Az Oroszlán nyelve győzedelmeskedett a Budapest Cocktail Week-en

A koktélok koncepciójának az idei évben a Lánchíd átadása és Budapest egyesítésének 150. évfordulója köré kellett épülnie, az egyhetes eseményen 30 bár és étterem alkotásait kóstolhatták meg az érdeklődők és a szakmai zsűri.

A 2023-as Budapest Cocktail Week verseny győztese a Flava lett, a The Lion’s Tongue (Az Oroszlán Nyelve - a szerk.) névre keresztelt koktél Nagy Orsolya, a Flava bar managerének alkotása.

A koktél három alkotóelemből épül fel, alapját Eminente Reserva 7 Year Rum adja, a varázslatot pedig répa és jázmin teszi teljessé, és macskanyelv díszíti. Az ötlet pedig a Lánchíd oroszlánjaihoz, sőt pontosabban, az őket alkotó szobrászhoz, Marschalkó János Sámuelhez kapcsolódik. A hiedelem szerint az oroszlánoknak nem tervezett nyelvet, emiatt annyit gúnyolták, hogy a Dunába vetette magát. A legenda azonban nem igaz, az oroszlánoknak van nyelve, csak más szögből kell nézni.

„A Flava egy igazi belvárosi dzsungel, sok állatszobor rejtőzik a falaink között, azonban az oroszlán eddig hiányzott. Amikor megkaptuk a verseny kiírását és koncepcióját, rögtön az oroszlán jutott eszembe, és a szobrok hiányzó nyelvének története, hiszen így a koktéllal már oroszlán is akad a dzsungelünkben” – mesélte Nagy Orsolya, bar manager a koktél ötletének születését. „A koktél megalkotásánál azonnal tudtam, hogy valamilyen különleges, szokatlan elemet szeretnék belevinni. Az Eminente rum vaníliás, füstös – kávés - aszalt gyümölcsös ízvilága tökéletes harmóniát alkot a répa természetes édességével, ami nagyon jól működik süteményekben is. Ezt egészíti ki a jázmin parfümös könnyedsége. A répának köszönhető az élénk narancssárga szín, ami passzol a dzsungel hangulathoz, illetve ahogy a Flava ételeinél és koktéljainál, itt is meg szerettem volna mutatni a nemzetköziséget, a különleges alapanyagokat. Így találkozott a kubai rum, az európai sárgarépával és a kaukázusi jázminnal. A koronát pedig a magyar macskanyelv csokoládé adta, hiszen nagymacskáról beszélünk” – folytatta. A győztes The Lion’s Tongue koktélt október 13-ától már mindenki megkóstolhatja a Flava állandó kínálatában.

A versenyen pontozásának legnagyobb részét a szakmai zsűri, és a közönség szavazatai tették ki, mellettük Budapest Cocktail Week csapata, a szponzorok és a bárok értékelték az elkészült koktélkülönlegességeket. A Flava The Lion’s Tongue koktélja a nemzetközi zsűrinél és a közönségszavazatoknál is egyértelmű győzelmet aratott. Győztesként Nagy Orsi és a Flava csapata kiutazási lehetőséget nyert a London Cocktail Weekre is, hogy a világ legnagyobb koktél rendezvényén új élményeket, inspirációkat gyűjthessenek.

 

Forrás: B D P S T G R O U P . H U


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.