Akasztói ponty a Hagyomány és Evolúció versenytémája

A Magyar Gasztronómiai Egyesület (MGE) hatodik alkalommal hirdeti meg a Hagyomány és Evolúciót (H&E), melyre szeptember 15-ig lehet jelentkezni.

A tizenkét éve rendszeresen megrendezett H&E szakácsverseny célja a kulináris intelligencia és a technológiai tudatosság fejlesztése, repertoárbővítés, ízléscsiszolás, tehetségkutatás, mindez a szakmai és a nagy nyilvánosság bevonásával. Összességében az éttermi kultúra, az ország étkezési kultúrájának fejlesztése a cél, ahogy az az MGE 2004-es alapító okiratában szerepel. Az első három helyen végző versenyzők ösztöndíjakban részesülnek, továbbképzés céljára, továbbá tárgyi jutalmakban.

A két versenytéma idén az Akasztói ponty tetszőleges garnírunggal és mártással, étteremszerű tálalásban. A második főelemet a verseny előtti napon hozzák nyilvánosságra, garnírungjait meglepetéskosárból kell elkészíteni. Mindkét versenytányért 4 adagban kell elkészíteni, melyre legkevesebb 4 óra áll rendelkezésre, de a meglepetéskosár függvényében ez lehet hosszabb is. A pontos időkeretet egy nappal a verseny előtt közlik a szervezők, a második főelem ismertetésekor.

A beküldendő pályázat az akasztói ponty témájának receptje technológiai leírással és fényképpel,  jelentkező önéletrajzával. A versenyen mind a két témát elkészítik a versenyzők. A döntőre az akasztói pontyot (versenyzőként egy egész hal) és a másik versenytányér alapanyagait a Magyar Gasztronómiai Egyesület biztosítja. A ponty szabadon választott kísérőelemeinek alapanyagait (zöldségek, fűszernövények, alaplevek, fűszerek, fűszernövények, ecetek stb.) a versenyzők hozzák magukkal.

Részletes információk a az MGE versenykiírásáról a  a www.gaultmillau.hu oldalon találhatók. 

Forrás: www.gaultmillau.hu

Forrás: Vendég&Hotel Online


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.