A türelem fenntartható földi epret terem

Éveket várunk az igazi társra, az igazi barátokra, házra, munkára; miért ne várhatnánk még néhány napot az igazi földieperre is…

A hipermarketek polcain már megjelent a szamóca, ám ez sajnos még nem az az “igazi”, amibe beleharapva érzed a napfény ízét és a nagymama kertjének illatát. Arról nem is beszélve, mennyi növényvédőszerrel van teletömve, hogy néhány héttel előbb kerülhessen a tányérodra, mint vegyszermentes társai.

Az Environmental Working Group - EWG - amerikai környezetvédelmi szervezet minden évben közread egy “Piszkos 12” elnevezésű listát a peszticidekkel - azaz növényvédőszerekkel - leginkább fertőzött zöldségekről és gyümölcsökről, hazai viszonylatban is. A földieper hosszú éveken át vezette ezt a listát, az egyik “legpiszkosabb” gyümölcsünknek számít. A peszticidek magukba foglalják a rovarirtó, gombaölő, gyomirtó és talajfertőtlenítő szereket, amelyekből akár több tucat különböző szer maradványa is megtalálható egyetlen szem szamócán.

Az idei eperszezon kezdete a hűvös és kiszámíthatatlan időjárás miatt az ittaszezon.com kistermelői szerint május második hetére tolódott, ekkorra érnek majd be a hazai földeken, a szabad ég alatt vagy nyitott fóliasátrakban cseperedő földieperpalánták termései. Azok a szépnek látszó - ám gyakran ízben és állagban csalódást keltő - szamócák, amik már megjelentek az üzletek polcain, sajnos vagy külföldről érkező és többezer kilométert utazó gyümölcsök, vagy rengeteg vegyszert kaptak, hogy néhány héttel megelőzzék szezonális társaikat - tájékoztatta lapunkat az ittaszezon.com kistermelői közösség.



Ráadásul az utaztatott, üvegházban termelt gyümölcsök a bolygónk egészsége szempontjából sem kedveznek. A fenntartható étkezéssel foglalkozó Felelős Gasztrohős Alapítvány is a helyi és szezonális alapanyagok fogyasztására buzdít mindenkit. “ A klímaválsággal járó időjárási viszontagságok egyre gyakoribbak hazánkban is, ami a hazai termelők munkáját is megnehezíti. A messziről utaztatott gyümölcsök-zöldségek szállítása, csomagolási hulladéka, termelési körülményei nagy terhet rónak a bolygónkra, ami hozzájárul a klímaváltozás okozta problémákhoz. Érdemes tehát a hazai és szezonális alapanyagokat előnyben részesíteni a saját és a bolygónk egészsége érdekében is.” - mondta el Szabó Eszter, a Felelős Gasztrohős Alapítvány kommunikációs vezetője.

Az ittaSzezon.com epertermelői környezetkímélő gazdálkodást folytatnak, vagy éppen az ökológiai (bio) gazdálkodásra való átállás időszakában járnak, a gyümölcsök szabadföldön, fűtetlen fóliasátrakban nőnek.

“Azzal, hogy kistermelőktől és szezonális élelmiszereket vásárolunk, hazai családokat támogatunk és már tettünk egy lépést egy fenntarthatóbb életmód felé. Mi személyesen megismerkedünk a piacterünkön árusító gazdákkal, fantasztikus élettörténeteket és alázatos munkát ismerünk meg ...rengeteg részlet rejlik ezen falatok mögött, melyek egész egyszerűbben finomabbak és minden szempontból magas minőséget képviselnek” - árulta el Répássy Zsuzsanna, az ittaszezon.com kistermelői piactér egyik alapítója.



Az ittaSzezon!-ról:

A már több, mint 3 éves társadalmi vállalkozás azon dolgozik, hogy a hazai kistermelők fantasztikus munkáját és ízeit minél többen megismerhessük. Olyanok, mint egy falusi rokon: szólnak, hogy mikor, kitől és mit érdemes vásárolni. Általuk jut el a legfrissebben a termőföldről az asztalodig a szezonális finomság.


Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.
Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.
Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon

Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon 

A híradások szerint 70 embert elvittek – akik közül többeket le is tartóztattak.
CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért

CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért 

Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.