Akasztói ponty a Hagyomány és Evolúció versenytémája

A Magyar Gasztronómiai Egyesület (MGE) hatodik alkalommal hirdeti meg a Hagyomány és Evolúciót (H&E), melyre szeptember 15-ig lehet jelentkezni.

A tizenkét éve rendszeresen megrendezett H&E szakácsverseny célja a kulináris intelligencia és a technológiai tudatosság fejlesztése, repertoárbővítés, ízléscsiszolás, tehetségkutatás, mindez a szakmai és a nagy nyilvánosság bevonásával. Összességében az éttermi kultúra, az ország étkezési kultúrájának fejlesztése a cél, ahogy az az MGE 2004-es alapító okiratában szerepel. Az első három helyen végző versenyzők ösztöndíjakban részesülnek, továbbképzés céljára, továbbá tárgyi jutalmakban.

A két versenytéma idén az Akasztói ponty tetszőleges garnírunggal és mártással, étteremszerű tálalásban. A második főelemet a verseny előtti napon hozzák nyilvánosságra, garnírungjait meglepetéskosárból kell elkészíteni. Mindkét versenytányért 4 adagban kell elkészíteni, melyre legkevesebb 4 óra áll rendelkezésre, de a meglepetéskosár függvényében ez lehet hosszabb is. A pontos időkeretet egy nappal a verseny előtt közlik a szervezők, a második főelem ismertetésekor.

A beküldendő pályázat az akasztói ponty témájának receptje technológiai leírással és fényképpel,  jelentkező önéletrajzával. A versenyen mind a két témát elkészítik a versenyzők. A döntőre az akasztói pontyot (versenyzőként egy egész hal) és a másik versenytányér alapanyagait a Magyar Gasztronómiai Egyesület biztosítja. A ponty szabadon választott kísérőelemeinek alapanyagait (zöldségek, fűszernövények, alaplevek, fűszerek, fűszernövények, ecetek stb.) a versenyzők hozzák magukkal.

Részletes információk a az MGE versenykiírásáról a  a www.gaultmillau.hu oldalon találhatók. 

Forrás: www.gaultmillau.hu

Forrás: Vendég&Hotel Online


Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja

Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja 

Az Auchan Magyarország stratégiai partnerségre lép a Winelovers Wine Awards borversennyel.
Legjobbak közt a magyar speciality kávé

Legjobbak közt a magyar speciality kávé  

A döntőbe a világ több százezer kávéja közül, kategóriánkként a legjobb tízet választják ki.
Miskolc innovatív gasztronómiai kínálata Katowice-ben

Miskolc innovatív gasztronómiai kínálata Katowice-ben  

A Zadole parkban zajló kétnapos rendezvényen a látogatók Katowice testvérvárosainak kulináris és kulturális kínálatával ismerkedhettek meg.
Fagylaltozók, strandbüfék a nyári ellenőrzések célkeresztjében

Fagylaltozók, strandbüfék a nyári ellenőrzések célkeresztjében 

Országos ellenőrzés lesz a főszezonban bizonyos vendéglátóhelyeken.
Átadták a Gyulai Pálinkafesztivál versenydíjait

Átadták a Gyulai Pálinkafesztivál versenydíjait 

Az idei pálinkafesztiválon az év gyümölcse a cseresznye, így külön kategóriaként bírálta a szakmai zsűri a cseresznyepálinkával töltött 27 bonbont.
Nyári ízek újrahangolva  – a Kozmo Hotel új szezonális étlapján

Nyári ízek újrahangolva – a Kozmo Hotel új szezonális étlapján 

Feith Attila executive séf vezetésével a szálloda nyári étlapja idén is ízutazásra hívja a vendégeket.
Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc

Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc 

A most induló Women in Coffee program célkitűzései között szerepel a női baristák szakmai fejlesztése.
Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben

Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben 

Június 5-től ismét étlapra kerülnek népszerű hazai íróink a VakVarjúkban.
Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes?

Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes? 

2025. június 4-én lezárul a Szent István napi kenyérverseny.
Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.