Átadták a Gyulai Pálinkafesztivál versenydíjait

Átadták a 25. Gyulai Pálinkafesztivál keretében meghirdetett Brillante-2025 Nemzetközi Pálinka- és Párlatverseny, valamint az Év Pálinkás Bonbonja verseny díjait szombaton – tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

Az Év Pálinkás Bonbonja a gyulai Kis Kézműves Kft. Luxus Fúzió névre hallgató, három hungarikumot, fügepálinkát, tokaji aszút és libamájat tartalmazó bonbonja lett. Ez nyerte el 51 nevezett tétel közül a legjobb krémtöltelékes bonbon címet is.


Fotó: Gyulai Pálinkafesztivál

Az idei pálinkafesztiválon az év gyümölcse a cseresznye, így külön kategóriaként bírálta a szakmai zsűri a cseresznyepálinkával töltött 27 bonbont. Itt a dunaújvárosi Csokiss Manufaktúra Vadcseresznye bonbonja győzött, amely a Szicsek Pálinkafőzde vadcseresznye pálinkájával volt töltve.

Külön kategóriában szerepelt a 31 darab, oktatási intézményben készült kézműves pálinkás bonbon.

A győztes a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum Gundel Károly Vendéglátó és Turisztikai Technikumában tanuló Fazekas Zita Pálinkás Jó Reggelt elnevezésű, a Bulyáki Pálinka homoktövis pálinkájával készült kreálmánya lett.

Idén hirdették meg először a nem pálinkából, hanem párlatból, vagy ginből, likőrből készült bonbonok versenyét, ebbe a kategóriába 34 tételt neveztek. A budapesti My Choccy Csokoládémanufaktúra Gin Soirée elnevezésű, a Sáppusztai Pálinkafőzde ginéből készült bonbonja lett a kategóriagyőztes.


Fotó: Gyulai Pálinkafesztivál

A Brillante-2025 Nemzetközi Pálinka- és Párlatversenyre idén 1238 minta érkezett.

Összesen 158-an küldtek be mintákat, kilenc kereskedelmi főzde, 58 bérfőzető és 91 magánfőző.

A legeredményesebb kereskedelmi főzde idén a Sáppusztai Pálinkafőzde lett; 2024-es cigánymeggy pálinkájuk elnyerte a legjobb kereskedelmi pálinka címet is. Az elmúlt három évben ez a főzde hozta el a legjobb kereskedelmi pálinka kategória fődíját. Emellett kilenc kereskedelmi minta nyert el champion díjat.


Fotó: Gyulai Pálinkafesztivál

2025 legeredményesebb bérfőzdéje szintén a Sáppusztai Pálinkafőzde lett; a legeredményesebb magánfőző tavaly után ismét Lipcsei Adrián lett. A legeredményesebb bérfőzető címet Kiss Tibor érdemelte ki.

A legjobb magánfőzött párlat Madarász Zoltán 2024-es sajmeggy párlata lett; a legjobb bérfőzetett párlat címét pedig Sóvári Károly 2023-as kajszibarack párlata érdemelte ki. Az év cseresznye párlatát Krajnyák Zoltán készítette a szakértő zsűri bírálata alapján.

Gyula város önkormányzata kiosztott egy különdíjat a legtávolabbi településről érkező nevezőnek, amelyet Meggyes Gábor a hollandiai Heythuysen városából kapott meg – közölték a szervezők.

 


Legjobbak közt a magyar speciality kávé

Legjobbak közt a magyar speciality kávé  

A döntőbe a világ több százezer kávéja közül, kategóriánkként a legjobb tízet választják ki.
Miskolc innovatív gasztronómiai kínálata Katowice-ben

Miskolc innovatív gasztronómiai kínálata Katowice-ben  

A Zadole parkban zajló kétnapos rendezvényen a látogatók Katowice testvérvárosainak kulináris és kulturális kínálatával ismerkedhettek meg.
Fagylaltozók, strandbüfék a nyári ellenőrzések célkeresztjében

Fagylaltozók, strandbüfék a nyári ellenőrzések célkeresztjében 

Országos ellenőrzés lesz a főszezonban bizonyos vendéglátóhelyeken.
Nyári ízek újrahangolva  – a Kozmo Hotel új szezonális étlapján

Nyári ízek újrahangolva – a Kozmo Hotel új szezonális étlapján 

Feith Attila executive séf vezetésével a szálloda nyári étlapja idén is ízutazásra hívja a vendégeket.
Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc

Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc 

A most induló Women in Coffee program célkitűzései között szerepel a női baristák szakmai fejlesztése.
Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben

Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben 

Június 5-től ismét étlapra kerülnek népszerű hazai íróink a VakVarjúkban.
Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes?

Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes? 

2025. június 4-én lezárul a Szent István napi kenyérverseny.
Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.