A rántott csirkére esküsznek a gyerekek

A Falatozz.hu országos ételrendelő portál több száz – a fővárosban és 33 vidéki nagyvárosban található – étterem bevonásával készített elemzést a gyerekétel kínálatról. Az eredmény szerint a felmérésében résztvevő vendéglátóhelyek 10 százalékánál lehet kapni kifejezetten gyermekeknek ajánlott fogásokat.

A Falatozz.hu országos ételrendelő portál friss felmérése szerint a vállalat hálózatában található több száz budapesti és vidéki étterem jelenleg 10%-a kínál kifejezetten gyermekek számára készített fogásokat. A gyerekmenüt kínáló éttermek egyharmada budapesti, kétharmaduk pedig egyenletesen oszlik meg a vidéki nagyvárosokban, az élen Szegeddel.

Az abszolút listavezető a rántott csirke (legyen szó egészben, csíkokban vagy nuggets formában készített változatról), ez a fogás szinte mindegyik étlapon szerepel. A második leggyakrabban előforduló étel a rántott sajt, bár ez már csak a gyermekételeket kínáló éttermek kevesebb, mint felénél rendelhető. A harmadik helyezést a paradicsomos bolognai tészta érte el, és csak eggyel maradt le a dobogóról a rántott halrudacska. A toplista ötödik helyén a pizza áll, amely a megszokott kínálat kis adagjának felel meg.


Antal Emese dietetikus, szociológus, a TÉT Platform szakmai vezetője, civilben kétgyerekes anya és a Gyermek az asztalnál című könyv szerzője a Falatozz.hu kérdésére elmondta: „A kisgyermekes szülők gyakran feltételezik, hogy a gyerek rossz evő vagy válogatós. Ezek a félelmek lehetnek valósak is, de ha étterembe megyünk a családdal, nem kell aggódnunk, hogy az alkalomszerű étkezések jelentősebben befolyásolnák a gyerekek étkezési szokásait. Érdemes tehát olyat rendelni, amit tényleg szeretnek, illetve ez jó lehetőség, hogy  újdonságokat is kipróbáljanak. Mindazonáltal nagyon kellenek a főzelékek, például a borsó, a spenót vagy a sóska, a párolt zöldség vagy a pépesebb rakott zöldségek, hiszen ezek komplett ételek, van bennük minden, amire a gyerekeknek szükségük van” – mondta a szakértő.

Bár a felmérés szerint kevésbé jellemző, hogy a gyermekeknek szánt alapételeket zöldségekben gazdagon tálalnák, a legelterjedtebb fogások mellett azért a Falatozz.hu-n nagyobb kínálatból is választhatunk, mint például a vaslapon sült csirkemell rizi-bizivel, a grillezett mézes csirkemell rizzsel, a lepketészta sonkával és kukoricával, a kicsi döner tál, vagy a pulykamell golyók petrezselymes, sajtos, enyhén fokhagymás töltelékkel.

Forrás: Élelmiszer Online


Tojásválság az USA-ban

Tojásválság az USA-ban 

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának adatai alapján a tojás ára soha nem látott magasságokba emelkedett az elmúlt hónapokban.
Idén is megtartják a Budafoki Pincejárat borral, pezsgővel bélelt programjait

Idén is megtartják a Budafoki Pincejárat borral, pezsgővel bélelt programjait 

Idén bemutatják Budapest Bornegyedének gazdag hagyományait, művészeti értékeit és a pezsgő- és borkultúra új irányvonalait.
Leáldozóban a fine dining népszerűsége, feljövőben a cukrászdák rangja

Leáldozóban a fine dining népszerűsége, feljövőben a cukrászdák rangja 

Sok minden kiderült az egyik vendéglátással, rendezvényszervezéssel és hotelüzemeltetéssel foglalkozó cég megbízására  2024 őszén elkészült kutatásból.
Kávé, költészet, képzőművészet

Kávé, költészet, képzőművészet 

Rendhagyó italbemutató a pesti Dorottya utcai Edison & Jupiter speciality kávézóban.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.
Százféle fánk a Fánkfesztiválon

Százféle fánk a Fánkfesztiválon 

Karneváli programokkal várják idén is a résztvevőket.
Közel száz borászat a Furmint Február Nagy Kóstolón

Közel száz borászat a Furmint Február Nagy Kóstolón 

Több mint nyolcvan pincészet kétszáznál is több, furmintból készült borával találkozhat a közönség a 15. Furmint Február Nagy Kóstolón csütörtökön Budapesten, a Hagyományok Házában.
Bepillantás egy kétszáz éves olasz malom trénerképzésébe

Bepillantás egy kétszáz éves olasz malom trénerképzésébe 

Egy 193 éves olasz malom, hagyományok, innováció és egy jó adag magyar szenvedély.
Amerikai importőrök: alaposan betáraztak proseccóból a védővámok réme miatt

Amerikai importőrök: alaposan betáraztak proseccóból a védővámok réme miatt 

Az a biztos, ami már a tárolókban van.
Valentin-nap a város felett

Valentin-nap a város felett 

Valentin-napi élmények a Matild Palotában.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.