Az év egri bortermelője 2014: Demeter Csaba

Az ország történelmi borvidékén, az Egri Borvidéken immáron 17. alkalommal adták át tegnap Az év egri bortermelője díjat, amelyet most Demeter Csabának ítéltek oda. Az Egri Hegyközség tagjai szavaznak minden évben arról, hogy melyik helyi borászt illetheti meg ez a kitüntetés, és ez alapján a Hegyközség kilenctagú választmánya dönt végül a díj odaítéléséről. A Demeter Pincészet számára a számos külföldi és hazai díj után különösen fontos elismerés ez, hiszen ez a közvetlen környezet visszaigazolása, hogy jó úton járnak. 

A Bükk hegység déli lankáin elterülő Egri Borvidéken, a Kőlyuk pincesoron készíti borait Az év egri bortermelője 2014 díj újdonsült tulajdonosa, Demeter Csaba. Jövőre lesz 20 éve annak, hogy a borász átvette és megreformálta a már 1886-tól működő családi birtokot és pincészetet Egerben, tehát majdnem két évtizede indult el azon az úton, ahol a szakmai tudás, az alázat, az odafigyelés, és a folyamatos tanulni vágyás voltak a társai.

„Amit egyik évben megtanultunk, azt a következő évben felülírja a természet. Minden év hoz valami ismeretlent, ezzel meg kell birkózni és elkészíteni újra a jó borokat.
Szeretem a kihívásokat, olyan borokat szeretek készíteni, amikre büszke lehetek: a könnyűeket, melyeket bármikor elő lehet venni, kellemesen ihatók, mégis hosszan velünk maradnak. És természetesen ott vannak a nagyok, mert határozottak, érett jegyeket mutatnak, és benne van minden érték és nagyság a mi Borvidékünkről” – mondta el Demeter Csaba tegnap Az év egri bortermelője 2014 cím elnyerésekor a XIX. Egri Bikavér Ünnepen az egri Érsekkertben.

Ki lehet az év bortermelője az Egri Borvidéken?

Az év egri bortermelője olyan borosgazda - borász lehet, aki jó borokat készített és azokat mindig szívesen bemutatta és eredményeket ért el borversenyeken itthon és külföldön, segítette és tanította, jó szóval bátorította társait, megbecsülte a szőlőtermesztők fáradságos munkáját, netán maga is termelt szőlőt. Pincéje példamutató rendről és tisztaságról árulkodik, ott mindig szívesen látja a betérő érdeklődőket, borait az egri bor hírnevéhez méltóan értékesíti jó áron és szép formában, ezzel elismerést szerez körünkben is, hazánkban és a nagyvilágban, megbecsüli társait, szóval és tettekkel védi és hirdeti az egri bor jóságát.

 

 

Az év egri bortermelője: 1997 – Vincze Béla, 1998 – Gál Tibor, 1999 – Dr. Lőrincz György, 2000 – Dr. Pók Tamás, 2001 – Thummerer házaspár, 2002 – Simon József, 2003 – Sike Tamás, 2004 – Varsányi Lajos, 2005 − Bukolyi László, 2006 – ismét Vincze Béla, 2007 – ifj. Csutorás Ferenc, 2008 – Dr. Lőrincz György, 2009 – Ifj. Bolyki János, 2010 – Hagymási József, 2011 – Juhász testvérek, 2012 – Tóth Ferenc, 2013 – Lamport József.

 


Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.