Átadták a Syngenta Országos Borverseny díjait

(MTI) - Az idén tizenkettedik alkalommal megrendezett Syngenta Országos Borversenyen a Quadris-díjat a Béres Szőlőbirtok 2007-es Béres Tokaji 6 Puttonyos Aszúja, a Schieber Pincészet 2011-es Cabernet Franc-ja és a Varga Pincészet 2009-es 'Aranymetszés" Balatoni Olaszrizling bora érdemelte ki - közölte a verseny szervezője csütörtökön.

Czigány Tibor, a Syngenta ügyvezető igazgatója a közleményben kiemelte: a versenyre 140 borász nevezett az ország szinte összes borvidékéről. A beérkezett 373 nevezést a versenyen induló cégek borászaiból kialakított bizottságok bírálták el.
Magyarországon jelenleg csaknem 80 ezer termelő foglalkozik szőlőtermesztéssel, ebből jelentős arányt képviselnek az 1 hektár alatti területtel rendelkezők - hangsúlyozta Czigány Tibor, aki szerint az ágazat fejlődése egyértelmű, a borászatok szép sikereket érnek el a nemzetközi mezőnyben is.
A közlemény idézi Májer Jánost, a Badacsonyi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet igazgatóját, aki kifejtette: az egymást követő második száraz év sok helyen kényszerérést okozott, ezért tapasztalható volt a magas mustfokok mellett az alacsony savtartalom, így azok a pincék tudtak magas minőségű, fajtakarakterrel bíró bort produkálni, amelyek borászai időben leszüretelték a szőlőt.
A borverseny szerdai esti gáláján a legkiválóbb boroknak járó Quadris-díjakat mellett hét bor nagyarany, 74 arany, 161 ezüst, 109 bronz minősítést kapott, 18-at pedig oklevéllel ismertek el.

Forrás: MTI


Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.