Argentin borok Budapesten

Az argentin nagykövetség évek óta küldetésének tekinti – egyfajta részeként az országimázsnak – hogy népszerűsítse ezt a valamikor francia eredetű szőlőfajtát. Az eseményen – amelyet mindig a Malbec világnap tájékán rendeznek – borkereskedők, szakírók és sommelier-k vettek részt.

Az itthon tapasztalható élénkülő borászati marketing annak is betudható, hogy évről-évre csökken Magyarországon a borfogyasztás, főleg a fiatalok körében, ami egyébként világtendencia. A Malbec forgalmán mindez nem látszódik, legalábbis ez volt a kóstolóval egybekötött prezentáción a szakemberek véleménye.

A francia eredetű borfajta története egészen a XIX, század közepére nyúlik vissza: 1853-ban az akkori argentin elnök megbízta Michel Aimé Pouget francia szakembert, hogy hozzon új szőlőfajtákat Argentínába.


Fotó: Depositphotos

E fajták között szerepelt a Malbec is. Annak köszönhetően , hogy más tengerszint feletti magasságban, valamint időjárási és talajviszonyok között termelik, a borászok szerint szebb borokat produkáltak a termelők, mint anno saját őshazájában. 

Az elmúlt fél évszázad során ez a karrier kiteljesedett, a Malbec lett a vezető, és talán leghíresebb argentin szőlőfajta.

Olyannyira, hogy ma már létezik világnapja is, amit minden évben április 17-n tartanak, 2011 óta, az akkori argentin államelnök, Domingo Faustino Samiento javaslatára. Bár alapvetően egy komolyabb testesebb vörösborról van szó, tegnap kóstolhattak a jelenlévők fehérborokat is, és állítólag pezsgő is készül belőle Dél-Amerikában.

 E borfajta karrierjét annak is köszönheti, hogy jól illik az Amerikában oly népszerű steakekhez.

Exportja elsősorban az Egyesült Államokba jelentős, jóllehet, a Napa-völgy, vagy akár Washington állam boraival kell a piacon megküzdenie, nem beszélve az egyes körökben első helyet verhetetlenül tartó francia palackokkal.

A Winehub nem először adott helyet e borfajta bemutatkozásának. Az óbudai borközpont ars poeticája szerint közösségi platform is egyben. Az idei premieren húszféle Malbec-et kóstolhattak a jelenlévők. Ahogy honlapjuk jellemzi, ez a borfajta „mély lila színével, fűszeres, sötét gyümölcsös ízeivel és csokoládés lecsengésével igazi élmény a vörösbor-kedvelőknek. Jellegzetes ízjegyei közé tartozik a szeder, szilva, tejcsokoládé, kakaópor, ibolya és az édes szivaros árnyalatok.”


Fotó: idrinks

A kiállítók nagy része forgalmazó volt, köztük akkora világcégek, mint a Heinemann. A hazai szupermarketekben, kiskereskedésekben nemigen kapható itthon ez a fajta, inkább fine dining éttermekben, borszaküzletekben érhető el.

 


Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.
Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.