A türelem fenntartható földi epret terem

Éveket várunk az igazi társra, az igazi barátokra, házra, munkára; miért ne várhatnánk még néhány napot az igazi földieperre is…

A hipermarketek polcain már megjelent a szamóca, ám ez sajnos még nem az az “igazi”, amibe beleharapva érzed a napfény ízét és a nagymama kertjének illatát. Arról nem is beszélve, mennyi növényvédőszerrel van teletömve, hogy néhány héttel előbb kerülhessen a tányérodra, mint vegyszermentes társai.

Az Environmental Working Group - EWG - amerikai környezetvédelmi szervezet minden évben közread egy “Piszkos 12” elnevezésű listát a peszticidekkel - azaz növényvédőszerekkel - leginkább fertőzött zöldségekről és gyümölcsökről, hazai viszonylatban is. A földieper hosszú éveken át vezette ezt a listát, az egyik “legpiszkosabb” gyümölcsünknek számít. A peszticidek magukba foglalják a rovarirtó, gombaölő, gyomirtó és talajfertőtlenítő szereket, amelyekből akár több tucat különböző szer maradványa is megtalálható egyetlen szem szamócán.

Az idei eperszezon kezdete a hűvös és kiszámíthatatlan időjárás miatt az ittaszezon.com kistermelői szerint május második hetére tolódott, ekkorra érnek majd be a hazai földeken, a szabad ég alatt vagy nyitott fóliasátrakban cseperedő földieperpalánták termései. Azok a szépnek látszó - ám gyakran ízben és állagban csalódást keltő - szamócák, amik már megjelentek az üzletek polcain, sajnos vagy külföldről érkező és többezer kilométert utazó gyümölcsök, vagy rengeteg vegyszert kaptak, hogy néhány héttel megelőzzék szezonális társaikat - tájékoztatta lapunkat az ittaszezon.com kistermelői közösség.



Ráadásul az utaztatott, üvegházban termelt gyümölcsök a bolygónk egészsége szempontjából sem kedveznek. A fenntartható étkezéssel foglalkozó Felelős Gasztrohős Alapítvány is a helyi és szezonális alapanyagok fogyasztására buzdít mindenkit. “ A klímaválsággal járó időjárási viszontagságok egyre gyakoribbak hazánkban is, ami a hazai termelők munkáját is megnehezíti. A messziről utaztatott gyümölcsök-zöldségek szállítása, csomagolási hulladéka, termelési körülményei nagy terhet rónak a bolygónkra, ami hozzájárul a klímaváltozás okozta problémákhoz. Érdemes tehát a hazai és szezonális alapanyagokat előnyben részesíteni a saját és a bolygónk egészsége érdekében is.” - mondta el Szabó Eszter, a Felelős Gasztrohős Alapítvány kommunikációs vezetője.

Az ittaSzezon.com epertermelői környezetkímélő gazdálkodást folytatnak, vagy éppen az ökológiai (bio) gazdálkodásra való átállás időszakában járnak, a gyümölcsök szabadföldön, fűtetlen fóliasátrakban nőnek.

“Azzal, hogy kistermelőktől és szezonális élelmiszereket vásárolunk, hazai családokat támogatunk és már tettünk egy lépést egy fenntarthatóbb életmód felé. Mi személyesen megismerkedünk a piacterünkön árusító gazdákkal, fantasztikus élettörténeteket és alázatos munkát ismerünk meg ...rengeteg részlet rejlik ezen falatok mögött, melyek egész egyszerűbben finomabbak és minden szempontból magas minőséget képviselnek” - árulta el Répássy Zsuzsanna, az ittaszezon.com kistermelői piactér egyik alapítója.



Az ittaSzezon!-ról:

A már több, mint 3 éves társadalmi vállalkozás azon dolgozik, hogy a hazai kistermelők fantasztikus munkáját és ízeit minél többen megismerhessük. Olyanok, mint egy falusi rokon: szólnak, hogy mikor, kitől és mit érdemes vásárolni. Általuk jut el a legfrissebben a termőföldről az asztalodig a szezonális finomság.


Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel

Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel 

Három magyar résztvevő a mikulovi Nemzetközi Borturizmus Konferencián.
Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére

Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére 

Az Etyeki Pezsgő hivatalosan eredetvédett státuszt kapott.
Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban

Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban 

Hagyományteremtő„Balaton Expo”-n jelent meg a régió kínálata a Balaton asztalán.
Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek

Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek 

Új névvel és telephelyen, kibővített termékportfólióval és nemzetközi terjeszkedéssel folytatja működését Magyarország vezető újrahasználati rendszere, a Cup Revolution.
Felvásárolták az albán Spar-hálózatot

Felvásárolták az albán Spar-hálózatot 

Koszovó legnagyobb kiskereskedelmi hálózata, a Viva Fresh Store felvásárolta a Spar Albánia üzleteit a helyi Balfin befektetési csoporttól.
Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben

Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben 

Ki mondta, hogy a balatonfüredi borvidék kizárólag fehérborok készítéséhez kiváló terület?
Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás

Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás 

Az első tünetek kedden jelentkeztek a Levél településen található, 3000 egyedet számláló szarvasmarha-állományban.
Jön egy stílusos villásreggeli

Jön egy stílusos villásreggeli 

Stílusos Vidéki Villásreggeli Fesztivál és majális- egy igazán ragyogó program a gasztronómia és az utazás szerelmeseinek.
Megújult étlappal vár az etyeki birtok

Megújult étlappal vár az etyeki birtok 

Defend Márk séf és csapata tálalásában mutatják be a friss ötletekre és szezonális alapanyagokra épülő megújult étlapot.
Zenés-táncos estek a Gundelben

Zenés-táncos estek a Gundelben 

Hagyományélesztés modern köntösben: áprilistól zenés-táncos estek a Gundelben.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.