Akik nem divatból táplálkoznak mentesen

Mi az a mentes táplálkozás, mely allergéneket kerülik egyre többen itthon, és hogyan lehet megoldani mindezt egészségkárosodás nélkül a hétköznapokban? A Csak a Mentes alapítói és szakértői a hazai helyzetről és személyes érintettségükről nyilatkoznak.

Mentesen táplálkozni elsősorban nem divat, hanem egészségügyi kihívás – bár tény, hogy nem könnyű eligazodni a ránk zúduló információ áradatában. A kutatások és a vizsgálati módszerek fejlődése magával hozta azt, hogy egyre több ételallergiát és -érzékenységet már be lehet azonosítani. A hazai TOP10, leggyakoribb ételérzékenység között dobogós helyen áll a tejtermék és a glutén.

Kovács Nikolett, a legeredményesebb magyar női motorversenyző fizikai teljesítményét az akkor még fel nem ismert ételérzékenysége jelentősen visszavetette. „5 éve diagnosztizálták nálam a glutén- és tejfehérje érzékenységet, amióta ennek tudatában vagyok és ehhez mérten táplálkozom, minőségi javulás állt be az egész szervezetem egyensúlyában, komfortérzetében és teljesítőképességében. Immunrendszerem megerősödött, állóképességem látványosan javult.”

Az érintetteknek komoly nehézséget és pánikot jelent elindulni ezen az úton. Van, akinek egész életére szól a változás, van, akinek „csak” egy hosszabb időszakot jelent az életéből. Egy biztos: mindenki bizonytalan az elején, és óriási kérdőjel, hogy mit egyen, és hol talál ehhez megbízható receptet, terméket, márkát. Személyes és szakmai elhivatottság hívta életre az ételérzékenyek, -allergiások és egészségügyi okokból speciális diétát tartók élhető mindennapjaiért a Csak a Mentes szervezetet. A kezdeményezést 2017-ben alapította meg Herczeg Andrea, aki akkor már 5 éve dolgozott a mentes élelmiszerek világában, és Köves Zoltán, aki Budapest egyik legnépszerűbb glutén-, cukor- és laktózmentes cukrászdájának, a NoGlu-nak a vezetője 2011 óta. Mindketten jól ismerik a mentes világban felmerülő tévhiteket, problémákat, és a konkrét fogyasztói igényeket.

„Az egészséges táplálkozás a szívügyünk - foglalja össze Andrea. - Hiszünk abban, hogy jobbá tehetjük az emberek életét, és segíteni tudunk minden ételérzékenység és táplálkozási irányzat esetén. A Csak a Mentes közösség azért jött létre, és 8 szakmai partnerünkkel minden egyes nap azért dolgozunk, hogy valóban hiteles információkat el tudjunk juttatni az érintettekhez. Hogy ne a lemondás, hanem a lehetőségek és a választható megoldások legyenek szem előtt egy egészségesebb, kiegyensúlyozottabb életminőséghez. Jómagam reflux miatt kezdtem megreformálni a táplálkozásomat, jelenleg a gluténmentes és mediterrán étrend előnyeit tesztelem.”

„Mindent felkutatunk és megmutatunk – fűzi hozzá Köves Zoltán, a szervezet másik alapítója -, ami glutén,- laktóz,- tej,- tojás,-cukormentes, paleo, vegetáriánus és vegán, legyen szó konyhai alapanyagokról, készételekről, nassolnivalókról, vagy éppen ökoháztartási szerekről és natúrkozmetikumokról. Egészségmegőrzés céljából egyébként - kipróbálva több irányzatot is - a vegetáriánus étrend mellett köteleztem el magam. A tiszta, minőségi élelmiszerekre valamint a szezonális zöldség- és gyümölcsfogyasztásra helyezem a hangsúlyt akkor is, ha nincs időm főzni, csak rendelni. Ugyanezt tartom fontosnak a Csak a Mentes kapcsán, a közösségünk megismerheti és rendezvényeinken végigkóstolhatja a jól bevált, legújabb tiszta és mentes alapanyagokat, termékeket is. Elkötelezettségünk kimeríthetetlen, nem sajnáljuk a fáradtságot arra, hogy csak a leghitelesebb szakértői partnerek és valóban mentes, szigorúan ellenőrzött termékek legyenek a közösségünk szeme előtt.”

Jogosan adódhat a kérdés: mit nevezünk “mentesnek”? „Minden olyan terméket, alapanyagot - folytatja Andrea -, ami valamilyen allergén anyagtól mentes. A 2014. december 13-án hatályba lépett, a fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásáról szóló 1169/2011/EU-rendelet előírja, hogy valamennyi élelmiszeripari szereplőnek, köztük az éttermeknek is tájékoztatni kell a fogyasztóit az ételekben előforduló élelmiszer allergiát, vagy intoleranciát okozó allergén összetevőkről – ám a tapasztalatok szerint a gyakorlat azt mutatja, hogy ebben a mai napig vannak komoly hiányosságok.”

A hivatalos, 14 allergént részletező listát itt találja.

„Minden mentes pedig az az élelmiszer- részletezi Zoltán -, ami egyáltalán nem tartalmaz allergén anyagokat és ezáltal nem okozhat a szervezetünk számára semmilyen külső vagy belső allergiás tünetet. Aki most csöppen ebbe a világba, és szeretné az egészségét nem veszélyeztető ételekkel, receptekkel és praktikákkal felvértezni az új időszámításra, egy igazi labirintusban érezheti magát. Én is így voltam ezzel korábban. Számtalan tévhit, felszínes információ, tanácsok, megmondóemberek, reklámok közül kell kiszűrnie azt, amiben tényleg bízhat. Ebben a félreértelmezhető információ- és termékáradatban kíván hidat nyújtani Magyarország legnagyobb mentes szakmai közössége, a Csak a Mentes 8 szakértő partnerének tudásával és tapasztalatával együtt.” „Szakmai partnereinkkel aktív csapatmunkát folytatunk, véleményeznek, zsűriznek, szűrnek mindent – folytatja Andrea. – Mindannyiunk számára kiemelten fontos, hogy a közösségünkhöz már csak a valóban hiteles és megfelelő alternatívák jussanak el.”

Forrás: Turizmus Online


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.