A világ éttermeinek 10 százaléka megszűnhet a járvány hatására

Az eddig is jól működő éttermek megerősödve kerülhetnek ki a válságból, különösen ha gyorsan át tudtak állni a házhoz szállításra, de a gyengék közül nagyon sokan elbukhatnak.

A világ éttermeinek 10 százaléka eltűnhet a koronavírus-járvány miatt – így számol az Aaron Allen & Associates tanácsadó cég. A Portfolio szemlézte az elemzést, amely szerint a világ 22 millió étterméből 2,2 millió megszűnhet a járvány miatt, kétszer ennyi pedig csak komoly átalakítás árán éli túl a válságot. És ez még egy konzervatív forgatókönyv. Az éttermeket nem csak az sújtja, hogy a turizmus elmarad a válság előtti szinttől, és hogy azok, akik rosszabb anyagi helyzetbe kerülnek, az elsők között az étterembe járáson kezdenek el spórolni. A járvány miatt a higiéniai szabályok a korábbinál sokkal szigorúbbak lettek, ami plusz költséget jelent, ráadásul nagyon sok étterem nagy adóssággal üzemelt már a járvány előtt is.

 

A globális visszaesés fő oka az amerikai zuhanás, de az európai éttermekben is kevesebb a vendég most, mint egy éve, hiába nyitott újra több ország gazdasága. A Portfolio azt tette mindehhez hozzá: több nagy étteremlánc bevétele meglepően jól alakul eddig idén, különösen azoké, ahol gyorsan átálltak a házhozszállításra, valamint ahol az ország nagy károk nélkül megúszta a járványt. Vagyis a szektor erősebb cégei jól kijöhetnek a mostani válságból, a gyengébbek omolhatnak össze.

Forrás: hvg.hu


VarjúVár: az étterem, ahol mindenki otthonra talál

VarjúVár: az étterem, ahol mindenki otthonra talál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.
Tojásválság az USA-ban

Tojásválság az USA-ban 

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának adatai alapján a tojás ára soha nem látott magasságokba emelkedett az elmúlt hónapokban.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.