallgatók is bemutatkoznak: személyes történeteiken keresztül az olvasó a skót felföldtől belső Afrikáig és a Karib-tengerig a különböző kultúrákba és családokba is bepillantást nyer. A kötet bemutatóján a diákok részéről is elhangzott, hogy sosem felejtik el a közös projektet, amelyen keresztül nemcsak egymást, de egymás kultúráját is jobban megismerték.

A termékenyítő keveredés jegyében a nemzetközi fogásokhoz magyar borok társulnak: Győrffy Zoltán (Pécsi Borozó, PTE), Hevér László borász (PTE) és Sue Tolson nemzetközi borszakíró a Pannon Borrégió, illetve a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének borait ajánlja a receptek mellé.

Forrás: Turizmus Online


Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel

Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel 

Három magyar résztvevő a mikulovi Nemzetközi Borturizmus Konferencián.
Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére

Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére 

Az Etyeki Pezsgő hivatalosan eredetvédett státuszt kapott.
Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban

Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban 

Hagyományteremtő„Balaton Expo”-n jelent meg a régió kínálata a Balaton asztalán.
Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek

Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek 

Új névvel és telephelyen, kibővített termékportfólióval és nemzetközi terjeszkedéssel folytatja működését Magyarország vezető újrahasználati rendszere, a Cup Revolution.
Felvásárolták az albán Spar-hálózatot

Felvásárolták az albán Spar-hálózatot 

Koszovó legnagyobb kiskereskedelmi hálózata, a Viva Fresh Store felvásárolta a Spar Albánia üzleteit a helyi Balfin befektetési csoporttól.
Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben

Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben 

Ki mondta, hogy a balatonfüredi borvidék kizárólag fehérborok készítéséhez kiváló terület?
Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás

Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás 

Az első tünetek kedden jelentkeztek a Levél településen található, 3000 egyedet számláló szarvasmarha-állományban.
Jön egy stílusos villásreggeli

Jön egy stílusos villásreggeli 

Stílusos Vidéki Villásreggeli Fesztivál és majális- egy igazán ragyogó program a gasztronómia és az utazás szerelmeseinek.
Megújult étlappal vár az etyeki birtok

Megújult étlappal vár az etyeki birtok 

Defend Márk séf és csapata tálalásában mutatják be a friss ötletekre és szezonális alapanyagokra épülő megújult étlapot.
Zenés-táncos estek a Gundelben

Zenés-táncos estek a Gundelben 

Hagyományélesztés modern köntösben: áprilistól zenés-táncos estek a Gundelben.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.