Áldott borral hintik meg Pannonhalma szőlőit

Évszázados hagyományt, a Vince-járást elevenítik fel szombaton Pannonhalmán.

Az Apátsági Pincészet munkatársai a zord idő ellenére szombaton körbejárják a dűlőket, korareggel indulva mintegy 30 kilométert tesznek meg. Az élmény részesei lesznek a hagyomány iránt érdeklődő vendégek is, ők azonban egy jóval rövidebb, frissítő sétán, a program utolsó szakaszán élhetik át szombat délután a Vince-járás hangulatát - mondta Hortobágyi Cirill perjel az MTI-nek.

A dűlőket járva a borászok a Szent János-napon megáldott St. Martinus újborral hintik meg a szőlőültetvényeket, az egybegyűltek pedig imádságukkal Isten áldását kérik a tőkékre. A programra érkezőket vendégül látják pogácsával, forralt borral, és a közös zsoltáréneklés is hozzájárul a közösségi élmény örömteli
megvalósulásához - hangoztatta Hortobágyi Cirill.

A Vince-járás résztvevői a jó időjárásért és a jó termésért fohászkodnak. Ismert szólás, hogy "ha megcsordul Vince, tele lesz a pince" - a szőlősgazdák ugyanis Szent Vince napjának időjárásából jósolják meg az eljövendő szüret minőségét. Évszázados tapasztalatuk szerint ha a nap kisüt január 22-én, akkor bő termés várható. A tavalyi Vince-járás népes táborának imája meghallgatásra talált, az Apátsági Pincészet kiváló termést takaríthatott be.

Forrás: MTI


Ahol bezárul egy ajtó – ott mindig kinyílik egy másik

Ahol bezárul egy ajtó – ott mindig kinyílik egy másik 

Karácsonyi ajándékként megnyílt a főváros egyik legizgalmasabb gasztronómiáját és álomdesign megoldásait kínáló rooftop bár és étterme, a BiBo Budapest.
Kitehetik a gyászszalagot a Mozartkugeln rajongók

Kitehetik a gyászszalagot a Mozartkugeln rajongók 

December 5-én gurult le az utolsó Mozart golyó Salzburgban, ugyanis az azt gyártó nagyvállalat bezárta ausztriai üzemét.
Az Agrártárca szerint jól fogynak a rozé borok

Az Agrártárca szerint jól fogynak a rozé borok 

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) tavalyi felmérése szerint 2017-hez képest 5 százalékkal nőtt a magyarországi rozéfogyasztás, míg a vörösboré mérséklődött.
Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Jöhet egy vegán avokádó krémlikőrrel készült koktél?

Jöhet egy vegán avokádó krémlikőrrel készült koktél? 

Ez az ital is szerepel a Zazie Bistro & Bar új koktélkínálatában.
MICHELIN Guide: remények és esélyek

MICHELIN Guide: remények és esélyek 

December 10-én az Operaházban tartandó díjátadó ceremónián lehull a lepel arról, hogy idén mely vendéglátóhelyek nyernek bebocsájtást a MICHELIN Guide által elismertek szűk körébe.
Új megjelenést kapott karácsonyra a pesti plaza ételudvara

Új megjelenést kapott karácsonyra a pesti plaza ételudvara 

Az Arena Mall új és megújult üzletei mellett üde oázissá alakított ételudvarával várja a karácsonyi bevásárlásra indulókat.
Ünnepi különlegesség: folyékony fenyőfa

Ünnepi különlegesség: folyékony fenyőfa 

A  frissen szedett fenyőágakat a főzés során közvetlenül a forró sörléhez adják.
Szezonális finomságok és újragondolt klasszikusok a Kozmo Hotel téli étlapján

Szezonális finomságok és újragondolt klasszikusok a Kozmo Hotel téli étlapján 

A tél közeledtével a Kozmo Étterem új menüje a szezon ízeit és hangulatát idézi, egyaránt kényeztetve a hagyományos és a modernebb gasztronómia kedvelőit.
A pulykáknak rossz hír, az ágazat képviselőinek jó érkezett

A pulykáknak rossz hír, az ágazat képviselőinek jó érkezett 

A csökkenő kereslet ellenére továbbra is világélelmezési termék a pulykahús, és komoly növekedési lehetőségek előtt áll.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.