Egy régóta használatos erjesztési eljárás segítségével gyárt kakaómentes „csokoládét” egy WNWN (ejtsd: win-win) nevű londoni startup - írja a Store Insider.
A cég specialitásának alapját egy bizonyos árpaszubsztrátum képezi, amely egy meghatározott baktériumkombináció alkalmazása mellett, fermentáció útján barna pasztává alakul. Ezzel a manőverrel a gyártó a kakaóbabok meghéjazásának és megpörkölésének mozzanatait egyaránt átugorja. A további lépések mindazonáltal a hagyományos csokoládé gyártásának fázisaival már megegyeznek, vagyis a massza először melanzsőrbe (keverő-gyúró berendezés), majd pedig öntőmintákba kerül.
Forrás: WNWN
Az új termék erényei között szerepel, hogy előállítása a valódi csokoládéénál 80 százalékkal kevesebb szén-dioxid-kibocsátással jár, illetve, hogy a nyersanyagának előállítása etikailag kifogásolhatatlan körülmények között (értsd: garantáltan gyermekmunkamentesen) zajlik.
Ha ez nem volna elég, az édesség vegán, koffein-, glutén- és pálmaolajmentes, illetve a „konkurenciánál” kevesebb cukrot tartalmaz.
A WNWN műcsokoládéja május 18-ától kezdődően kizárólag a vállalat honlapján keresztül, dobozonként 10 angol fontos áron válik elérhetővé.