Az Angolából származó kávé visszatér a világpiacra

Angola megpróbálja visszaszerezni a világ egyik legnagyobb kávétermelőjeként elvesztett címét. Pedig még a 70-es években az eredeti, angolai kávéból kb. negyedmillió tonna termett évente. 

A kávérajongók világszerte régóta imádják az angolai kávét, amely most visszatér. Történelmi kávétermelő területein most újabb ültetvények nőnek. A szakemberek szerint a fővárostól keletre fekvő mezőgazdasági központban lévő Café Cazengo az egyik legdinamikusabban fejlődő kávétermesztő terület, adja hírül az euronews.com tudósítása.

 

"A gyarmati időkben a kávé mozgatta a gazdaságot. Az önkormányzat a kávéra épült. Főleg az Egyesült Államokba exportálunk, de van egy weboldalunk is, ahol nemzetközi szinten értékesítünk", mondja a cég kereskedelmi igazgatója, Camila Paula. A Café Cazengo még a 25 000 kisebb farm közé tartoznak, amelyek az ország kávétermesztésének mintegy felét adják. A maradék pedig körülbelül 500 nagyobb gazdaságból áll elő. 

Európai támogatás

A termesztők segítséget kapnak egy EU-ENSZ programból is, amely része a magánszektor bővítésére és a főként olajra épülő angolai gazdaság diverzifikálására irányuló erőfeszítéseknek. A mezőgazdaság, amely az ország GDP-jének mintegy 13%-át adja, kulcsszerepet játszik ebben.

A Fazenda Vissolela egyike a nagyobb kereskedelmi farmoknak. "A Vissolela projektje 1000 hektár, amely mind a különleges kávéra összpontosít. Tehát minden egyes arabica kávéfajtából 100 hektár lesz, és ezeknek a kávéknak a 80%-át exportálják", magyarázza Guilherme Diniz ügyvezető.

Fő a magasság

 A kávéminőség tekintetében az első követelmény a magasság. A Vissolela 1200-1300 méteres magasságban van, ami kiváló adottság a minőség szempontjából. A világ más részeihez képest Angola olyan földrajzi adottságokkal és természeti erőforrásokkal rendelkezik, amelyek kulcsfontosságúak a kávétermesztés szempontjából.

Az elemzők, köztük a francia székhelyű mezőgazdasági kutatócsoport, a CIRAD is, nagy lehetőségeket látnak. Az EU által támogatott kutatásukban angolai, argentin, portugál és francia szakértők vettek részt.

"A kormányok, a helyi önkormányzatok, de az olyan nemzetközi intézmények, mint az EU is komolyan motiválják az ágazat újjáélesztését néhány helyi szereplővel együtt, akik nagyon dinamikusak, és próbálnak újítani, hogy az angolai kávéágazat visszanyerje régi dicsőségét" - mondta Cécile Bessou, a CIRAD kutatója.

 

Forrás: Euronews


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.