Amikor a szomorú vasárnapot követi a mélabús hétfő

A Blue Monday egy viszonylag új fogalom és őrület a világban, ami indulásától, azaz 2005 óta mindig január harmadik hétfőjére esik. Idén éppen arra a január 20-ára, amikor arra figyelt a világ, hogy Amerikában, a beiktatását követően hivatala első napját miképp töltötte a Fehér Ház régi-új lakója, az Amerikai Egyesült Államok négy év kihagyása után ismét megválasztott elnöke, Donald Trump.

Nos, mi itt Magyarországon nem új rendeletek aláírásával töltöttük e jeles napot, és szerencsére megtehetjük, hogy hátat fordítva a világpolitikának inkább eleget tettünk egy meghívásnak, amely a budapesti Bulinegyed kellős közepére szólt, hátha jobb kedvre derülünk az év „leghangolóbb napjaként” számon tartott szorongásokkal teli januári ünnepen.

És milyen jól döntöttünk. Ugyanis amikor betértünk a pesti Gozsdu Udvar Oggi Pizza Napoletana nevű tésztázójába, és kiválasztottuk a számunkra legszimpatikusabbnak tűnő pizzát a számos ajánlat közül – szinte seperc alatt elénk került, és nem győztünk betelni vele.

Két pizza az Oggi kínálatából - egyik jobb választás, mint a másik
Két pizza az Oggi kínálatából - egyik jobb választás, mint a másik
Fotó: Vágó Ágnes

Mert nem csak a szemnek volt kívánatos, hanem mivel a pizzakemence a vendégtér szélén helyezkedik el, ezért láttuk megszületésének minden pillanatát. És azt a szintén nem elhanyagolható tényt, hogy a pizzaséf kesztyűben készíti az ételt, helyezi a megsült tészta tetejére a hozzávaló feltétet.

A tészta jól átsülve került elénk, az alapanyagok kíválóak, a sonka, a sajt, és a fűszernövények frissen, illatosan kelletik magukat ennivaló díszítésként – ha nagyítóval keresnénk, se találnánk semmi kivetnivalót az elénk került fogásban.

Talán csak annyit, hogy akkora nagy adag egy-egy pizza – az épp hazánkban tartózkodó világhírű és híresen jóevő koreai gasztroinfluenszernek is becsületére válna eltüntetni az egészet – pedig, mint arról mi is hírt adtunk –, a napokban 2 kg rántott húst falt fel és még utána küldött „desszertként” két hatalmas tál pacalt is a szinte csontsovány, ám ezek szerint hatalmas étvággyal rendelkező koreai lány.

A szabóollóból pizzaollóvá avanzsált szép és praktikus kis vágóeszköz
A szabóollóból pizzaollóvá avanzsált szép és praktikus kis vágóeszköz
Fotó: Vágó Ágnes

És még egy érdekességre derült fény egyre vidámabb falatozásunk során: a tálaláskor egy ollót is kaptunk a pizza mellé – amellyel végre valóban könnyű olyan szeletekre vágni a frissen sült tésztát, amilyet csak kívánnánk. El is neveztük az ügyes kis vágóalkalmatosságot pizzaollónak, de, mint kiderült, ez bizony nagy tévedés. Ugyanis ez valójában közönséges szabóolló, kínai tucatgyártmány. Amelyből, mint elmondták az Oggi-ban, nem győznek utánrendelni, mert annyira megtetszik a vendégeknek, hogy a megmaradt tésztával együtt a dobozban rendre hazaviszik maguknak – emlékként. 

 


Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.