A világ legrégebbi skót whisky-je Miskolctapolcára érkezik

A világ legrégebbijének titulált, véletlenül felfedezett 40 palack skót whisky árverezése december 5-én ért véget. A 8-as számú palackot a miskolctapolcai  Avalon Ristorante nyerte a liciten 18.000 fontért, azaz több mint 8 millió forintnak megfelelő összegért.

Ez a whisky felér egy időutazással, hiszen a liciten megnyert skót whisky egyike annak a negyvennek, amelyekre Pertshire-ben, a 750 éves Blair Castle egy pinceajtaja mögött bukkantak 2022 végén. A palackok felfedezésekor egy plakettet is találtak mellettük, amely „small still” whiskyként jelöli őket 1833-as lepárlási évvel, 1841-es palackozással és 1932-es újrapalackozással. Amennyiben a dátumok valósak, az azt jelenti, hogy a palackok a legrégebbi ismert (évjárat szerinti) skót whiskyt tartalmazzák.

 

Van, amit kiállítanak, van, amit megisznak

Néhány palack a Blair Castle látógatói számára lesz kiállítva, bemutatva a hely örökségét és a skót whisky iparhoz való fűződését. 24 palackot azonban a whisky-t kedvelők világának szélesebb köre elé szerettek volna tárni, ennek keretében pedig ez a bizonyos 24 palack egy exkluzív aukció keretében talált tulajdonosra. Az aukció december 5-én hajnalban zárult, a 8-as számú palack az Avalon Resort & SPA Michelin ajánlott étterméhez került.

„Amikor éjjel 2-kor lezárult az aukció, és megtudtuk, hogy miénk az egyik palack, leírhatatlan volt az örömünk”, mondta Poncsák Pál, az Avalon Resort & SPA szállodaigazgatója. „Ezután jött a következő kihívás. Három napon belül át kell vegyük ezt a whisky-különlegességet, ami csak speciális körülmények között érkezhet az étterembe. Repülővel természetesen ez a tétel nem szállítható, a sértetlenségét csak a szárazföldi szállítás tudja garantálni.”

 

 

Forrás: Arterego / Turizmus Online


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.