Árvay Angelikáé az idei JuniWine díj

A tokaji Árvay Angelika Édesem nevű késői szüretelésű sárgamuskotály borát választotta a mezőny legjobbjának a Junibor, a fiatal borászok egyesülete - adta hírül a Borkultusz.

A borbemutatón minden juniborász 2-2 bort mutat be a közönség számára és ebből az egyikkel nevez. A Junibor tagok szavaznak, aszerint hogy melyik bor tetszik nekik a kóstolón. Korábban Bolyki Jani, Hernyák Tomi és Demeter Endre bora találtatott a legjobbnak. Büszke vagyok, hiszen első alkalommal kapta meg egy édes bor a JuniWine címet – mondja Árvay Angelika, a Junibor Egyesület elnöke.

Az elismerés mellé idén egy külföldi kiállítói standon való bemutatkozási lehetőség is jár a HITA (Nemzeti Külgazdasági Hivatal) jóvoltából. – Ezzel a felajánlással a HITA célja, hogy minőségi magyar termékeket mutasson be a nemzetközi színtéren, és egyúttal potenciális piacot nyisson tehetséges, magyar vállalkozóknak. Ráadásul a megtiszteltető cím mellé mindenki felajánlott 1-1 palack bort, elég szép gyűjteménnyel térhettem haza – mondja mosolyogva a borász.

A nyertes bort 2009-ben készítette el először. – Akkor éppen a születésnapomon szüreteltük a részben töppedt termését annak a fajtának, amelyik az egyik kedvencem. A napi munkában sokszor csak rövidítve, SM-ként emlegettük a sárgamuskotályt, és hogy megkülönböztessük a száraz verziótól általában ‘Édes sm’ volt a munkaneve. A két szó aztán hamarosan összecsúszott, így született meg az Édesem, ami lévén az első édes borom igen közel állt hozzám – mondja Angelika.

Ugyan 2010 kimaradt, tavaly ismét elkészítette a bort. A szőlő a Padihegyről származik, tavaly szeptember végén szüretelték le, majd gondos válogatást követően egy négynapos áztatás következett. Ez után préselték ki a bort, amely acéltartályban erjedt és érlelődött. – Hiába a 80 grammnyi cukortartalom, még azok is szívesen szokták visszakóstolni, akik inkább a száraz borokat kedvelik. Július 3-án palackoztuk, így az Édesem 2011 az etyeki kóstolón debütált – mondja a díjnyertes borász. (Borkultusz)


Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.
Tojásválság az USA-ban

Tojásválság az USA-ban 

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának adatai alapján a tojás ára soha nem látott magasságokba emelkedett az elmúlt hónapokban.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.