Az itthon tapasztalható élénkülő borászati marketing annak is betudható, hogy évről-évre csökken Magyarországon a borfogyasztás, főleg a fiatalok körében, ami egyébként világtendencia. A Malbec forgalmán mindez nem látszódik, legalábbis ez volt a kóstolóval egybekötött prezentáción a szakemberek véleménye.
A francia eredetű borfajta története egészen a XIX, század közepére nyúlik vissza: 1853-ban az akkori argentin elnök megbízta Michel Aimé Pouget francia szakembert, hogy hozzon új szőlőfajtákat Argentínába.
Fotó: Depositphotos
E fajták között szerepelt a Malbec is. Annak köszönhetően , hogy más tengerszint feletti magasságban, valamint időjárási és talajviszonyok között termelik, a borászok szerint szebb borokat produkáltak a termelők, mint anno saját őshazájában.
Az elmúlt fél évszázad során ez a karrier kiteljesedett, a Malbec lett a vezető, és talán leghíresebb argentin szőlőfajta.
Olyannyira, hogy ma már létezik világnapja is, amit minden évben április 17-n tartanak, 2011 óta, az akkori argentin államelnök, Domingo Faustino Samiento javaslatára. Bár alapvetően egy komolyabb testesebb vörösborról van szó, tegnap kóstolhattak a jelenlévők fehérborokat is, és állítólag pezsgő is készül belőle Dél-Amerikában.
E borfajta karrierjét annak is köszönheti, hogy jól illik az Amerikában oly népszerű steakekhez.
Exportja elsősorban az Egyesült Államokba jelentős, jóllehet, a Napa-völgy, vagy akár Washington állam boraival kell a piacon megküzdenie, nem beszélve az egyes körökben első helyet verhetetlenül tartó francia palackokkal.
A Winehub nem először adott helyet e borfajta bemutatkozásának. Az óbudai borközpont ars poeticája szerint közösségi platform is egyben. Az idei premieren húszféle Malbec-et kóstolhattak a jelenlévők. Ahogy honlapjuk jellemzi, ez a borfajta „mély lila színével, fűszeres, sötét gyümölcsös ízeivel és csokoládés lecsengésével igazi élmény a vörösbor-kedvelőknek. Jellegzetes ízjegyei közé tartozik a szeder, szilva, tejcsokoládé, kakaópor, ibolya és az édes szivaros árnyalatok.”
Fotó: idrinks
A kiállítók nagy része forgalmazó volt, köztük akkora világcégek, mint a Heinemann. A hazai szupermarketekben, kiskereskedésekben nemigen kapható itthon ez a fajta, inkább fine dining éttermekben, borszaküzletekben érhető el.