Az Áfonya hercegnő tortája fantázianevű kreációt a Magyarország Tortájával és az augusztus 20-i ünnepi programok ismertetésével együtt hirdették ki az Országházban. A két győztes édességet a nagyközönség először augusztus 20-án és 21-én, Budapesten, a Magyar Ízek Utcáján kóstolhatja meg, a Várkert Bazárnál.
A cukrászok a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által jóváhagyott alapanyaglistából válogathattak. Pechtol Zsolt cukrász édessége nem tartalmaz hozzáadott cukrot, fehér lisztet, mesterséges adalékanyagot és tartósítószert.
Az alapanyagok
A győztes recept az augusztus 20-i ünnepségekig titokban marad. Pechtol Zsolt, a Tortavár Cukrászda mestere az alapanyagokról annyit elárult, hogy a könnyű torta finom liszt helyett zablisztet tartalmaz, a könnyű joghurt mellett legnagyobb arányban áfonyát, de több bogyós gyümölcsöt, így szedret és ribizlit is tartalmaz, míg mandulalisztből készültek a tortát koronaként díszítő roppanós szeletkék. A torta alacsony szénhidráttartalmú, édesítéséhez a cukrászmester eritritet használt.
Minden eddiginél alacsonyabb szénhidráttartalom
A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége számításai alapján egy szelet torta 8,8 g szénhidrátot és 228 kcal-t tartalmaz. A sajtótájékoztatón Nándori László a zsűri elnöke, egyben a verseny korábbi győztese elmondta, hogy az idei nyertes torta 1 szeletre vetített cukortartalma minden eddiginéál alacsonyabb szénhidrát- és kalóriatartalmú, bátran fogyaszthatják cukorbetegek is.
A vizsgálatokat a Wessling Hungary Kft., független élelmiszervizsgáló laboratórium végezte. Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány célja a versennyel az volt, hogy felhívja a cukrászok figyelmét a kiegyensúlyozott étrendbe illeszthető, hozzáadott cukrot nem tartalmazó sütemények iránti növekvő igényre. A győztes torta készítője egy Kenwood professzionális robotgépet, valamint a WESSLING Hungary Kft. felajánlásából a TOP-Higiénia rendszerében való ingyenes részvételt nyert.
A verseny különdíjasai
A verseny főtámogatója, a magyar fejlesztésű Dcont vércukormérő készülékeket gyártó 77 Elektronika Kft. különdíját a Suhajda Cukrászda (Szentadrási Szabó Emese) érdemelte ki a Málnás tükörtortáért.
Idén az Egy Csepp Figyelem Alapítvány különdíját, mely egy vacsora a Radisson Blu Béke Hotel Budapest felajánlásából, a Frer Cukrászda cukrászda (Erdélyi Balázs) nyerte a Remetei ribizli tortával.
A győztes és a két különdíjas torta nem csak a cukorbetegek választása lehet, hanem azoké is, akik ügyelnek arra is, milyen összetevőket tartalmaz, amit elfogyasztanak.
A zsűri és a szakmai tanácsadók
A zsűri elnöke Nándori László, aranykoszorús cukrászmester volt, aki 2013-ban és 2014-ben megnyerte a versenyt. A zsűri tagjai: Erős Antónia, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány létrehozója, Lajos Mary cukrász, Szőke Zoltán cukrász, Vadon János, rádiós műsorvezető, Gyurcsáné Kondrát Ilona, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének dietetikusa, Mautner Zsófi, gasztroblogger, a Chili & Vanília blog szerzője, és a főtámogató 77 Elektronika Kft. képviseletében Ági Tamás, marketing vezetője voltak. A versenyzőket idén először két szakmai tanácsadó is segítette. Soltész Erzsébet, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány dietetikusa a versenyre való felkészülésben konzultált a nevező cukrászokkal az alapanyagokról. Bechmann György, a Zsolnay Kávéház cukrászmestere pedig a három döntős tortát készítő cukrásznak adott szakmai tanácsot a döntő előtt.
Most a hobbicukrászokon a sor!
Indul a Magyarország Cukormentes Tortája háziverseny! A Magyarország Cukormentes Tortája program részeként az Egy Csepp Figyelem Alapítvány idén is meghirdette a Háziversenyt nem szakképzett cukrászok és lelkes otthonsütők részére, melyre várják a pályamunkákat. A háziverseny kiírása és a részletek megtalálhatók az alapítvány Facebook oldalán és honlapján – www.egycseppfigyelem.hu
Forrás: Vendég&Hotel Online