Az egész világon imádják a lángost

Európa több országa mellett Amerikában, Ázsiában és Ausztráliában is hódít a lángos, magyar vállalkozóknak köszönhetően – tájékoztat a Világgazdaság. Az idei hasonló sláger a dödölle lehet, amit a perth-i piacokon már keresnek a vevők.

Előbb Amerikából érkezett a hír, hogy egész New Yorkot meghódította, újabban pedig az derült ki, hogy Ausztráliában is virágzik a biznisz: közel kétezer forintnyi ausztrál dollárt fizetnek egy jó magyar lángosért a helyiek. Ráadásul nem ott a legdrágább, Svájcban még többet adnak érte. Van lángosos Londonban, Berlinben, Prágában, Szingapúrban és Tajvanon is, sőt Amerika egyik leghíresebb éttermében is felkerült az étlapra.

A New York utcáit járó lángossütő, a tudósításoknak köszönhetően nyáron lett „világhírű” immár nálunk is. Hatalmas kört tesz meg a városban, és mindennap törzsközönség várja a forró magyar lángost. Prepuk Zsolt nemcsak a kiváló ízekkel, de azzal is felhívta magára a figyelmet, hogy a The New York Times internetes kiadásának gasztronómiai rovata is beszámolót készített róla. A New York utcáit tavaly tavasz óta járó Langos Truckról áradozott a szerző és az egész szerkesztőség, ahol többen is megkóstolták. Az egyre népszerűbb magyar streetfood háromféle formában készül Amerikában. Árulnak klasszikus fokhagymás-sajtos-tejfölöset, ötszínű kaliforniai paprikával megszórtat, és olyat, amelyet szűzpecsenyével, savanyú uborkával, jalapeno paprikával és ázsiai chili szósszal ízesítenek. Az ötletgazda Prepuk Zsolt egyébként 39 éves, 16 éve él Amerikában és sokfelé megfordult már a vendéglátásban, amire saját üzletet alapított.

Kelendő a finomság Svájcban is, pedig igencsak megkérik az árát, több mint 2000 forintot kóstál. A Langos Hungarian Speciality, Prágában 38-60 korona, ami közelebb van a magyar árakhoz. Bizarr, de a cseh tulaj kicsit átértelmezte a magyar ízeket: a ketchup és a sajt párosítása a legnépszerűbb feltét a sörök mellé. Szingapúrban annyira odavannak a magyar lángosért, hogy még saját Facebook-oldalt is csináltak a sütödének, ott a fokhagymás és a különböző fűszeres szószokkal ízesített a legnépszerűbb.

Az ételkülönlegesség ausztráliai fogadtatásáról a cikk folytatásából szerezhetünk bővebb információkat.



Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.
Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.