Az elmúlt 20 év 30 ikonikus finomsága a 10. Kürtőskalács Fesztiválon

Október 13-15. között ünnepli 10 éves születésnapját a Kürtőskalács Fesztivál a Fővárosi Állat – és Növénykertben. 

A jubileumi fesztiválon az elmúlt 20 év 30 legkedveltebb kürtőskalácsa, kürtőskalács desszertje kerül terítékre.

„Igazi ünnepi év az idei, amit szerettünk volna méltóképpen megünnepelni egy nagyszabású Fesztivállal. 20 éves múltra tekint vissza a Vitéz Kürtős, és idén 10 éves a Kürtőskalács Fesztivál, így ennek örömére elhozzuk az elmúlt évek 30 ikonikus kürtőskalács termékét, olyanokat is, amik anno nagy népszerűségnek örvendtek, de az újításoknak köszönhetően talán azóta egy kicsit feledésbe merültek. Alig várjuk, hogy mi is nosztalgiázhassunk veletek az Állatkertben október 13-15. között” – invitál mindenkit András Tünde, a Kürtőskalács Fesztivál megálmodója.

„A számok, a múlt és a tradícióink megőrzése az Állatkert életében is rendkívül fontos szerepet játszanak. Idén 157 éves a budapesti állatkert, ugyanakkor a hagyományok ápolásán túl az innovatív, újszerű élmények, értékek is nagy jelentőséggel bírnak. A Vitéz Kürtőssel hosszú ideje egy csónakban evezünk, hiszen ők is ezt a szemléletet képviselik. A 10. Kürtőskalács Fesztiválra is sok, izgalmas állatos programmal, állatsimogatóval készülünk, valamint több nemrég született kisállatunk van, akiket mindenképp érdemes majd meglátogatni. Ilyenek a sörényes hangyász kölykök, akiknek a nevei még a kürtőskalács-desszertekhez is köthetőek: Bejgli, Flódni, Guba és Zserbó, vagy Samu, a 2,5 éves kiselefánt” – meséli Hanga Zoltán, az Állatkert szóvivője.

„Visszahozzuk az elmúlt évek sláger termékeit, a Kürtős Csapágyat, a Kürtős Zserbót és Keresztes Ildikó egyik kedvencét, a Meggyes-mákos kürtőskalácsot is, de visszatér például a Kürtősfánk is, melyet stílszerűen KürtősfánkoZoo-nak neveztünk el. Emellett természetesen a nagy klasszikusok is helyet kapnak, ugyanis mai napig a fahéjas és a sima vaníliás kürtőskalácsból fogy a legtöbb, de a nagy újdonságunk, a pisztáciás is közkedvelt. A legkelendőbb termékek listájának harmadik fokára nagy örömünkre a legújabb csodánk, a KÜRTŐSBON ért fel, az új formát(t)öltött kürtőskalács, amivel a Fesztiválon szintén találkozhatnak a látogatóink. Idén az egész Állatkert területén, 10 kürtőskalács standdal és 2 színpaddal várunk mindenkit” – teszi hozzá Bálint Gáspár, a Vitéz Kürtős alapítója.

A 10. Kürtőskalács Fesztiválon természetesen a nagy kedvencek is helyet kapnak: lesz "Csináld magad!" sátor, glutén-, tej- és tojásmentes, vegán kürtőskalács, az Édes Mackó kürtőskalács-desszertkülönlegességei, valamint meghívott vendégként a Székelyudvarhelyről érkező Lehel Kürtősház, ahol a hagyományos, nagy méretű kürtőskalácsok is megkóstolhatók igazi, autentikus kivitelezésben.

A nosztalgikus motívumot idézik majd a fellépők is, ugyanis olyan előadókat hívtunk meg, akikkel már találkozhattunk a 10 év alatt. Koncertet ad Keresztes Ildikó, Farkasházi Réka és a Tintanyúl, Bolba Éva és a JAZZterlánc, de Gubás Gabi is járt már nálunk, ahogyan Csernik Szende, mesemondó, lábbábos is, aki mindkét nap fellép a kisszínpadon. Azonban újdonságokban és gyermekprogramokban sem lesz hiány.

"A kürtőskalács felér 10 antidepresszánssal és mivel közel lakok az állatkerthez, nem is tudom kikerülni ezt a mennyországot. A krémmel töltött újdonság, a KÜRTŐSBON valami eszméletlen ízorgia. Nagyon örülök, hogy újra felléphetek a Fesztiválon, de az még nagyobb öröm számomra, hogy Tündével régóta jó barátságot ápolok, napi szinten részt veszünk egymás életében. Ők a szakértelem mellett hihetetlen odaadással, alázattal, szívvel-lélekkel csinálják a hivatásukat" - mosolyog Keresztes Ildi, akinek még egy örökbefogadott kisállata is van az állatkertben, Ralfi, a falabella.

"A gluténmentes kürtőskalácsnak kifejezetten örülök, mert sajnos 17 éve nem fogyaszthatok glutént. Nemrég a zenekarral részt vettünk egy kürtőskalács készítő workshopon is az Édes Mackóban, ahol elsajátítottuk a szakma rejtelmeit, de bevallom, a fiúk kenterbe vertek engem. Enni egy fokkal jobban tudok, mint sütni!" - mondja nevetve Farkasházi Réka, aki zenekarával október 15-én, a nagyszínpadon szórakoztatja majd a gyerekeket.

A 10. Kürtőskalács Fesztiválon két színpad várja a közönséget, a nagyszínpad fellépői a főbejáratnál szórakoztatják majd az édes ízek kedvelőit, míg a Holnemvolt Vár oldalán, a kisszínpadhoz mesemondók és bábelőadások csalogatják a kisebbeket.

2023. október 13-15.

10. Kürtőskalács Fesztivál, Fővárosi Állat - és Növénykert

Forrás: Kürtőskalács Fesztivál


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.