A türelem fenntartható földi epret terem

Éveket várunk az igazi társra, az igazi barátokra, házra, munkára; miért ne várhatnánk még néhány napot az igazi földieperre is…

A hipermarketek polcain már megjelent a szamóca, ám ez sajnos még nem az az “igazi”, amibe beleharapva érzed a napfény ízét és a nagymama kertjének illatát. Arról nem is beszélve, mennyi növényvédőszerrel van teletömve, hogy néhány héttel előbb kerülhessen a tányérodra, mint vegyszermentes társai.

Az Environmental Working Group - EWG - amerikai környezetvédelmi szervezet minden évben közread egy “Piszkos 12” elnevezésű listát a peszticidekkel - azaz növényvédőszerekkel - leginkább fertőzött zöldségekről és gyümölcsökről, hazai viszonylatban is. A földieper hosszú éveken át vezette ezt a listát, az egyik “legpiszkosabb” gyümölcsünknek számít. A peszticidek magukba foglalják a rovarirtó, gombaölő, gyomirtó és talajfertőtlenítő szereket, amelyekből akár több tucat különböző szer maradványa is megtalálható egyetlen szem szamócán.

Az idei eperszezon kezdete a hűvös és kiszámíthatatlan időjárás miatt az ittaszezon.com kistermelői szerint május második hetére tolódott, ekkorra érnek majd be a hazai földeken, a szabad ég alatt vagy nyitott fóliasátrakban cseperedő földieperpalánták termései. Azok a szépnek látszó - ám gyakran ízben és állagban csalódást keltő - szamócák, amik már megjelentek az üzletek polcain, sajnos vagy külföldről érkező és többezer kilométert utazó gyümölcsök, vagy rengeteg vegyszert kaptak, hogy néhány héttel megelőzzék szezonális társaikat - tájékoztatta lapunkat az ittaszezon.com kistermelői közösség.



Ráadásul az utaztatott, üvegházban termelt gyümölcsök a bolygónk egészsége szempontjából sem kedveznek. A fenntartható étkezéssel foglalkozó Felelős Gasztrohős Alapítvány is a helyi és szezonális alapanyagok fogyasztására buzdít mindenkit. “ A klímaválsággal járó időjárási viszontagságok egyre gyakoribbak hazánkban is, ami a hazai termelők munkáját is megnehezíti. A messziről utaztatott gyümölcsök-zöldségek szállítása, csomagolási hulladéka, termelési körülményei nagy terhet rónak a bolygónkra, ami hozzájárul a klímaváltozás okozta problémákhoz. Érdemes tehát a hazai és szezonális alapanyagokat előnyben részesíteni a saját és a bolygónk egészsége érdekében is.” - mondta el Szabó Eszter, a Felelős Gasztrohős Alapítvány kommunikációs vezetője.

Az ittaSzezon.com epertermelői környezetkímélő gazdálkodást folytatnak, vagy éppen az ökológiai (bio) gazdálkodásra való átállás időszakában járnak, a gyümölcsök szabadföldön, fűtetlen fóliasátrakban nőnek.

“Azzal, hogy kistermelőktől és szezonális élelmiszereket vásárolunk, hazai családokat támogatunk és már tettünk egy lépést egy fenntarthatóbb életmód felé. Mi személyesen megismerkedünk a piacterünkön árusító gazdákkal, fantasztikus élettörténeteket és alázatos munkát ismerünk meg ...rengeteg részlet rejlik ezen falatok mögött, melyek egész egyszerűbben finomabbak és minden szempontból magas minőséget képviselnek” - árulta el Répássy Zsuzsanna, az ittaszezon.com kistermelői piactér egyik alapítója.



Az ittaSzezon!-ról:

A már több, mint 3 éves társadalmi vállalkozás azon dolgozik, hogy a hazai kistermelők fantasztikus munkáját és ízeit minél többen megismerhessük. Olyanok, mint egy falusi rokon: szólnak, hogy mikor, kitől és mit érdemes vásárolni. Általuk jut el a legfrissebben a termőföldről az asztalodig a szezonális finomság.


Jég veled – búcsú az idei cseresznyetermés jórészétől

Jég veled – búcsú az idei cseresznyetermés jórészétől 

Idén luxuscikk lehet a cseresznye és az őszibarack is.
Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.