Átvilágítja magát a Tokaji Borvidék

Pontos helyzetkép készítésével készül fel a fejlesztési pénzek fogadására a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa.

Átfogó felmérést készít a Tokaji Borvidékről az év végéig a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa. A testület a Tokaji Borvidék ültetvényeiről, a borászatok ingatlan- és eszközparkjáról, a pincékben tárolt borkészletekről, valamint a borásztársadalom szociológiai helyzetéről is pontos képet kíván kapni. Ez az információs bázis jelenti az alapot ahhoz, hogy a BOR-VIDÉK Tokaj Hegyalja Nemzeti Program keretében tervezett fejlesztési pályázatok és hosszú távú termelői programok egyaránt sikeresek legyenek. A kormány az évtized végéig összesen 100 milliárd forintot kíván arra fordítani, hogy a Tokaji Borvidék a világ prémium bortermelő vidékei közé emelkedjen. Így az egész magyar borágazat számára kulcsfontosságú, hogy a források felhasználása optimális formában történjen – hangsúlyozzák a Hegyközségi Tanács vezetői.

A borvidék termelésének alapját az ültetvények jelentik, így a program első eleme a 2013-ban megkezdett termőhelyfelmérés kiterjesztése lesz a Tokaji Borvidék teljes, 11 ezer hektáros területére. A termelőket ennek részleteiről az elmúlt hetekben megtartott hegyközségi gyűléseken tájékoztatták. A tokaji minőségi megújulás részeként zajló munka célja az, hogy a borvidék minden parcelláján helyszíni vizsgálattal mérjék fel a szőlőültetvények állapotát, valamint a termőhelyek adottságait. Ennek eredményeképpen pedig a Tokaji Borvidék teljes területéről több tucatféle szempont alapján lehessen majd akár 20-szor 20 cm-s pontosságú térképeket készíteni.

A modern technológia fontosságát is hangsúlyozzák

 Hasonlóan fontos része a programnak annak felmérése, hogy milyen eszközökkel és technológiával működnek a borászatok. Így a projekt keretében a Hegyközségi Tanács - egyebek mellett - a borászatok épületállományát, meglévő eszközparkját, az alkalmazott technológiákat, valamint például a vízvételezési lehetőségeket is igyekszik lajstromba venni.

„A kormányzati tervek szerint az elkövetkező időszakban jelentős forrásokat különítenek el a közösségi infrastruktúra kialakítására. Ennek részeként arra is lehetőség nyílik például, hogy a kisebb termelők közös palackozót üzemeltessenek. Azonban ahhoz, hogy a pályázatot valóban a meglévő igényekre lehessen szabni, precíz helyzetképre van szükség” – hangsúlyozta Prácser Miklós.

A minőségre törekednek

 A vizsgálat keretében azt is felmérik, hogy pontosan milyen borkészletek vannak a Tokaji Borvidék pincéiben. A mennyiségiről minőségi bortermelésre történő átállás egyik legfontosabb alapfeltétele az átláthatóság és az ellenőrizhetőség további megerősítése. Ezért a Hegyközségi Tanács minden termelő meglévő borkészletét lajstromba kívánja venni, borfajtára, mennyiségre és minőségre (termékkategóriára) kiterjedően. A készletadatokat kérdőíves módszerrel gyűjtik majd össze, a munkát pedig egy ötfős szakmai testület felügyeli majd, amelyben a szakmai hatóságok képviselői mellett két olyan külső szakértői is részt vesz, akik a Tokaji Borvidéken kívülről érkeznek.

Ezzel párhuzamosan a Hegyközségi Tanács a tokaji borásztársadalomról is szeretne pontos képet kapni. Így a testület arra is szeretne rálátni, hogy milyen valós veszélyt jelenthet a Tokaji Borvidéken a borász szakma elöregedése, remélhető-e elégséges utánpótlás a fiatalabb generációkból, illetve a borászok mekkora része számol birtoka hosszú távú működtetésével, s mennyien kívánják esetleg értékesíteni parcelláikat. A szociológiai felmérés a Tokaji Borvidéken induló hosszú távú programok legfontosabbikához, az ún. Tokaji Életpályaprogram elindításához szolgáltathat majd alapvető információkat. Ennek célja a térség borásztársadalmának a megtartása, a magasan szakképzett minőségi munkaerő kiáramlásának a megállítása, a negatív demográfiai folyamatok (elöregedés, elvándorlás) megfordítása.

A világ élmezőnyének kapujában?

A cél az, hogy a Tokaji Borvidék ismét a világ prémium borrégióinak szűk, exkluzív klubjához csatlakozhasson.

„Ehhez egyszerre van szükség arra, hogy pontosan tisztában legyünk a jelenlegi helyzetünkkel és átláthatóvá tegyük az egész borvidék működését. A négy területre kiterjedő felmérés elvégzése és a kapott eredmények kiértékelése az év végére készülhet el. Az így kapott információs bázis pedig biztosítja, hogy a BOR-VIDÉK Tokaj Hegyalja Nemzeti Program részeként a Tokaji Borvidékre érkező források felhasználása optimális formában történjen meg” – fejtette ki a Hegyközségi Tanács elnöke.

A kormány tavaly év végén döntött a 27 települést magában foglaló Tokaji Borvidék kiemelt fejlesztési térséggé nyilvánításáról, valamint a BOR-VIDÉK Tokaj Hegyalja Nemzeti Program elindításáról. A program első ütemének megvalósítására a kabinet mintegy 33 milliárd forint hazai és európai uniós forrás átcsoportosítását hagyta jóvá. Az évtized végéig pedig összességében mintegy 100 milliárd forintnyi hazai és európai forrás érkezhet a Tokaji Borvidékre a borágazat és a kapcsolódó szektorok fejlesztését célzó beruházásokra, valamint a hosszú távú programok megvalósítására.

Forrás: Vendég & Hotel


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.