Áldott borral hintik meg Pannonhalma szőlőit

Évszázados hagyományt, a Vince-járást elevenítik fel szombaton Pannonhalmán.

Az Apátsági Pincészet munkatársai a zord idő ellenére szombaton körbejárják a dűlőket, korareggel indulva mintegy 30 kilométert tesznek meg. Az élmény részesei lesznek a hagyomány iránt érdeklődő vendégek is, ők azonban egy jóval rövidebb, frissítő sétán, a program utolsó szakaszán élhetik át szombat délután a Vince-járás hangulatát - mondta Hortobágyi Cirill perjel az MTI-nek.

A dűlőket járva a borászok a Szent János-napon megáldott St. Martinus újborral hintik meg a szőlőültetvényeket, az egybegyűltek pedig imádságukkal Isten áldását kérik a tőkékre. A programra érkezőket vendégül látják pogácsával, forralt borral, és a közös zsoltáréneklés is hozzájárul a közösségi élmény örömteli
megvalósulásához - hangoztatta Hortobágyi Cirill.

A Vince-járás résztvevői a jó időjárásért és a jó termésért fohászkodnak. Ismert szólás, hogy "ha megcsordul Vince, tele lesz a pince" - a szőlősgazdák ugyanis Szent Vince napjának időjárásából jósolják meg az eljövendő szüret minőségét. Évszázados tapasztalatuk szerint ha a nap kisüt január 22-én, akkor bő termés várható. A tavalyi Vince-járás népes táborának imája meghallgatásra talált, az Apátsági Pincészet kiváló termést takaríthatott be.

Forrás: MTI


Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.