A tönk szélén a brit pub-ok

Nagy-Britanniában tönkre mehet a legendás pubok nagy része, ha a kiskocsmák nem kapnak sürgősen állami segítséget a túléléshez. A brit sör- és pubszövetség, a vendéglők szakmai szervezete olyan támogatást kér, amely már nem is válságkezelés, hanem felér a csődöt követő újraindítással.

Szabályos gazdasági mészárlás vár a legendás brit pubokra: tízből négy nem tudja kihúzni szeptemberig, amikor várhatóan újra teljes fogadhatják sörivó vendégeiket - írta a Guardian. A British Beer and Pubs Association (BBPA), a sörözők szakmai szervezete felmérést készített, amelyben azt találta, hogy az Egyesült Királyság 47 ezer kiskocsmájából 19 ezer tulajdonosa látja úgy, hogy kénytelen lesz lehúzni a rolót, ha nem jön sürgősen segítség a kormánytól. Ez 320 ezer munkahely megszűnésével fenyeget.

A kormány arra készül, hogy bejelenti a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások lazítását, ám ez hosszú folyamat lesz, ami azt jelenti, hogy a pubok csak ősszel nyithatnak ki ismét, és akkor sem teljes kapacitásukkal. A BBPA felmérése alapján úgy látja, hogy ez mindegyik cégnél komoly gondokat okoz, egy hajszálon fog múlni, hogy kibírják-e addig, és az említett 40 százalék várhatóan kifut a tartalékaiból.

Segélykiáltás

A helyi közösségek és a munkahelyek megmentése érdekében, nem beszélve a nemes brit hagyomány védelméről, a kormány nem nyugodhat bele a pubok majdnem felének eltűnésébe - mondta Emma McClarkin, a BBPA igazgatója. A szervezet véleménye szerint nem csupán a jelenleg bezárás idejére kell segítséget nyújtani a vendéglőknek, hanem arra az időszakra is, amikor a távolságtartási szabály miatt kevesebb vendéget fogadhatnak, mint korábban. Enélkül elvesznek a munkahelyek, mert kevesebb pincérre, szállító munkásra lesz szükség. A kiskocsmák forgalma hosszú ideje folyamatosan gyengült, leszámítva a járvány kitörése előtti három hónapot, amikor némi javulást mutatott, ezért a csapás nagyon rosszkor jött. A szervezet azt javasolja, hogy a vendéglátást segítő kormányzati programot a nagyobb pubokra is terjesszék ki, ami 10 ezerrel növelné a támogatásra jogosult cégek számát. Összességében a Guardian értékelése szerint a BBPA gyakorlatilag arra kéri a kormány, hogy húzza ki a csődből a kiskocsmaipart.

Pénz, pénz, pénz

Ami a konkrét intézkedéseket illeti, a BBPA egyebek mellett azt kéri, hogy a pubok esetén hosszabbítsák meg június utánra is a munkahely-megmentési programot, azaz a bértámogatást, továbbá hosszabb távon mérsékeljék a szolgáltatásuk után fizetendő áfát. Emellett a sört, a sörfőzést terhelő adókat is csökkenteni kellene. McClarkin szerint a kormánynak meg kell értenie, hogy amit eddig adott, az kevés. A cégek hamarosan kifutnak a pénzükből a hosszúra nyúló bezárás idején, és utána is csak csökkentett kapacitással nyithatnak majd meg. A BBPA vezetője gyöngéden meg is fenyegette az ország vezetését, jelezve, hogy ha nem segítenek, akkor bezárnak a pubok, amit a helyi közösségek, lakosság, a választók nem fog elfelejteni, amikor legközelebb a szavazóurnákhoz járul.

Forrás: napi.hu


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.