A tönk szélén a brit pub-ok

Nagy-Britanniában tönkre mehet a legendás pubok nagy része, ha a kiskocsmák nem kapnak sürgősen állami segítséget a túléléshez. A brit sör- és pubszövetség, a vendéglők szakmai szervezete olyan támogatást kér, amely már nem is válságkezelés, hanem felér a csődöt követő újraindítással.

Szabályos gazdasági mészárlás vár a legendás brit pubokra: tízből négy nem tudja kihúzni szeptemberig, amikor várhatóan újra teljes fogadhatják sörivó vendégeiket - írta a Guardian. A British Beer and Pubs Association (BBPA), a sörözők szakmai szervezete felmérést készített, amelyben azt találta, hogy az Egyesült Királyság 47 ezer kiskocsmájából 19 ezer tulajdonosa látja úgy, hogy kénytelen lesz lehúzni a rolót, ha nem jön sürgősen segítség a kormánytól. Ez 320 ezer munkahely megszűnésével fenyeget.

A kormány arra készül, hogy bejelenti a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások lazítását, ám ez hosszú folyamat lesz, ami azt jelenti, hogy a pubok csak ősszel nyithatnak ki ismét, és akkor sem teljes kapacitásukkal. A BBPA felmérése alapján úgy látja, hogy ez mindegyik cégnél komoly gondokat okoz, egy hajszálon fog múlni, hogy kibírják-e addig, és az említett 40 százalék várhatóan kifut a tartalékaiból.

Segélykiáltás

A helyi közösségek és a munkahelyek megmentése érdekében, nem beszélve a nemes brit hagyomány védelméről, a kormány nem nyugodhat bele a pubok majdnem felének eltűnésébe - mondta Emma McClarkin, a BBPA igazgatója. A szervezet véleménye szerint nem csupán a jelenleg bezárás idejére kell segítséget nyújtani a vendéglőknek, hanem arra az időszakra is, amikor a távolságtartási szabály miatt kevesebb vendéget fogadhatnak, mint korábban. Enélkül elvesznek a munkahelyek, mert kevesebb pincérre, szállító munkásra lesz szükség. A kiskocsmák forgalma hosszú ideje folyamatosan gyengült, leszámítva a járvány kitörése előtti három hónapot, amikor némi javulást mutatott, ezért a csapás nagyon rosszkor jött. A szervezet azt javasolja, hogy a vendéglátást segítő kormányzati programot a nagyobb pubokra is terjesszék ki, ami 10 ezerrel növelné a támogatásra jogosult cégek számát. Összességében a Guardian értékelése szerint a BBPA gyakorlatilag arra kéri a kormány, hogy húzza ki a csődből a kiskocsmaipart.

Pénz, pénz, pénz

Ami a konkrét intézkedéseket illeti, a BBPA egyebek mellett azt kéri, hogy a pubok esetén hosszabbítsák meg június utánra is a munkahely-megmentési programot, azaz a bértámogatást, továbbá hosszabb távon mérsékeljék a szolgáltatásuk után fizetendő áfát. Emellett a sört, a sörfőzést terhelő adókat is csökkenteni kellene. McClarkin szerint a kormánynak meg kell értenie, hogy amit eddig adott, az kevés. A cégek hamarosan kifutnak a pénzükből a hosszúra nyúló bezárás idején, és utána is csak csökkentett kapacitással nyithatnak majd meg. A BBPA vezetője gyöngéden meg is fenyegette az ország vezetését, jelezve, hogy ha nem segítenek, akkor bezárnak a pubok, amit a helyi közösségek, lakosság, a választók nem fog elfelejteni, amikor legközelebb a szavazóurnákhoz járul.

Forrás: napi.hu


Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket

Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket 

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton

Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton 

Ahol leülsz a barátokkal találkozni egy közös program előtt, aztán onnan nem indulsz tovább.
Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban

Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban 

Stockholmban mutatkozott be több fiatal magyar borász április 22-én, egy belvárosi, a fiatal közönség körében is népszerű étteremben.
Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje

Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje 

Április 26-tól új séf vezeti az Arany Kaviár Étterem konyháján a munkát.
Édes élet a májusi Glamping pikniken

Édes élet a májusi Glamping pikniken 

A Nomád Hotel & Glamping 9. alkalommal rendezi szezonnyitó piknikjét május utolsó vasárnapján.
Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól

Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól 

A Bortriatlon egy nagyon izgalmas rendezvény, aminek egyik fontos állomása a Szürkebarát Hétvége.
Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?