Az Oroszlán nyelve győzedelmeskedett a Budapest Cocktail Week-en

A koktélok koncepciójának az idei évben a Lánchíd átadása és Budapest egyesítésének 150. évfordulója köré kellett épülnie, az egyhetes eseményen 30 bár és étterem alkotásait kóstolhatták meg az érdeklődők és a szakmai zsűri.

A 2023-as Budapest Cocktail Week verseny győztese a Flava lett, a The Lion’s Tongue (Az Oroszlán Nyelve - a szerk.) névre keresztelt koktél Nagy Orsolya, a Flava bar managerének alkotása.

A koktél három alkotóelemből épül fel, alapját Eminente Reserva 7 Year Rum adja, a varázslatot pedig répa és jázmin teszi teljessé, és macskanyelv díszíti. Az ötlet pedig a Lánchíd oroszlánjaihoz, sőt pontosabban, az őket alkotó szobrászhoz, Marschalkó János Sámuelhez kapcsolódik. A hiedelem szerint az oroszlánoknak nem tervezett nyelvet, emiatt annyit gúnyolták, hogy a Dunába vetette magát. A legenda azonban nem igaz, az oroszlánoknak van nyelve, csak más szögből kell nézni.

„A Flava egy igazi belvárosi dzsungel, sok állatszobor rejtőzik a falaink között, azonban az oroszlán eddig hiányzott. Amikor megkaptuk a verseny kiírását és koncepcióját, rögtön az oroszlán jutott eszembe, és a szobrok hiányzó nyelvének története, hiszen így a koktéllal már oroszlán is akad a dzsungelünkben” – mesélte Nagy Orsolya, bar manager a koktél ötletének születését. „A koktél megalkotásánál azonnal tudtam, hogy valamilyen különleges, szokatlan elemet szeretnék belevinni. Az Eminente rum vaníliás, füstös – kávés - aszalt gyümölcsös ízvilága tökéletes harmóniát alkot a répa természetes édességével, ami nagyon jól működik süteményekben is. Ezt egészíti ki a jázmin parfümös könnyedsége. A répának köszönhető az élénk narancssárga szín, ami passzol a dzsungel hangulathoz, illetve ahogy a Flava ételeinél és koktéljainál, itt is meg szerettem volna mutatni a nemzetköziséget, a különleges alapanyagokat. Így találkozott a kubai rum, az európai sárgarépával és a kaukázusi jázminnal. A koronát pedig a magyar macskanyelv csokoládé adta, hiszen nagymacskáról beszélünk” – folytatta. A győztes The Lion’s Tongue koktélt október 13-ától már mindenki megkóstolhatja a Flava állandó kínálatában.

A versenyen pontozásának legnagyobb részét a szakmai zsűri, és a közönség szavazatai tették ki, mellettük Budapest Cocktail Week csapata, a szponzorok és a bárok értékelték az elkészült koktélkülönlegességeket. A Flava The Lion’s Tongue koktélja a nemzetközi zsűrinél és a közönségszavazatoknál is egyértelmű győzelmet aratott. Győztesként Nagy Orsi és a Flava csapata kiutazási lehetőséget nyert a London Cocktail Weekre is, hogy a világ legnagyobb koktél rendezvényén új élményeket, inspirációkat gyűjthessenek.

 

Forrás: B D P S T G R O U P . H U


Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.
Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.