Akik nem divatból táplálkoznak mentesen

Mi az a mentes táplálkozás, mely allergéneket kerülik egyre többen itthon, és hogyan lehet megoldani mindezt egészségkárosodás nélkül a hétköznapokban? A Csak a Mentes alapítói és szakértői a hazai helyzetről és személyes érintettségükről nyilatkoznak.

Mentesen táplálkozni elsősorban nem divat, hanem egészségügyi kihívás – bár tény, hogy nem könnyű eligazodni a ránk zúduló információ áradatában. A kutatások és a vizsgálati módszerek fejlődése magával hozta azt, hogy egyre több ételallergiát és -érzékenységet már be lehet azonosítani. A hazai TOP10, leggyakoribb ételérzékenység között dobogós helyen áll a tejtermék és a glutén.

Kovács Nikolett, a legeredményesebb magyar női motorversenyző fizikai teljesítményét az akkor még fel nem ismert ételérzékenysége jelentősen visszavetette. „5 éve diagnosztizálták nálam a glutén- és tejfehérje érzékenységet, amióta ennek tudatában vagyok és ehhez mérten táplálkozom, minőségi javulás állt be az egész szervezetem egyensúlyában, komfortérzetében és teljesítőképességében. Immunrendszerem megerősödött, állóképességem látványosan javult.”

Az érintetteknek komoly nehézséget és pánikot jelent elindulni ezen az úton. Van, akinek egész életére szól a változás, van, akinek „csak” egy hosszabb időszakot jelent az életéből. Egy biztos: mindenki bizonytalan az elején, és óriási kérdőjel, hogy mit egyen, és hol talál ehhez megbízható receptet, terméket, márkát. Személyes és szakmai elhivatottság hívta életre az ételérzékenyek, -allergiások és egészségügyi okokból speciális diétát tartók élhető mindennapjaiért a Csak a Mentes szervezetet. A kezdeményezést 2017-ben alapította meg Herczeg Andrea, aki akkor már 5 éve dolgozott a mentes élelmiszerek világában, és Köves Zoltán, aki Budapest egyik legnépszerűbb glutén-, cukor- és laktózmentes cukrászdájának, a NoGlu-nak a vezetője 2011 óta. Mindketten jól ismerik a mentes világban felmerülő tévhiteket, problémákat, és a konkrét fogyasztói igényeket.

„Az egészséges táplálkozás a szívügyünk - foglalja össze Andrea. - Hiszünk abban, hogy jobbá tehetjük az emberek életét, és segíteni tudunk minden ételérzékenység és táplálkozási irányzat esetén. A Csak a Mentes közösség azért jött létre, és 8 szakmai partnerünkkel minden egyes nap azért dolgozunk, hogy valóban hiteles információkat el tudjunk juttatni az érintettekhez. Hogy ne a lemondás, hanem a lehetőségek és a választható megoldások legyenek szem előtt egy egészségesebb, kiegyensúlyozottabb életminőséghez. Jómagam reflux miatt kezdtem megreformálni a táplálkozásomat, jelenleg a gluténmentes és mediterrán étrend előnyeit tesztelem.”

„Mindent felkutatunk és megmutatunk – fűzi hozzá Köves Zoltán, a szervezet másik alapítója -, ami glutén,- laktóz,- tej,- tojás,-cukormentes, paleo, vegetáriánus és vegán, legyen szó konyhai alapanyagokról, készételekről, nassolnivalókról, vagy éppen ökoháztartási szerekről és natúrkozmetikumokról. Egészségmegőrzés céljából egyébként - kipróbálva több irányzatot is - a vegetáriánus étrend mellett köteleztem el magam. A tiszta, minőségi élelmiszerekre valamint a szezonális zöldség- és gyümölcsfogyasztásra helyezem a hangsúlyt akkor is, ha nincs időm főzni, csak rendelni. Ugyanezt tartom fontosnak a Csak a Mentes kapcsán, a közösségünk megismerheti és rendezvényeinken végigkóstolhatja a jól bevált, legújabb tiszta és mentes alapanyagokat, termékeket is. Elkötelezettségünk kimeríthetetlen, nem sajnáljuk a fáradtságot arra, hogy csak a leghitelesebb szakértői partnerek és valóban mentes, szigorúan ellenőrzött termékek legyenek a közösségünk szeme előtt.”

Jogosan adódhat a kérdés: mit nevezünk “mentesnek”? „Minden olyan terméket, alapanyagot - folytatja Andrea -, ami valamilyen allergén anyagtól mentes. A 2014. december 13-án hatályba lépett, a fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásáról szóló 1169/2011/EU-rendelet előírja, hogy valamennyi élelmiszeripari szereplőnek, köztük az éttermeknek is tájékoztatni kell a fogyasztóit az ételekben előforduló élelmiszer allergiát, vagy intoleranciát okozó allergén összetevőkről – ám a tapasztalatok szerint a gyakorlat azt mutatja, hogy ebben a mai napig vannak komoly hiányosságok.”

A hivatalos, 14 allergént részletező listát itt találja.

„Minden mentes pedig az az élelmiszer- részletezi Zoltán -, ami egyáltalán nem tartalmaz allergén anyagokat és ezáltal nem okozhat a szervezetünk számára semmilyen külső vagy belső allergiás tünetet. Aki most csöppen ebbe a világba, és szeretné az egészségét nem veszélyeztető ételekkel, receptekkel és praktikákkal felvértezni az új időszámításra, egy igazi labirintusban érezheti magát. Én is így voltam ezzel korábban. Számtalan tévhit, felszínes információ, tanácsok, megmondóemberek, reklámok közül kell kiszűrnie azt, amiben tényleg bízhat. Ebben a félreértelmezhető információ- és termékáradatban kíván hidat nyújtani Magyarország legnagyobb mentes szakmai közössége, a Csak a Mentes 8 szakértő partnerének tudásával és tapasztalatával együtt.” „Szakmai partnereinkkel aktív csapatmunkát folytatunk, véleményeznek, zsűriznek, szűrnek mindent – folytatja Andrea. – Mindannyiunk számára kiemelten fontos, hogy a közösségünkhöz már csak a valóban hiteles és megfelelő alternatívák jussanak el.”

Forrás: Turizmus Online


Tranzit volt - Zsiráf lesz

Tranzit volt - Zsiráf lesz 

2022 október elsején bezárt a Tranzit Art Café a Kosztolányi Dezső tér közelében, ahol most nagyszabású átépítési munkák zajlanak.
Megvan az idei Borászok Borásza győztese

Megvan az idei Borászok Borásza győztese 

A díj történetében először a Borászok Barátja „civil” díjat két arra érdemes személyiségnek is odaítélték. 
Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál

Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál 

2024. május 3-5. között kerül megrendezésre Kovács Lázár (Lázár Chef) szervezésében a harmadik magyar Piaggio Pizza Fesztivál & Verseny a Kincsem Parkban, a tavaszi Food Truck Show keretében. 
Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében

Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében 

A cukrászdák további sorsát illetően annyit tudni, hogy a Budavári Önkormányzat - a hely tulajdonosaként - nem üzemelteti majd tovább.
Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban

Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban 

Magyar agrár-és élelmiszeripari termékek mutatkoztak be Ázsia legjelentősebb nemzetközi kiállításán.
Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket

Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket 

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton

Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton 

Ahol leülsz a barátokkal találkozni egy közös program előtt, aztán onnan nem indulsz tovább.
Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban

Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban 

Stockholmban mutatkozott be több fiatal magyar borász április 22-én, egy belvárosi, a fiatal közönség körében is népszerű étteremben.
Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje

Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje 

Április 26-tól új séf vezeti az Arany Kaviár Étterem konyháján a munkát.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?