Akcióban a Kánikula-kommandó

Az előforduló hiányosságok miatt 137 millió forint bírságot szabtak ki a 2008. június 30-a és augusztus 25-e között zajló nyári fokozott hatósági ellenőrzések során.

A legkomolyabb szabálytalanságokra a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság ellenőrei bukkantak, akik 2961 melegkonyhás vendéglátóhelyet – étterem, vendéglő, csárda, pecsenyesütő, büfé, falatozó - vizsgáltak. A kifogásolási arány 63 százalékos, ami azt jelenti, hogy 1882 egységben volt valami gond. Jellemző szabálytalanság volt az anyaghányad-nyilvántartás és a beszerzési bizonylatok hiánya, a nyugtaadási kötelezettség elmulasztása, a nem hitelesített mérleg használata, a vásárlók anyagi megkárosítása. A felügyelők több, mint 110 millió forintnyi bírság kiszabására tettek javaslatot. Az ellenőrzéssorozat első két hetében 6003 előállító, kereskedelmi és vendéglátó egységet ellenőriztek a hatóságok. Az ÁNTSZ munkatársai leggyakrabban elégtelen takarítással, szabálytalan mosogatási technológiával és személyi higiénével, helytelen élelmiszertárolással és a HACCP-rendszer nem megfelelő alkalmazásával találkoztak. Összesen 9 millió forint bírságot szabtak ki 220 esetben. A vizsgált egységek 17 százalékánál volt probléma. A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal szakemberei 1563 helyen végeztek ellenőrzést, és az általuk megvizsgált csaknem 22 ezer tételből 581-et kifogásoltak. Több, mint 16 ezer kilogramm élelmiszert vontak ki a forgalomból elsősorban jelölési hibák miatt. Tizennyolc millió forint bírságot szabtak ki.


Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen

Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen 

A tokaji Minaro Hotel bármenedzsere két koktéllal aratott győzelmet a Magyarország Itala 2025 versenyen.
Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról

Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról 

Rizs a magyar alföldről, a Körösök völgyéből.
Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép

Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép  

Egy friss felmérésből kiderült, ahol van lehetőség digitális borravalóadásra, ott a vendégek szívesebben honorálják a színvonalas kiszolgálást.
Nem lesz idén akácméz?

Nem lesz idén akácméz? 

Rekordgyenge termés – drágulás és hiány várható.
Feszült hangulat a borászok körében: Wáberer  kijelentése kiverte a biztosítékot

Feszült hangulat a borászok körében: Wáberer kijelentése kiverte a biztosítékot 

A borásztársadalom nem nézi jó szemmel az alkoholmentességre buzdító kampányt – szerintük ezzel a hazai borkultúra hitelessége is sérül.
Időutazás a Folly Arborétumban

Időutazás a Folly Arborétumban 

A badacsonyörsi arborétum a nyári hónapokban is ideális úti cél.
Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista

Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista 

Június 16-án, hétfőn este rendezték a hazai gasztronómiai élet legrangosabb eseményét, a Dining Guide Év Étterme Gálát.
Hétvégén Somlói Borgála

Hétvégén Somlói Borgála 

Borkultúra, hagyomány és élmény egyetlen hétvégén.
Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak

Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak 

Közös célért – 6 millió forint adomány gyűlt össze.
Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben

Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben 

Új nemzetközi imázsfilmmel pozicionálja újra Magyarországot a borvilág térképén a Magyar Bormarketing Ügynökség.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.