Az egész világon imádják a lángost

Európa több országa mellett Amerikában, Ázsiában és Ausztráliában is hódít a lángos, magyar vállalkozóknak köszönhetően – tájékoztat a Világgazdaság. Az idei hasonló sláger a dödölle lehet, amit a perth-i piacokon már keresnek a vevők.

Előbb Amerikából érkezett a hír, hogy egész New Yorkot meghódította, újabban pedig az derült ki, hogy Ausztráliában is virágzik a biznisz: közel kétezer forintnyi ausztrál dollárt fizetnek egy jó magyar lángosért a helyiek. Ráadásul nem ott a legdrágább, Svájcban még többet adnak érte. Van lángosos Londonban, Berlinben, Prágában, Szingapúrban és Tajvanon is, sőt Amerika egyik leghíresebb éttermében is felkerült az étlapra.

A New York utcáit járó lángossütő, a tudósításoknak köszönhetően nyáron lett „világhírű” immár nálunk is. Hatalmas kört tesz meg a városban, és mindennap törzsközönség várja a forró magyar lángost. Prepuk Zsolt nemcsak a kiváló ízekkel, de azzal is felhívta magára a figyelmet, hogy a The New York Times internetes kiadásának gasztronómiai rovata is beszámolót készített róla. A New York utcáit tavaly tavasz óta járó Langos Truckról áradozott a szerző és az egész szerkesztőség, ahol többen is megkóstolták. Az egyre népszerűbb magyar streetfood háromféle formában készül Amerikában. Árulnak klasszikus fokhagymás-sajtos-tejfölöset, ötszínű kaliforniai paprikával megszórtat, és olyat, amelyet szűzpecsenyével, savanyú uborkával, jalapeno paprikával és ázsiai chili szósszal ízesítenek. Az ötletgazda Prepuk Zsolt egyébként 39 éves, 16 éve él Amerikában és sokfelé megfordult már a vendéglátásban, amire saját üzletet alapított.

Kelendő a finomság Svájcban is, pedig igencsak megkérik az árát, több mint 2000 forintot kóstál. A Langos Hungarian Speciality, Prágában 38-60 korona, ami közelebb van a magyar árakhoz. Bizarr, de a cseh tulaj kicsit átértelmezte a magyar ízeket: a ketchup és a sajt párosítása a legnépszerűbb feltét a sörök mellé. Szingapúrban annyira odavannak a magyar lángosért, hogy még saját Facebook-oldalt is csináltak a sütödének, ott a fokhagymás és a különböző fűszeres szószokkal ízesített a legnépszerűbb.

Az ételkülönlegesség ausztráliai fogadtatásáról a cikk folytatásából szerezhetünk bővebb információkat.



Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben

Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben 

Június 5-től ismét étlapra kerülnek népszerű hazai íróink a VakVarjúkban.
Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes?

Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes? 

2025. június 4-én lezárul a Szent István napi kenyérverseny.
Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.
Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.