Áldott borral hintik meg Pannonhalma szőlőit

Évszázados hagyományt, a Vince-járást elevenítik fel szombaton Pannonhalmán.

Az Apátsági Pincészet munkatársai a zord idő ellenére szombaton körbejárják a dűlőket, korareggel indulva mintegy 30 kilométert tesznek meg. Az élmény részesei lesznek a hagyomány iránt érdeklődő vendégek is, ők azonban egy jóval rövidebb, frissítő sétán, a program utolsó szakaszán élhetik át szombat délután a Vince-járás hangulatát - mondta Hortobágyi Cirill perjel az MTI-nek.

A dűlőket járva a borászok a Szent János-napon megáldott St. Martinus újborral hintik meg a szőlőültetvényeket, az egybegyűltek pedig imádságukkal Isten áldását kérik a tőkékre. A programra érkezőket vendégül látják pogácsával, forralt borral, és a közös zsoltáréneklés is hozzájárul a közösségi élmény örömteli
megvalósulásához - hangoztatta Hortobágyi Cirill.

A Vince-járás résztvevői a jó időjárásért és a jó termésért fohászkodnak. Ismert szólás, hogy "ha megcsordul Vince, tele lesz a pince" - a szőlősgazdák ugyanis Szent Vince napjának időjárásából jósolják meg az eljövendő szüret minőségét. Évszázados tapasztalatuk szerint ha a nap kisüt január 22-én, akkor bő termés várható. A tavalyi Vince-járás népes táborának imája meghallgatásra talált, az Apátsági Pincészet kiváló termést takaríthatott be.

Forrás: MTI


Ki lett az ország legjobb felszolgálója?

Ki lett az ország legjobb felszolgálója? 

A Szakma Kiváló Tanulója Versenyen a győztes Kóródi Béla lett, a Mátészalkai Szakképzési Centrum Kállay Rudolf Szakképző Iskola diákja.
Nappal hagyományos, éjjel automata - jön az első, távfelügyelt kisbolt

Nappal hagyományos, éjjel automata - jön az első, távfelügyelt kisbolt 

Tervek szerint már idén nyáron működnek az első távfelügyelt boltok Magyarországon.
Brad Pitt és Sting kedvenc borai Miskolcon

Brad Pitt és Sting kedvenc borai Miskolcon 

Idén tovább bővül az Avasi Borangolás programkínálata.
Michelin-csillagos gasztroprogram a debreceni Nagyerdőben

Michelin-csillagos gasztroprogram a debreceni Nagyerdőben 

Ízkánaán, Palya Bea és júniusi erdőillat Debrecenben.
Megvannak a pizzafesztivál győztesei

Megvannak a pizzafesztivál győztesei 

A pizzafesztiválon Magyarország legjobb pizzériái és pizzakészítő mesterei versenyeztek egymással.
Megnyílt a Dobay Cukrászda és Pékség a BudaParton

Megnyílt a Dobay Cukrászda és Pékség a BudaParton 

Harmadik cukrászdáját nyitotta a gasztronómia területén két évtizedes tapasztalattal rendelkező VakVarjú Csoport Budapest egyik legmenőbb, legdinamikusabban fejlődő részén, a festői és egyben lazulós hangulatú BudaParton.
Nagy hazai borravaló-körkép: kinek és mennyit jattolnak a magyarok?

Nagy hazai borravaló-körkép: kinek és mennyit jattolnak a magyarok?  

 A digitális fizetés és a számlába beépített szervizdíj terjedésével folyamatosan átalakul a borravaló intézménye is.
Friss felmérés növényi alapú italok fogyasztásáról

Friss felmérés növényi alapú italok fogyasztásáról 

A Danone Magyarország 2024-ben részt vett az öt kelet-közép-európai országban végzett régiós kutatásban, amely a fogyasztók étkezési szokásait mérte fel.
Megdőlt a világ leghosszabb bagettjének rekordja

Megdőlt a világ leghosszabb bagettjének rekordja 

A rekordot idáig Olaszország tartotta egy több, mint 132 méteres bagettel.  
Főszerepben a nők az idei Gourmet Fesztiválon

Főszerepben a nők az idei Gourmet Fesztiválon 

A „sétáló országkóstoló” ezúttal is nagyot merít a hazai kulináris kínálatból.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.