Árvay Angelikáé az idei JuniWine díj

A tokaji Árvay Angelika Édesem nevű késői szüretelésű sárgamuskotály borát választotta a mezőny legjobbjának a Junibor, a fiatal borászok egyesülete - adta hírül a Borkultusz.

A borbemutatón minden juniborász 2-2 bort mutat be a közönség számára és ebből az egyikkel nevez. A Junibor tagok szavaznak, aszerint hogy melyik bor tetszik nekik a kóstolón. Korábban Bolyki Jani, Hernyák Tomi és Demeter Endre bora találtatott a legjobbnak. Büszke vagyok, hiszen első alkalommal kapta meg egy édes bor a JuniWine címet – mondja Árvay Angelika, a Junibor Egyesület elnöke.

Az elismerés mellé idén egy külföldi kiállítói standon való bemutatkozási lehetőség is jár a HITA (Nemzeti Külgazdasági Hivatal) jóvoltából. – Ezzel a felajánlással a HITA célja, hogy minőségi magyar termékeket mutasson be a nemzetközi színtéren, és egyúttal potenciális piacot nyisson tehetséges, magyar vállalkozóknak. Ráadásul a megtiszteltető cím mellé mindenki felajánlott 1-1 palack bort, elég szép gyűjteménnyel térhettem haza – mondja mosolyogva a borász.

A nyertes bort 2009-ben készítette el először. – Akkor éppen a születésnapomon szüreteltük a részben töppedt termését annak a fajtának, amelyik az egyik kedvencem. A napi munkában sokszor csak rövidítve, SM-ként emlegettük a sárgamuskotályt, és hogy megkülönböztessük a száraz verziótól általában ‘Édes sm’ volt a munkaneve. A két szó aztán hamarosan összecsúszott, így született meg az Édesem, ami lévén az első édes borom igen közel állt hozzám – mondja Angelika.

Ugyan 2010 kimaradt, tavaly ismét elkészítette a bort. A szőlő a Padihegyről származik, tavaly szeptember végén szüretelték le, majd gondos válogatást követően egy négynapos áztatás következett. Ez után préselték ki a bort, amely acéltartályban erjedt és érlelődött. – Hiába a 80 grammnyi cukortartalom, még azok is szívesen szokták visszakóstolni, akik inkább a száraz borokat kedvelik. Július 3-án palackoztuk, így az Édesem 2011 az etyeki kóstolón debütált – mondja a díjnyertes borász. (Borkultusz)


Magyar pezsgő a világ legjobbjai között

Magyar pezsgő a világ legjobbjai között 

A Kreinbacher Birtok Prestige Brut tétele aranyérmet vihetett haza a 2025-ös Decanter World Wine Awards-ról.
Ízek Kertje Nagyrédén

Ízek Kertje Nagyrédén 

Nagyréde nem csupán a mátrai borvidék egyik fontos központja, hanem egyre inkább kulturális és gasztronómiai élmények színtere is.
Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel

Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel 

Napi cukiság kimaxolva: a Gundel „család” tagja lett Samu, a kiselefánt.
Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén

Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén 

A Zelna Borászat Peregrina vörösbora aranyérmet nyert a Decanter World Wine Awards-on.
Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás

Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás 

Megkezdődtek a 2026-os Südback előkészületei.
Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek

Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek 

Négy évtized különleges fogásai a Matild Palotában – egy estén felszolgálva.
Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében

Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében 

Idén 22. alkalommal rendezték meg a világ legnagyobb, egyben legjelentősebb hatású borversenyét.
Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen

Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen 

A tokaji Minaro Hotel bármenedzsere két koktéllal aratott győzelmet a Magyarország Itala 2025 versenyen.
Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról

Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról 

Rizs a magyar alföldről, a Körösök völgyéből.
Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép

Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép  

Egy friss felmérésből kiderült, ahol van lehetőség digitális borravalóadásra, ott a vendégek szívesebben honorálják a színvonalas kiszolgálást.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.