Argentin borok Budapesten

Az argentin nagykövetség évek óta küldetésének tekinti – egyfajta részeként az országimázsnak – hogy népszerűsítse ezt a valamikor francia eredetű szőlőfajtát. Az eseményen – amelyet mindig a Malbec világnap tájékán rendeznek – borkereskedők, szakírók és sommelier-k vettek részt.

Az itthon tapasztalható élénkülő borászati marketing annak is betudható, hogy évről-évre csökken Magyarországon a borfogyasztás, főleg a fiatalok körében, ami egyébként világtendencia. A Malbec forgalmán mindez nem látszódik, legalábbis ez volt a kóstolóval egybekötött prezentáción a szakemberek véleménye.

A francia eredetű borfajta története egészen a XIX, század közepére nyúlik vissza: 1853-ban az akkori argentin elnök megbízta Michel Aimé Pouget francia szakembert, hogy hozzon új szőlőfajtákat Argentínába.


Fotó: Depositphotos

E fajták között szerepelt a Malbec is. Annak köszönhetően , hogy más tengerszint feletti magasságban, valamint időjárási és talajviszonyok között termelik, a borászok szerint szebb borokat produkáltak a termelők, mint anno saját őshazájában. 

Az elmúlt fél évszázad során ez a karrier kiteljesedett, a Malbec lett a vezető, és talán leghíresebb argentin szőlőfajta.

Olyannyira, hogy ma már létezik világnapja is, amit minden évben április 17-n tartanak, 2011 óta, az akkori argentin államelnök, Domingo Faustino Samiento javaslatára. Bár alapvetően egy komolyabb testesebb vörösborról van szó, tegnap kóstolhattak a jelenlévők fehérborokat is, és állítólag pezsgő is készül belőle Dél-Amerikában.

 E borfajta karrierjét annak is köszönheti, hogy jól illik az Amerikában oly népszerű steakekhez.

Exportja elsősorban az Egyesült Államokba jelentős, jóllehet, a Napa-völgy, vagy akár Washington állam boraival kell a piacon megküzdenie, nem beszélve az egyes körökben első helyet verhetetlenül tartó francia palackokkal.

A Winehub nem először adott helyet e borfajta bemutatkozásának. Az óbudai borközpont ars poeticája szerint közösségi platform is egyben. Az idei premieren húszféle Malbec-et kóstolhattak a jelenlévők. Ahogy honlapjuk jellemzi, ez a borfajta „mély lila színével, fűszeres, sötét gyümölcsös ízeivel és csokoládés lecsengésével igazi élmény a vörösbor-kedvelőknek. Jellegzetes ízjegyei közé tartozik a szeder, szilva, tejcsokoládé, kakaópor, ibolya és az édes szivaros árnyalatok.”


Fotó: idrinks

A kiállítók nagy része forgalmazó volt, köztük akkora világcégek, mint a Heinemann. A hazai szupermarketekben, kiskereskedésekben nemigen kapható itthon ez a fajta, inkább fine dining éttermekben, borszaküzletekben érhető el.

 


Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.
Bazalt Napok Badacsonytördemicen

Bazalt Napok Badacsonytördemicen  

A július 4-től 6-ig zajló Bazalt Napok eseménysorozat három napra megtölti a falut zenével, irodalommal, gasztronómiával és művészettel.
Romániában terjeszkedik a lengyel Zabka

Romániában terjeszkedik a lengyel Zabka 

A Żabka eddig 89 üzletet nyitott Romániában, de a vállalat szerint akár 4000 üzletet is elbír a piac.
Magyar pezsgő a világ legjobbjai között

Magyar pezsgő a világ legjobbjai között 

A Kreinbacher Birtok Prestige Brut tétele aranyérmet vihetett haza a 2025-ös Decanter World Wine Awards-ról.
Ízek Kertje Nagyrédén

Ízek Kertje Nagyrédén 

Nagyréde nem csupán a mátrai borvidék egyik fontos központja, hanem egyre inkább kulturális és gasztronómiai élmények színtere is.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.