A kávérajongók világszerte régóta imádják az angolai kávét, amely most visszatér. Történelmi kávétermelő területein most újabb ültetvények nőnek. A szakemberek szerint a fővárostól keletre fekvő mezőgazdasági központban lévő Café Cazengo az egyik legdinamikusabban fejlődő kávétermesztő terület, adja hírül az euronews.com tudósítása.
"A gyarmati időkben a kávé mozgatta a gazdaságot. Az önkormányzat a kávéra épült. Főleg az Egyesült Államokba exportálunk, de van egy weboldalunk is, ahol nemzetközi szinten értékesítünk", mondja a cég kereskedelmi igazgatója, Camila Paula. A Café Cazengo még a 25 000 kisebb farm közé tartoznak, amelyek az ország kávétermesztésének mintegy felét adják. A maradék pedig körülbelül 500 nagyobb gazdaságból áll elő.
Európai támogatás
A termesztők segítséget kapnak egy EU-ENSZ programból is, amely része a magánszektor bővítésére és a főként olajra épülő angolai gazdaság diverzifikálására irányuló erőfeszítéseknek. A mezőgazdaság, amely az ország GDP-jének mintegy 13%-át adja, kulcsszerepet játszik ebben.
A Fazenda Vissolela egyike a nagyobb kereskedelmi farmoknak. "A Vissolela projektje 1000 hektár, amely mind a különleges kávéra összpontosít. Tehát minden egyes arabica kávéfajtából 100 hektár lesz, és ezeknek a kávéknak a 80%-át exportálják", magyarázza Guilherme Diniz ügyvezető.
Fő a magasság
A kávéminőség tekintetében az első követelmény a magasság. A Vissolela 1200-1300 méteres magasságban van, ami kiváló adottság a minőség szempontjából. A világ más részeihez képest Angola olyan földrajzi adottságokkal és természeti erőforrásokkal rendelkezik, amelyek kulcsfontosságúak a kávétermesztés szempontjából.
Az elemzők, köztük a francia székhelyű mezőgazdasági kutatócsoport, a CIRAD is, nagy lehetőségeket látnak. Az EU által támogatott kutatásukban angolai, argentin, portugál és francia szakértők vettek részt.
"A kormányok, a helyi önkormányzatok, de az olyan nemzetközi intézmények, mint az EU is komolyan motiválják az ágazat újjáélesztését néhány helyi szereplővel együtt, akik nagyon dinamikusak, és próbálnak újítani, hogy az angolai kávéágazat visszanyerje régi dicsőségét" - mondta Cécile Bessou, a CIRAD kutatója.
Forrás: Euronews