A vörösbor a cukorbetegeknek is segít

Mostanáig számos tanulmány jelent már meg a vörösbor jótékony hatásairól. Néhány közülük egyenesen azt mondja, hogy egy pohár egy órányi „gyűrődéssel” ér fel az edzőteremben. Mások azt állítják, hogy az ital megfázás ellen is jó, illetve csökkenti a magas koleszterinszintet.

Na, most ezt fejeli meg egy nemrég napvilágot látott esszé, amely szerint a vörösbor a diabéteszes embereknek is segítséget nyújthat.

Egy, az Annals of Internal Medicine folyóiratban publikált értekezés keretében az izraeli Ben-Gurion Egyetem tudósai 225 cukorbeteg pácienst vizsgáltak meg. A kutatók által tapasztalt eredmények szerint a napi egy pohár bort fogyasztó vizsgálati alanyok szívének egészségi állapota javult.

„Azt találtuk, hogy a vacsora mellé elfogyasztott, egy pohár bor a 2-es típusú diabétesszel küzdő embereknél javíthatja a szív- és érrendszer egészségét” – jegyezte meg a tanulmányban Iris Shai, a Ben-Gurion Egyetem kutatója.

A páciensek a vizsgált két évben mediterrán étrend mellett az étkezések során egy pohár vörösbort, fehérbort vagy ásványvizet fogyasztottak el. Shai szerint a fehér- vagy vörösborivók vércukorszintje javuló képet mutatott. 

A vörösborfogyasztók a jó koleszterin áldásos hatásaiból is részesedhettek.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a cukorbetegeknek egynél több pohár bort el kellene fogyasztaniuk – már csak azért sem, mert néhány üveg bor különösen sok cukrot tartalmazhat.

Fontos, hogy a diabéteszes emberek ne gyógyszer helyett fogyasszák a vörösbort, ám esténként egy pohárnyi, az egészséges vacsorához elfogyasztott bor ténylegesen az egészségükre válhat.

Fordítás/szerkesztés: Zamaróczy Ádám


Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek

Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek 

Hajnali 1-ig nyitva tarthatnak a pubok a brit győzelem 80. évfordulóján.
Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon

Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon 

Tízéves az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok értékeit továbbgondoló, 2015-ben az Eiffel Palace épületében megnyitott St. Andrea Restaurant.
A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.