A világ legrégebbi skót whisky-je Miskolctapolcára érkezik

A világ legrégebbijének titulált, véletlenül felfedezett 40 palack skót whisky árverezése december 5-én ért véget. A 8-as számú palackot a miskolctapolcai  Avalon Ristorante nyerte a liciten 18.000 fontért, azaz több mint 8 millió forintnak megfelelő összegért.

Ez a whisky felér egy időutazással, hiszen a liciten megnyert skót whisky egyike annak a negyvennek, amelyekre Pertshire-ben, a 750 éves Blair Castle egy pinceajtaja mögött bukkantak 2022 végén. A palackok felfedezésekor egy plakettet is találtak mellettük, amely „small still” whiskyként jelöli őket 1833-as lepárlási évvel, 1841-es palackozással és 1932-es újrapalackozással. Amennyiben a dátumok valósak, az azt jelenti, hogy a palackok a legrégebbi ismert (évjárat szerinti) skót whiskyt tartalmazzák.

 

Van, amit kiállítanak, van, amit megisznak

Néhány palack a Blair Castle látógatói számára lesz kiállítva, bemutatva a hely örökségét és a skót whisky iparhoz való fűződését. 24 palackot azonban a whisky-t kedvelők világának szélesebb köre elé szerettek volna tárni, ennek keretében pedig ez a bizonyos 24 palack egy exkluzív aukció keretében talált tulajdonosra. Az aukció december 5-én hajnalban zárult, a 8-as számú palack az Avalon Resort & SPA Michelin ajánlott étterméhez került.

„Amikor éjjel 2-kor lezárult az aukció, és megtudtuk, hogy miénk az egyik palack, leírhatatlan volt az örömünk”, mondta Poncsák Pál, az Avalon Resort & SPA szállodaigazgatója. „Ezután jött a következő kihívás. Három napon belül át kell vegyük ezt a whisky-különlegességet, ami csak speciális körülmények között érkezhet az étterembe. Repülővel természetesen ez a tétel nem szállítható, a sértetlenségét csak a szárazföldi szállítás tudja garantálni.”

 

 

Forrás: Arterego / Turizmus Online


Ezeket a strandételeket mindenképp meg kell kóstolni!

Ezeket a strandételeket mindenképp meg kell kóstolni! 

40 különleges balatoni ételt kóstolt körbe a Balatoni Kör szakmai előzsűrije, és választotta ki azt a tíz nevezőt, akik bekerültek az Év strandétele verseny döntőjébe.
Tevetej-nagyhatalom lennénk?

Tevetej-nagyhatalom lennénk? 

Ugyanis a magyarországi tevetej feldolgozását tanulmányozás céljából a távoli Csádból egy komplett delegáció érkezett hazánkba.
Ludányi József: Ezt csak szerelemből lehet csinálni

Ludányi József: Ezt csak szerelemből lehet csinálni 

A Mátra gyönyörű bortermelő vidékén található Ludányi Pincészet tulajdonosával, Ludányi Józseffel beszélgettünk a borászat történetéről és persze borokról.
Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat?

Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat? 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) már várja a jelöléseket.
A hely, ahol a „slow food” kifejezést komolyan veszik

A hely, ahol a „slow food” kifejezést komolyan veszik 

2024-ben a Dining Guide Év Fenntartható Étterme a Natura Hill Zebegény.
Íme, Európa legszebb szőlőbirtoka

Íme, Európa legszebb szőlőbirtoka 

Egy tanulmány több mint húszezer Google véleményt vizsgált meg, hogy felmérje, mely borászatok találhatók a legfestőibb helyeken.
MVI-jelentés 2023-ról: csökkent a vendéglátóhelyek száma

MVI-jelentés 2023-ról: csökkent a vendéglátóhelyek száma 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) minden évben közzéteszi statisztikai helyzetjelentését a vendéglátásról, így tettek 2023-mal kapcsolatban is.
A Top 10  legmenőbb koktélbár

A Top 10 legmenőbb koktélbár 

Mutatjuk az ország legmenőbb koktélbárjait!
Itt a brutális meleg, igazi logisztikai bravúr a gyorséttermekbe eljuttatni az alapanyagot

Itt a brutális meleg, igazi logisztikai bravúr a gyorséttermekbe eljuttatni az alapanyagot 

Extra hűtési megoldásokra van szükség, hogy az élelmiszerek a megfelelő hőmérsékleten érkezzenek meg a kiszolgáló egységekbe.
A foci EB-döntőjére készül Zamárdi söre

A foci EB-döntőjére készül Zamárdi söre 

Készül az első, balatoni településről elnevezett sör, amely Zamárdiban, a Balaton Beer Weekenden debütál.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.