Áremelésre készül a Carlsberg

Magas egyszámjegyű” áremelésre készül a világ harmadik legnagyobb sörgyártója.

A dán Carlsberg sörgyár kedden arra figyelmeztetett, hogy a megemelkedett árak a sörfogyasztás esetleges lassulását okozhatják Európában, amely a sörgyártók profitjára is negatív hatással lehet – írta a Reuters cikke alapján a Tobacco Magazin.

A világ harmadik legnagyobb sörgyára arra számít, hogy az organikus működési profit idén mínusz 5 és plusz 5 százalék közé esik majd, szemben a tavalyi 12 százalékos növekedéssel.

„2023 egy újabb kihívásokkal teli év lesz. Bár a sör történelmileg rugalmas fogyasztói kategória, a magasabb árak az általánosan magas inflációval együtt negatív hatással lehetnek a sörfogyasztásra egyes piacainkon, különösen Európában” – mondta Cees ’t Hart vezérigazgató egy közlemény szerint.



A sörgyártók az emelkedő energia- és nyersanyagköltségekre reagálva emelték a sörárakat. A Carlsberg közölte, hogy az egy liter eladott sörre jutó bevétele tavaly 9 százalékkal nőtt, és hogy az idén „magas egyszámjegyű” százalékkal kell emelnie az árakat, hogy fedezze a növekvő költségeket.


Távoznak Oroszországból, de lehet, hogy nem végleg

A Carlsberg, az Oroszországnak leginkább kitett nyugati sörgyár tavaly közölte, hogy mintegy 9,9 milliárd dán korona (517 milliárd forint) értékcsökkenésre számít, miután bejelentette, hogy Moszkva ukrajnai inváziójának következményeként eladja az országban működő üzletágát. A vállalat arra számít, hogy júniusra talál vevőt és aláírja a megállapodást, bár az üzlet véglegesítése az orosz hatóságoktól függ. A Carlsberg a vevővel opciót keres arra, hogy a jövőben visszavásárolja az orosz üzletágat.

Tobacco Magazin
 


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.