A vörösbor a cukorbetegeknek is segít

Mostanáig számos tanulmány jelent már meg a vörösbor jótékony hatásairól. Néhány közülük egyenesen azt mondja, hogy egy pohár egy órányi „gyűrődéssel” ér fel az edzőteremben. Mások azt állítják, hogy az ital megfázás ellen is jó, illetve csökkenti a magas koleszterinszintet.

Na, most ezt fejeli meg egy nemrég napvilágot látott esszé, amely szerint a vörösbor a diabéteszes embereknek is segítséget nyújthat.

Egy, az Annals of Internal Medicine folyóiratban publikált értekezés keretében az izraeli Ben-Gurion Egyetem tudósai 225 cukorbeteg pácienst vizsgáltak meg. A kutatók által tapasztalt eredmények szerint a napi egy pohár bort fogyasztó vizsgálati alanyok szívének egészségi állapota javult.

„Azt találtuk, hogy a vacsora mellé elfogyasztott, egy pohár bor a 2-es típusú diabétesszel küzdő embereknél javíthatja a szív- és érrendszer egészségét” – jegyezte meg a tanulmányban Iris Shai, a Ben-Gurion Egyetem kutatója.

A páciensek a vizsgált két évben mediterrán étrend mellett az étkezések során egy pohár vörösbort, fehérbort vagy ásványvizet fogyasztottak el. Shai szerint a fehér- vagy vörösborivók vércukorszintje javuló képet mutatott. 

A vörösborfogyasztók a jó koleszterin áldásos hatásaiból is részesedhettek.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a cukorbetegeknek egynél több pohár bort el kellene fogyasztaniuk – már csak azért sem, mert néhány üveg bor különösen sok cukrot tartalmazhat.

Fontos, hogy a diabéteszes emberek ne gyógyszer helyett fogyasszák a vörösbort, ám esténként egy pohárnyi, az egészséges vacsorához elfogyasztott bor ténylegesen az egészségükre válhat.

Fordítás/szerkesztés: Zamaróczy Ádám


Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.
Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.