Az Angolából származó kávé visszatér a világpiacra

Angola megpróbálja visszaszerezni a világ egyik legnagyobb kávétermelőjeként elvesztett címét. Pedig még a 70-es években az eredeti, angolai kávéból kb. negyedmillió tonna termett évente. 

A kávérajongók világszerte régóta imádják az angolai kávét, amely most visszatér. Történelmi kávétermelő területein most újabb ültetvények nőnek. A szakemberek szerint a fővárostól keletre fekvő mezőgazdasági központban lévő Café Cazengo az egyik legdinamikusabban fejlődő kávétermesztő terület, adja hírül az euronews.com tudósítása.

 

"A gyarmati időkben a kávé mozgatta a gazdaságot. Az önkormányzat a kávéra épült. Főleg az Egyesült Államokba exportálunk, de van egy weboldalunk is, ahol nemzetközi szinten értékesítünk", mondja a cég kereskedelmi igazgatója, Camila Paula. A Café Cazengo még a 25 000 kisebb farm közé tartoznak, amelyek az ország kávétermesztésének mintegy felét adják. A maradék pedig körülbelül 500 nagyobb gazdaságból áll elő. 

Európai támogatás

A termesztők segítséget kapnak egy EU-ENSZ programból is, amely része a magánszektor bővítésére és a főként olajra épülő angolai gazdaság diverzifikálására irányuló erőfeszítéseknek. A mezőgazdaság, amely az ország GDP-jének mintegy 13%-át adja, kulcsszerepet játszik ebben.

A Fazenda Vissolela egyike a nagyobb kereskedelmi farmoknak. "A Vissolela projektje 1000 hektár, amely mind a különleges kávéra összpontosít. Tehát minden egyes arabica kávéfajtából 100 hektár lesz, és ezeknek a kávéknak a 80%-át exportálják", magyarázza Guilherme Diniz ügyvezető.

Fő a magasság

 A kávéminőség tekintetében az első követelmény a magasság. A Vissolela 1200-1300 méteres magasságban van, ami kiváló adottság a minőség szempontjából. A világ más részeihez képest Angola olyan földrajzi adottságokkal és természeti erőforrásokkal rendelkezik, amelyek kulcsfontosságúak a kávétermesztés szempontjából.

Az elemzők, köztük a francia székhelyű mezőgazdasági kutatócsoport, a CIRAD is, nagy lehetőségeket látnak. Az EU által támogatott kutatásukban angolai, argentin, portugál és francia szakértők vettek részt.

"A kormányok, a helyi önkormányzatok, de az olyan nemzetközi intézmények, mint az EU is komolyan motiválják az ágazat újjáélesztését néhány helyi szereplővel együtt, akik nagyon dinamikusak, és próbálnak újítani, hogy az angolai kávéágazat visszanyerje régi dicsőségét" - mondta Cécile Bessou, a CIRAD kutatója.

 

Forrás: Euronews


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.