A Zsidai Gasztronómiai Csoport visszautasítja a HVG cikkének állításait

A Zsidai Gasztronómiai Csoport tényekkel utasítja vissza a HVG cikkének tartalmi állításait, egyben ismerteti azt is, miért fellebbezte meg a NÉBIH-vizsgálat megállapításait.

Folyamatos hatósági egyeztetés, ellenőrzések

2016. eleje óta folyamatosan egyeztettünk a szakhatóságokkal, köztük a NÉBIH-hel a Budapest I.kerület Táncsics Mihály utca 25-ben található báziskonyha tervezése és kivitelezése során.

Még a próbaüzem megkezdése előtt, június 9-én a Zsidai Csoport maga kért egy külön NÉBIH ellenőrzést. A HAACP hiányát – amelyet a NÉBIH kifogásolt - még abban a hónapban, júniusban pótoltuk. A NÉBIH működésünket június végén, a vizsgálat lezárásaként szabályosnak minősítette.

Június 28-án megérkezett a NÉBIH igazolás a június 9-én történt ellenőrzés nyomán: bejelentési kötelezettséget teljesítettük, az igazolás határozatlan időre szól. Ezzel visszaigazolásra került, hogy a termelő bázisunk NÉBIH szempontjából szabályosan került kialakításra és működhet. Ezt megelőzően emailben bemutattuk a munkavállalói szakképesítést igazoló bizonyítványokat (június 13-án) és folyamatosan egyeztettünk konyhatechnológiai szakemberekkel és a NÉBIH hatósági állatorvosaival is.

Október 5-én előre be nem jelentett ellenőrzésre került sor, amelyben az ÁNTSZ és az önkormányzat mindent rendben talált. Hangsúlyozzuk, hogy a NÉBIH határozata nem jogerős. A Zsidai Group a NÉBIH nem jogerős határozatát 2016. november 16-án megfellebbezte.

A Zsidai Group álláspontja szerint a vizsgált konyha előírásai megfelelnek a jogszabályoknak, a vizsgálat megállapításainak többségét pedig vitatja. A Zsidai Group az emberi mulasztásra utaló megállapításokat komolyan vette és megszigorította a belső munkarendet és ellenőrzést. A NÉBIH vizsgálat ellen tett fellebbezésben részletesen reagáltunk a NÉBIH által felvetett mozzanatokra:

- „Ömlesztett húsok”: A megállapítás hamis. Adagolva, vákuumcsomagban tároljuk a húsokat, ami külön légtérnek minősül – a jogszabály szerint szabályosan tároljuk azokat, a külön légtérben való tárolás megvalósul.

- Nyers hús engedély nélküli szállítása: A kifogásolt tétel adagolt, fűszerezett, vákuumcsomagolt hússzelet volt, nem tömbös nyers hús. A NÉBIH az előzetes konzultációk során nem tisztázta, hogy ilyet nem szállíthatunk, tudtunkkal a jogszabályok értelmében ilyet kiszállíthatunk.

- 6.6 l tejszín szavatossága lejárt: A nevezett tejszín semmilyen kiszállított ételben nem került és nem is került volna feldolgozásra. Pontosan: 2x2,2 liter október 3-i lejáratú és 1x2,2 liter szeptember 11-i lejáratú növényi tejszínről volt szó, melyet a cukrászunk próbaként rendelt be laktózmentes opciónak, de alkalmazását elvetettük, ilyen növényi tejszínt nem használunk. A termék selejtezése: emberi mulasztás miatt maradt el;

- Hűtőhőmérséklet magasabb az előírtnál – Az 5 órán keresztül tartó ellenőrzés során folyamatosan, huzamosabb ideig nyitott ajtó mellett vizsgálták a hűtőkamrákat, így természetes, hogy amíg a hűtő vissza nem hűt, addig a hőmérséklete ideiglenesen megemelkedik. Termelőkonyhánkban vadonatúj, profi hűtőkamrákat használunk, melyek hibátlanul működnek digitális hőmérséklet kijelzéssel és a HACCP előírásai szerint a hőmérsékletüket folyamatosan naplózzuk.

- Lábpedál nélküli kuka: Valóban hiba, mivel a szállító cég nem a rendelt kukákat szállította és azt tévesen átvettük. Azóta már megérkeztek az eredetileg is rendelt pedálos kukák.

- Pékségben kézmosóban mosogatott edények: nem történt ilyen. Ilyen elmarasztaló határozat nem létezik. A bázison központi mosogató került kiépítésre, ezért nincs is szükség külön mosogatóra a pékségben. Az engedélyeztetés során ezt előre tisztáztuk és a hatóság elfogadta.

- Fagyasztott vaj kiolvadt: semmilyen minőségi károsodás nem történt. 5 órán keresztül tartott az ellenőrzés, így a kiszállításra váró termékek hűtőkamrájában rekedtek a kiszállításra váró termékek. A fagyasztott vaj így hűtött vajjá (1,7C-ra) melegedett a hűtőkamrában, melytől semmilyen minőségi károsodás nem történt.

- HACCP dokumentáció hiánya: A megfelelő HACCP dokumentum júniusban elkészült, azt alkalmaztuk, a helyszínen elérhető volt digitális formában, a cég székhelyén a maga fizikai mivoltában is.

- Allergén összetevők feltüntetése hiányzott: Valótlan állítás, minden allergén feltüntetésre került, csak nem félkövér betűvel.

- Jelöletlen termék: A kérdéses termékek már az aznapi főzéshez előkészített alapanyagok voltak, melyek így értelemszerűen nem tartalmaztak jelölést.

- Határozat, benne több mint 1,2 millió forintos bírság: A nem jogerős határozatot november 16-én megfellebbeztük és azt a hivatal november 21-én át is vette, így a HVG cikk állítása - mely szerint a kormányhivatalhoz a fellebbezésünk nem érkezett meg - valótlan.

A Zsidai Groupról

Éttermeinkben és bárjainkban évente több százezer vendéget szolgálunk ki és nyújtunk világszínvonalú gasztronómiai élményeket. Családi vállalkozásunk, családtagjaink, közel 300 kollégánk 34 éve azon dolgoznak, hogy a magyar gasztronómiát visszaemelje a világ élvonalába és Budapest a világ egyik legjobb helye legyen. Mindez hatalmas felelősség és számos feladatot ró ránk, melyeket önként, büszkén és alázattal vállalunk. Számunka a vendég elégedettsége, az egészséges táplálkozás, az étkezési kultúra fejlesztése, a kompromisszummentes minőség, a legjobb és legegészségesebb alapanyagok felhasználása a legfontosabb.

Az ellenőrzések során mindig konstruktívan együttműködtünk a hatóságokkal és támogatjuk munkájukat, az ellenőrzéseken túl is rendszeresen konzultálunk velük a jogszabályok maradéktalan betartása érdekében. Az éttermi tevékenység sajátossága, hogy a szigorú szabályokat és eljárásokat minden nap és minden órában be kell tartatni és tartani. A legnagyobb odafigyelés mellett is előfordul, hogy hibázunk. A hibák okait feltárjuk, s haladéktalanul intézkedünk azok kijavításáról. A NÉBIH észrevételek nyomán egyes belső eljárásainkat megszigorítottuk. A cikkekben hivatkozott és folyamatban lévő eljárás valóban létezik, az ennek során született nem jogerős határozatot megfellebbeztük, mivel annak számos pontja szakembereink szerint nem áll meg.

A NÉBIH határozat nem jogerős, cégünk november 16-án fellebbezést nyújtott meg, amit a NÉBIH november 21-én át is vett. Bízunk benne, hogy ugyanolyan alaposan fogják a teljes és valós képet cégünk működéséről az olvasók elé tárni, amilyen igyekezettel egy folyamatban lévő rutin ellenőrzés nem jogerős, munkaközi állapotáról jelentenek a közvéleménynek, rossz hírünket keltve, azt sugallva, mintha bármilyen jogerős elmarasztalás történt volna.

Erre tekintettel kérjük a T. Sajtószervet, hogy szíveskedjék a fentebb megjelölt sajtócikk kapcsán a Polgári Perrendtartásról szóló 1952. évi III. törvény 342. § figyelembevételével helyreigazítást eszközölni, és a fentiek figyelembevételével rögzíteni a valós tényeket. Amennyiben a helyreigazítás nem történik meg, úgy kénytelenek vagyunk a szükséges jogi lépéseket megtenni.

Forrás: Vendég&Hotel Online


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.