Átvilágítja magát a Tokaji Borvidék

Pontos helyzetkép készítésével készül fel a fejlesztési pénzek fogadására a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa.

Átfogó felmérést készít a Tokaji Borvidékről az év végéig a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa. A testület a Tokaji Borvidék ültetvényeiről, a borászatok ingatlan- és eszközparkjáról, a pincékben tárolt borkészletekről, valamint a borásztársadalom szociológiai helyzetéről is pontos képet kíván kapni. Ez az információs bázis jelenti az alapot ahhoz, hogy a BOR-VIDÉK Tokaj Hegyalja Nemzeti Program keretében tervezett fejlesztési pályázatok és hosszú távú termelői programok egyaránt sikeresek legyenek. A kormány az évtized végéig összesen 100 milliárd forintot kíván arra fordítani, hogy a Tokaji Borvidék a világ prémium bortermelő vidékei közé emelkedjen. Így az egész magyar borágazat számára kulcsfontosságú, hogy a források felhasználása optimális formában történjen – hangsúlyozzák a Hegyközségi Tanács vezetői.

A borvidék termelésének alapját az ültetvények jelentik, így a program első eleme a 2013-ban megkezdett termőhelyfelmérés kiterjesztése lesz a Tokaji Borvidék teljes, 11 ezer hektáros területére. A termelőket ennek részleteiről az elmúlt hetekben megtartott hegyközségi gyűléseken tájékoztatták. A tokaji minőségi megújulás részeként zajló munka célja az, hogy a borvidék minden parcelláján helyszíni vizsgálattal mérjék fel a szőlőültetvények állapotát, valamint a termőhelyek adottságait. Ennek eredményeképpen pedig a Tokaji Borvidék teljes területéről több tucatféle szempont alapján lehessen majd akár 20-szor 20 cm-s pontosságú térképeket készíteni.

A modern technológia fontosságát is hangsúlyozzák

 Hasonlóan fontos része a programnak annak felmérése, hogy milyen eszközökkel és technológiával működnek a borászatok. Így a projekt keretében a Hegyközségi Tanács - egyebek mellett - a borászatok épületállományát, meglévő eszközparkját, az alkalmazott technológiákat, valamint például a vízvételezési lehetőségeket is igyekszik lajstromba venni.

„A kormányzati tervek szerint az elkövetkező időszakban jelentős forrásokat különítenek el a közösségi infrastruktúra kialakítására. Ennek részeként arra is lehetőség nyílik például, hogy a kisebb termelők közös palackozót üzemeltessenek. Azonban ahhoz, hogy a pályázatot valóban a meglévő igényekre lehessen szabni, precíz helyzetképre van szükség” – hangsúlyozta Prácser Miklós.

A minőségre törekednek

 A vizsgálat keretében azt is felmérik, hogy pontosan milyen borkészletek vannak a Tokaji Borvidék pincéiben. A mennyiségiről minőségi bortermelésre történő átállás egyik legfontosabb alapfeltétele az átláthatóság és az ellenőrizhetőség további megerősítése. Ezért a Hegyközségi Tanács minden termelő meglévő borkészletét lajstromba kívánja venni, borfajtára, mennyiségre és minőségre (termékkategóriára) kiterjedően. A készletadatokat kérdőíves módszerrel gyűjtik majd össze, a munkát pedig egy ötfős szakmai testület felügyeli majd, amelyben a szakmai hatóságok képviselői mellett két olyan külső szakértői is részt vesz, akik a Tokaji Borvidéken kívülről érkeznek.

Ezzel párhuzamosan a Hegyközségi Tanács a tokaji borásztársadalomról is szeretne pontos képet kapni. Így a testület arra is szeretne rálátni, hogy milyen valós veszélyt jelenthet a Tokaji Borvidéken a borász szakma elöregedése, remélhető-e elégséges utánpótlás a fiatalabb generációkból, illetve a borászok mekkora része számol birtoka hosszú távú működtetésével, s mennyien kívánják esetleg értékesíteni parcelláikat. A szociológiai felmérés a Tokaji Borvidéken induló hosszú távú programok legfontosabbikához, az ún. Tokaji Életpályaprogram elindításához szolgáltathat majd alapvető információkat. Ennek célja a térség borásztársadalmának a megtartása, a magasan szakképzett minőségi munkaerő kiáramlásának a megállítása, a negatív demográfiai folyamatok (elöregedés, elvándorlás) megfordítása.

A világ élmezőnyének kapujában?

A cél az, hogy a Tokaji Borvidék ismét a világ prémium borrégióinak szűk, exkluzív klubjához csatlakozhasson.

„Ehhez egyszerre van szükség arra, hogy pontosan tisztában legyünk a jelenlegi helyzetünkkel és átláthatóvá tegyük az egész borvidék működését. A négy területre kiterjedő felmérés elvégzése és a kapott eredmények kiértékelése az év végére készülhet el. Az így kapott információs bázis pedig biztosítja, hogy a BOR-VIDÉK Tokaj Hegyalja Nemzeti Program részeként a Tokaji Borvidékre érkező források felhasználása optimális formában történjen meg” – fejtette ki a Hegyközségi Tanács elnöke.

A kormány tavaly év végén döntött a 27 települést magában foglaló Tokaji Borvidék kiemelt fejlesztési térséggé nyilvánításáról, valamint a BOR-VIDÉK Tokaj Hegyalja Nemzeti Program elindításáról. A program első ütemének megvalósítására a kabinet mintegy 33 milliárd forint hazai és európai uniós forrás átcsoportosítását hagyta jóvá. Az évtized végéig pedig összességében mintegy 100 milliárd forintnyi hazai és európai forrás érkezhet a Tokaji Borvidékre a borágazat és a kapcsolódó szektorok fejlesztését célzó beruházásokra, valamint a hosszú távú programok megvalósítására.

Forrás: Vendég & Hotel


Kiderült, melyek a magyarok kedvenc karácsonyi fogásai

Kiderült, melyek a magyarok kedvenc karácsonyi fogásai 

Országos kutatás: drágább lesz az ünnepi menü, mint tavaly.
Ahol bezárul egy ajtó – ott mindig kinyílik egy másik

Ahol bezárul egy ajtó – ott mindig kinyílik egy másik 

Karácsonyi ajándékként megnyílt a főváros egyik legizgalmasabb gasztronómiáját és álomdesign megoldásait kínáló rooftop bár és étterme, a BiBo Budapest.
Kitehetik a gyászszalagot a Mozartkugeln rajongók

Kitehetik a gyászszalagot a Mozartkugeln rajongók 

December 5-én gurult le az utolsó Mozart golyó Salzburgban, ugyanis az azt gyártó nagyvállalat bezárta ausztriai üzemét.
Az Agrártárca szerint jól fogynak a rozé borok

Az Agrártárca szerint jól fogynak a rozé borok 

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) tavalyi felmérése szerint 2017-hez képest 5 százalékkal nőtt a magyarországi rozéfogyasztás, míg a vörösboré mérséklődött.
Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Jöhet egy vegán avokádó krémlikőrrel készült koktél?

Jöhet egy vegán avokádó krémlikőrrel készült koktél? 

Ez az ital is szerepel a Zazie Bistro & Bar új koktélkínálatában.
MICHELIN Guide: remények és esélyek

MICHELIN Guide: remények és esélyek 

December 10-én az Operaházban tartandó díjátadó ceremónián lehull a lepel arról, hogy idén mely vendéglátóhelyek nyernek bebocsájtást a MICHELIN Guide által elismertek szűk körébe.
Új megjelenést kapott karácsonyra a pesti plaza ételudvara

Új megjelenést kapott karácsonyra a pesti plaza ételudvara 

Az Arena Mall új és megújult üzletei mellett üde oázissá alakított ételudvarával várja a karácsonyi bevásárlásra indulókat.
Ünnepi különlegesség: folyékony fenyőfa

Ünnepi különlegesség: folyékony fenyőfa 

A  frissen szedett fenyőágakat a főzés során közvetlenül a forró sörléhez adják.
Szezonális finomságok és újragondolt klasszikusok a Kozmo Hotel téli étlapján

Szezonális finomságok és újragondolt klasszikusok a Kozmo Hotel téli étlapján 

A tél közeledtével a Kozmo Étterem új menüje a szezon ízeit és hangulatát idézi, egyaránt kényeztetve a hagyományos és a modernebb gasztronómia kedvelőit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.