Argentin borok Budapesten

Az argentin nagykövetség évek óta küldetésének tekinti – egyfajta részeként az országimázsnak – hogy népszerűsítse ezt a valamikor francia eredetű szőlőfajtát. Az eseményen – amelyet mindig a Malbec világnap tájékán rendeznek – borkereskedők, szakírók és sommelier-k vettek részt.

Az itthon tapasztalható élénkülő borászati marketing annak is betudható, hogy évről-évre csökken Magyarországon a borfogyasztás, főleg a fiatalok körében, ami egyébként világtendencia. A Malbec forgalmán mindez nem látszódik, legalábbis ez volt a kóstolóval egybekötött prezentáción a szakemberek véleménye.

A francia eredetű borfajta története egészen a XIX, század közepére nyúlik vissza: 1853-ban az akkori argentin elnök megbízta Michel Aimé Pouget francia szakembert, hogy hozzon új szőlőfajtákat Argentínába.


Fotó: Depositphotos

E fajták között szerepelt a Malbec is. Annak köszönhetően , hogy más tengerszint feletti magasságban, valamint időjárási és talajviszonyok között termelik, a borászok szerint szebb borokat produkáltak a termelők, mint anno saját őshazájában. 

Az elmúlt fél évszázad során ez a karrier kiteljesedett, a Malbec lett a vezető, és talán leghíresebb argentin szőlőfajta.

Olyannyira, hogy ma már létezik világnapja is, amit minden évben április 17-n tartanak, 2011 óta, az akkori argentin államelnök, Domingo Faustino Samiento javaslatára. Bár alapvetően egy komolyabb testesebb vörösborról van szó, tegnap kóstolhattak a jelenlévők fehérborokat is, és állítólag pezsgő is készül belőle Dél-Amerikában.

 E borfajta karrierjét annak is köszönheti, hogy jól illik az Amerikában oly népszerű steakekhez.

Exportja elsősorban az Egyesült Államokba jelentős, jóllehet, a Napa-völgy, vagy akár Washington állam boraival kell a piacon megküzdenie, nem beszélve az egyes körökben első helyet verhetetlenül tartó francia palackokkal.

A Winehub nem először adott helyet e borfajta bemutatkozásának. Az óbudai borközpont ars poeticája szerint közösségi platform is egyben. Az idei premieren húszféle Malbec-et kóstolhattak a jelenlévők. Ahogy honlapjuk jellemzi, ez a borfajta „mély lila színével, fűszeres, sötét gyümölcsös ízeivel és csokoládés lecsengésével igazi élmény a vörösbor-kedvelőknek. Jellegzetes ízjegyei közé tartozik a szeder, szilva, tejcsokoládé, kakaópor, ibolya és az édes szivaros árnyalatok.”


Fotó: idrinks

A kiállítók nagy része forgalmazó volt, köztük akkora világcégek, mint a Heinemann. A hazai szupermarketekben, kiskereskedésekben nemigen kapható itthon ez a fajta, inkább fine dining éttermekben, borszaküzletekben érhető el.

 


Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben

Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben 

Június 5-től ismét étlapra kerülnek népszerű hazai íróink a VakVarjúkban.
Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes?

Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes? 

2025. június 4-én lezárul a Szent István napi kenyérverseny.
Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.
Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.