Az elektromos kanál megédesíti az ételeket

Angliai tudósok olyan evőeszközök kifejlesztésén fáradoznak, amelyek pusztán áram segítségével segítik elő a válogatós gyerekek egészséges táplálkozását. Az írás a The Daily Meal cikke alapján készült. 

Ha mondjuk a gyermekünk odavan az édességért, de például konkrétan utálja a kelbimbót, – legalább is ebben a tekintetben – végre megnyugodhatunk. Lehet, hogy a tudósok megoldást találtak a problémára.

A Taste Buddy (szójáték: a taste bud ízlelő bimbót, a taste buddy pedig kb. „ízhavert” jelent) nevű találmány lényegében egy digitális evőeszköz, amely az alacsony cukortartalmú ételeket a nyelven található ízreceptorok elektromos stimulálásával édesebbé varázsolja.

A kelléket a University of London tudósai fejlesztették ki.

A csapat per pillanat egy prototípus kanálon dolgozik, ám a technológia idővel elméletileg késekre és villákra is átvihető lesz.

„A Taste Buddy végül is akár életeket is menthet, amennyiben az embereket arra ösztönzi, hogy egészségesebb élelmiszerekre váltsanak – mondta a The Telegraphnak a tudósok egyikeként Dr. Adrian Cheok. – Sok gyerek utálja a zöldségek ízét. Szóval, amikor mérnök lettem, egy olyan eszközt akartam létrehozni, amely a gyerekek számára lehetővé tenné, hogy csokoládé ízű zöldségeket ehessenek.”


Az elektromos eszköz egy olyan frekvenciára igazodik, amellyel becsapja a nyelvet (és az agyat), elhitetvén vele, hogy valami édeset ízlel. Ezt úgy éri el, hogy 25 °C-ról hirtelen 40 °C-ra melegíti fel a szervet.

A Taste Buddy még tesztelés alatt áll, de a 2017. márciusi Big Bang Fairen bizonyosan előrukkolnak majd vele.


Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolója

Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolója  

Május 9-én rendezik meg az idei Balaton Fagyija választást egy kompon, amely a Tihany és Szántód közötti távon közlekedik.
Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója

Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója 

Brownsville-ben, Texasban készül megnyitni a világ első 3D nyomtatott kávézóját a Starbucks.
A világ tíz legjobb kávézója

A világ tíz legjobb kávézója 

Egy ausztráliai kávézó került a dobogó tetejére. Az olaszok labdába sem rúgnak.
Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre

Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre 

Az 1000-2000 fő közötti települések italüzletei is pályázhatnak a 3 milliós támogatásra.
Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában

Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában 

Fényfestés, zene, borok és gasztroélmények a Miskolci Soho-ban.
Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.
Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták

Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták 

A legjellemzőbb gombabetegségekkel szemben ellenálló szőlőfajtákat, valamint magas hozzáadott értékkel rendelkező borászati termékeket fejlesztett ki a Varga Pincészet Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) konzorciuma. 
Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról

Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról 

A fiatalabb felnőttek számára a borfogyasztás már nem csupán hagyomány vagy gasztronómiai kiegészítő, hanem értékválasztás is.
Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market

Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market 

A gin nemcsak az egyik legnépszerűbb ital és longdrink alapanyag a fővárosban, hanem az egyik legnagyobb ginfesztivál főszereplője is.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.