Az Isolabella nem vész el, csak átalakul

A nyár elején futótűzként terjedt el a hír, hogy a Víziváros legendája, az Isolabella presszó - Cseh Tamás, Bereményi Géza, Petri György törzshelye - , megszűnik.

Látszólag elveszett az Isolabella Café & Pub, de szerencsére jó kezekbe került, illetve: családban maradt.

A Rajkai név láttán tulajdonosváltástól féltem - írja Képes Gábor a Víziváros FB oldalán - de Unk úr fia viszi tovább a presszót - azért nem Isolabella vagy Unk, mert a vízivárosi vendéglős ükpapa, Rajkai mester előtt akartak tisztelegni.

Unk Jánost idézem a Molnárka Gábor posztjához írt kommentjéből: "A vendéglátóegység elnevezésével ükapánk, Rajkai Mihály előtt tisztelgünk, aki a kocsmának helyet adó épületet építette 1898-ban. Rajkai bácsi - ahogyan sokan ismerték - a Víziváros köztiszteletben álló vendéglőse volt és a Noé bárkájához fogadót üzemeltette az Iskola u. 16 szám alatt 1864 és 1892 között. Az üzemeltetés amúgy családban maradt, az Isolabellát több, mint 20 éve működtető és nyugdíjba vonuló édesapánktól vettük át én és húgom. Reméljük hamarosan vendégül láthatjuk kedves vendégeinket!"

Még nekem szoknom kell, valahogy a közelmúlthoz jobban kötődöm, mint a régmúlthoz. Tehát a gyerekkorom, a szüleim és nagyszüleim világa a leginkább kedves a számomra - és mostanában ezt szokták könnyű szívvel kidobni.

Unk János meggyőzött, hogy ők nem dobnak ki semmit: a belső térben majd kint lesz az Isolabella felirat is és megannyi emlék, tisztán, igényesen helyreállítva. A Rajkai kiírás is neonfelirat, ugyanaz alkotta, aki egykor az Isolabella feliratát.

Valóban igényesek a feliratok, igényes a belső tér, a család lelkesedése méltánylandó. Ígéretet kaptam, hogy - finom lesz a kávé - lesz sok emlék, tisztelgés az Isolabella, a Dögkeselyű kultfilm és Cseh Tamás kapcsán - és az egykor a szomszéd ház helyén állt épületben született Bilicsi Tivadar tiszteletére is, akinek családja ebben a házban papír-írószer boltot üzemeltetett.

Úgy látom, jó lesz a Rajkai. Presszóhangulattal, kis asztalokkal. Továbbra is kellemesen a helyi lakók és vendégek beszélgetéseihez - no meg a randevúkhoz. Kutyabarát is lesz/marad. Pánikoltam, de most bizakodom.

Sok sikert kívánok, vízivárosi üdvözlettel: Képes Gábor

Eredeti bejegyzés a Víziváros FB oldalán ITT


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.