A legkomolyabb szabálytalanságokra a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság ellenőrei bukkantak, akik 2961 melegkonyhás vendéglátóhelyet – étterem, vendéglő, csárda, pecsenyesütő, büfé, falatozó - vizsgáltak. A kifogásolási arány 63 százalékos, ami azt jelenti, hogy 1882 egységben volt valami gond. Jellemző szabálytalanság volt az anyaghányad-nyilvántartás és a beszerzési bizonylatok hiánya, a nyugtaadási kötelezettség elmulasztása, a nem hitelesített mérleg használata, a vásárlók anyagi megkárosítása. A felügyelők több, mint 110 millió forintnyi bírság kiszabására tettek javaslatot. Az ellenőrzéssorozat első két hetében 6003 előállító, kereskedelmi és vendéglátó egységet ellenőriztek a hatóságok. Az ÁNTSZ munkatársai leggyakrabban elégtelen takarítással, szabálytalan mosogatási technológiával és személyi higiénével, helytelen élelmiszertárolással és a HACCP-rendszer nem megfelelő alkalmazásával találkoztak. Összesen 9 millió forint bírságot szabtak ki 220 esetben. A vizsgált egységek 17 százalékánál volt probléma. A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal szakemberei 1563 helyen végeztek ellenőrzést, és az általuk megvizsgált csaknem 22 ezer tételből 581-et kifogásoltak. Több, mint 16 ezer kilogramm élelmiszert vontak ki a forgalomból elsősorban jelölési hibák miatt. Tizennyolc millió forint bírságot szabtak ki.
Akcióban a Kánikula-kommandó
Az előforduló hiányosságok miatt 137 millió forint bírságot szabtak ki a 2008. június 30-a és augusztus 25-e között zajló nyári fokozott hatósági ellenőrzések során.
Nincs fából vaskarika: búcsúzik a balatonfüredi étterem
Az étterem közösségi oldalán jelentette be, hogy fájó szívvel, de bezárják a vendéglátóegységet.
Programok és fejlesztések a villányi borvidéken
A következő pár évben összesen mintegy ötmilliárd forintnyi fejlesztés valósul meg Villányban.
Rajnai rizling a legjobb magyar borok között
A Pannonhalmi borvidék egyik legismertebb pincészeténél, a Cseri Pincészetnél jóideje fontos szerep jut a számoknak.
Hamarosan személyzet nélküli Auchant nyitnak Újbudán
Személyzet nélküli, okos üzletet nyit február végén a nemzetközi kiskereskedelmi üzletlánc.
Michelin-csillagok Ausztriának: kulináris kiválóságok díjazása a MICHELIN Guide-on
Mérföldkő az osztrák kulináris és turizmus helyzetben: 82 MICHELIN-csillag, 33 Zöld Csillag és 43 Bib-Gourmand-díj Ausztriának.
Felmérés: mennyit költenek fenntartás nélkül a vendégek egy étteremben?
A hazai vendéglátóipar számára érdekes adatokat szolgáltat az a kutatás, amelynek legfőbb megállapításait most ismertetjük.
Rangos elismerés a Törleynek
Alkoholmentes rosé pezsgőjük aranyérmet nyert a londoni Drinks Business által szervezett Global Low and No Alcohol Wine Masters 2024 versenyen.
Változnak a német étkezési szokások
A tendencia összhangban van a globális egészségtudatosság és fenntarthatóság iránti növekvő igénnyel.
Folytatódnak a koreai influenszer kulináris kalandjai Budapesten
Budapestre érkezett egy koreai influenszer, aki útra kelt a fővárosban, hogy felfedezze a magyar gasztronómia finomságait.
Meghökkentő édességeket készít egy magyar cukrász
Most például túrós csuszás csokoládéval kísérletezik.
Interjú
Nagybor vagy semmi
A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.