Ausztriában így alkalmazkodnak a borászok a klímaváltozáshoz

A borászok kénytelenek alkalmazkodni a hőséghez és a szárazsághoz, ezért kezd kiszorulni a domináns zöld veltelini, és teret hódít a furmint.

A növekvő hőmérsékletek miatt Ausztriában sok bor íze változóban van. Emiatt néhány borász új szőlőfajtákra próbál átállni. A nyári hőségben a bor veszít a savasságából, és kevésbé friss az íze. Így jött képbe az errefelé kevésbé ismert furmint.

„A furmint késői érésű. Így az augusztusi hőségben, amikor a már megérett fajták elkezdenek cukrot tárolni és veszíteni a savasságukból, a furmint még biztonságban van, hiszen később érik,” az Euronewsnak Günter Triebaumer, borász.

A klímaváltozás miatt egyre több osztrák borász érdeklődik a furmint iránt. Az elmúlt nyolc évben megháromszorozódott a termesztése. Nemzetközi szinten az osztrák borok környezettudatos és magas minőségű termékeknek számítanak. Az utóbbi időszakban az export rekordot ért el.



„Az export szempontjából a zöld veltelini és a rizling a két legfontosabb képviselője Ausztriának,” mondta el Francesco Nardo bécsi borkereskedő. A zöld veltelini jelenleg az osztrák szőlőföldek egyharmadát foglalja el. A hőség miatt azonban sok borász hátat fordíthat a legnagyobb exportterméknek.

Ausztria több részén eddig túl hideg volt a szőlőtermesztéshez. A klímaváltozás azonban lehetőséget teremtett erre az Alpokban is: több területen új fajokat lehet kipróbálni - véli Michaela Griesser, a Természeti Erőforrások és Alkalmazott Élettudományok Egyetemének munkatársa.

Günter Triebaumer borász mostanában már nemcsak a furminttal kísérletezik, hanem egy másik fajtával: a Petit Manseng-nal is. Ez a szőlőfajta augusztusban még teljesen zöld, semennyi cukrot nem tartalmaz, így az augusztusi hőség nem árt neki. A fajták mellett van egy másik jelentős változás, amelyet a klímaváltozás okoz a borászoknak, mégpedig az, hogy egyre nagyobb szükség van mesterséges öntözésre.


Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Új  történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon

Új történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon  

A fesztivál hangulatáról az esti órákban zenei produkciók is gondoskodnak.
Tranzit volt - Zsiráf lesz

Tranzit volt - Zsiráf lesz 

2022 október elsején bezárt a Tranzit Art Café a Kosztolányi Dezső tér közelében, ahol most nagyszabású átépítési munkák zajlanak.
Megvan az idei Borászok Borásza győztese

Megvan az idei Borászok Borásza győztese 

A díj történetében először a Borászok Barátja „civil” díjat két arra érdemes személyiségnek is odaítélték. 
Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál

Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál 

2024. május 3-5. között kerül megrendezésre Kovács Lázár (Lázár Chef) szervezésében a harmadik magyar Piaggio Pizza Fesztivál & Verseny a Kincsem Parkban, a tavaszi Food Truck Show keretében. 
Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében

Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében 

A cukrászdák további sorsát illetően annyit tudni, hogy a Budavári Önkormányzat - a hely tulajdonosaként - nem üzemelteti majd tovább.
Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban

Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban 

Magyar agrár-és élelmiszeripari termékek mutatkoztak be Ázsia legjelentősebb nemzetközi kiállításán.
Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket

Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket 

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton

Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton 

Ahol leülsz a barátokkal találkozni egy közös program előtt, aztán onnan nem indulsz tovább.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.