Áremelésre készül a Carlsberg

Magas egyszámjegyű” áremelésre készül a világ harmadik legnagyobb sörgyártója.

A dán Carlsberg sörgyár kedden arra figyelmeztetett, hogy a megemelkedett árak a sörfogyasztás esetleges lassulását okozhatják Európában, amely a sörgyártók profitjára is negatív hatással lehet – írta a Reuters cikke alapján a Tobacco Magazin.

A világ harmadik legnagyobb sörgyára arra számít, hogy az organikus működési profit idén mínusz 5 és plusz 5 százalék közé esik majd, szemben a tavalyi 12 százalékos növekedéssel.

„2023 egy újabb kihívásokkal teli év lesz. Bár a sör történelmileg rugalmas fogyasztói kategória, a magasabb árak az általánosan magas inflációval együtt negatív hatással lehetnek a sörfogyasztásra egyes piacainkon, különösen Európában” – mondta Cees ’t Hart vezérigazgató egy közlemény szerint.



A sörgyártók az emelkedő energia- és nyersanyagköltségekre reagálva emelték a sörárakat. A Carlsberg közölte, hogy az egy liter eladott sörre jutó bevétele tavaly 9 százalékkal nőtt, és hogy az idén „magas egyszámjegyű” százalékkal kell emelnie az árakat, hogy fedezze a növekvő költségeket.


Távoznak Oroszországból, de lehet, hogy nem végleg

A Carlsberg, az Oroszországnak leginkább kitett nyugati sörgyár tavaly közölte, hogy mintegy 9,9 milliárd dán korona (517 milliárd forint) értékcsökkenésre számít, miután bejelentette, hogy Moszkva ukrajnai inváziójának következményeként eladja az országban működő üzletágát. A vállalat arra számít, hogy júniusra talál vevőt és aláírja a megállapodást, bár az üzlet véglegesítése az orosz hatóságoktól függ. A Carlsberg a vevővel opciót keres arra, hogy a jövőben visszavásárolja az orosz üzletágat.

Tobacco Magazin
 


Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.
Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták

Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták 

A legjellemzőbb gombabetegségekkel szemben ellenálló szőlőfajtákat, valamint magas hozzáadott értékkel rendelkező borászati termékeket fejlesztett ki a Varga Pincészet Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) konzorciuma. 
Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról

Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról 

A fiatalabb felnőttek számára a borfogyasztás már nem csupán hagyomány vagy gasztronómiai kiegészítő, hanem értékválasztás is.
Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market

Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market 

A gin nemcsak az egyik legnépszerűbb ital és longdrink alapanyag a fővárosban, hanem az egyik legnagyobb ginfesztivál főszereplője is.
Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot!

Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot! 

A Tej Terméktanács országos marketingkampányt indított a hazai előállítású trappista sajt fogyasztásának ösztönzésére.
Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek

Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek 

Hajnali 1-ig nyitva tarthatnak a pubok a brit győzelem 80. évfordulóján.
Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon

Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon 

Tízéves az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok értékeit továbbgondoló, 2015-ben az Eiffel Palace épületében megnyitott St. Andrea Restaurant.
A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.