Akcióban a Kánikula-kommandó

Az előforduló hiányosságok miatt 137 millió forint bírságot szabtak ki a 2008. június 30-a és augusztus 25-e között zajló nyári fokozott hatósági ellenőrzések során.

A legkomolyabb szabálytalanságokra a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság ellenőrei bukkantak, akik 2961 melegkonyhás vendéglátóhelyet – étterem, vendéglő, csárda, pecsenyesütő, büfé, falatozó - vizsgáltak. A kifogásolási arány 63 százalékos, ami azt jelenti, hogy 1882 egységben volt valami gond. Jellemző szabálytalanság volt az anyaghányad-nyilvántartás és a beszerzési bizonylatok hiánya, a nyugtaadási kötelezettség elmulasztása, a nem hitelesített mérleg használata, a vásárlók anyagi megkárosítása. A felügyelők több, mint 110 millió forintnyi bírság kiszabására tettek javaslatot. Az ellenőrzéssorozat első két hetében 6003 előállító, kereskedelmi és vendéglátó egységet ellenőriztek a hatóságok. Az ÁNTSZ munkatársai leggyakrabban elégtelen takarítással, szabálytalan mosogatási technológiával és személyi higiénével, helytelen élelmiszertárolással és a HACCP-rendszer nem megfelelő alkalmazásával találkoztak. Összesen 9 millió forint bírságot szabtak ki 220 esetben. A vizsgált egységek 17 százalékánál volt probléma. A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal szakemberei 1563 helyen végeztek ellenőrzést, és az általuk megvizsgált csaknem 22 ezer tételből 581-et kifogásoltak. Több, mint 16 ezer kilogramm élelmiszert vontak ki a forgalomból elsősorban jelölési hibák miatt. Tizennyolc millió forint bírságot szabtak ki.


Nyitva az Alelí - ez most a pesti belváros egyik legjobb olasz étterme

Nyitva az Alelí - ez most a pesti belváros egyik legjobb olasz étterme 

Az Alelí egy mediterrán vidékeken őshonos dísznövény - ezt a nevet adta a spanyol éttermének három Michelin-csillagot szerzett sztárséf, Dani García, aki Budapesten nyitotta meg brandjének legújabb egységét.
Az idei év legjobb pezsgőjét kóstolhatjuk a főváros tetején

Az idei év legjobb pezsgőjét kóstolhatjuk a főváros tetején 

Komplex élmények és különleges koktélok is várnak a Hilton Budapest tetején található White Raven skybarban.
Megint egy skybar-nyitás: ezúttal a pesti oldalon

Megint egy skybar-nyitás: ezúttal a pesti oldalon 

Átadták a skybart a WING fejlesztésű ibis&TRIBE Budapest Stadium Hotelben, teljes szolgáltatáspalettájával várja látogatóit a Libertyben lévő szálloda-duo.
Vendéglátósok éves közgyűlése a Gundelben

Vendéglátósok éves közgyűlése a Gundelben 

Május 15-én a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) vezetősége és tagsága a Gundel étteremben tartotta éves közgyűlését.
Dél-amerikai "füst" a budai vár lábánál - megnyílt az UMO

Dél-amerikai "füst" a budai vár lábánál - megnyílt az UMO 

A hely koncepciója a négy alapelem, a tűz, a víz, a föld, és a levegő köré rendeződött, ahol a vendég minden érzékszervére egyszerre hatnak a multikulturális gasztronómiai élmények.
Hogyan és mennyit grilleznek nyáron a magyarok?

Hogyan és mennyit grilleznek nyáron a magyarok?  

Azokat, akik sütögetni szoktak leginkább az ételek ízvilága, a jó idő, a társaság és a tűz hangulata csábítja a grillezésre.
Különleges helyszín nyílik a Duna part egyik legszebb szakaszán

Különleges helyszín nyílik a Duna part egyik legszebb szakaszán 

Művészet, kultúra és kikapcsolódás városlakóknak.
Leállt a termelés a világ leghíresebb csípős szósz gyártójánál

Leállt a termelés a világ leghíresebb csípős szósz gyártójánál 

A rajongók állítólag rohamosan felvásárolják a még piacon lévő készleteket.
BUD Wine: kiválasztották a Budapest Airport borait

BUD Wine: kiválasztották a Budapest Airport borait 

A BUD Wine címért öt kategóriában mérettettek meg a borászatok.
Igazi borkülönlegesség volt a kínai elnök búcsúajándéka

Igazi borkülönlegesség volt a kínai elnök búcsúajándéka 

Orbán Viktor miniszterelnök Hszi Csin-pinget egy 1949-es évjáratú Tokaji Aszúval ajándékozta meg.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.