Akcióban a Kánikula-kommandó

Az előforduló hiányosságok miatt 137 millió forint bírságot szabtak ki a 2008. június 30-a és augusztus 25-e között zajló nyári fokozott hatósági ellenőrzések során.

A legkomolyabb szabálytalanságokra a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság ellenőrei bukkantak, akik 2961 melegkonyhás vendéglátóhelyet – étterem, vendéglő, csárda, pecsenyesütő, büfé, falatozó - vizsgáltak. A kifogásolási arány 63 százalékos, ami azt jelenti, hogy 1882 egységben volt valami gond. Jellemző szabálytalanság volt az anyaghányad-nyilvántartás és a beszerzési bizonylatok hiánya, a nyugtaadási kötelezettség elmulasztása, a nem hitelesített mérleg használata, a vásárlók anyagi megkárosítása. A felügyelők több, mint 110 millió forintnyi bírság kiszabására tettek javaslatot. Az ellenőrzéssorozat első két hetében 6003 előállító, kereskedelmi és vendéglátó egységet ellenőriztek a hatóságok. Az ÁNTSZ munkatársai leggyakrabban elégtelen takarítással, szabálytalan mosogatási technológiával és személyi higiénével, helytelen élelmiszertárolással és a HACCP-rendszer nem megfelelő alkalmazásával találkoztak. Összesen 9 millió forint bírságot szabtak ki 220 esetben. A vizsgált egységek 17 százalékánál volt probléma. A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal szakemberei 1563 helyen végeztek ellenőrzést, és az általuk megvizsgált csaknem 22 ezer tételből 581-et kifogásoltak. Több, mint 16 ezer kilogramm élelmiszert vontak ki a forgalomból elsősorban jelölési hibák miatt. Tizennyolc millió forint bírságot szabtak ki.


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.