Vajon egy vállalkozás kibír négy hónapot bevétel nélkül?

Különösen nehéz helyzetben vannak azonban a kocsmák, az ő esetükben ugyanis nincs túl sok értelme az elviteles kiszolgálásnak, és a kötelező kora esti zárás is akadályozná őket. Helyben fogyasztásra azonban – akár szigorú létszám-korlátozással – az ő esetükben a jelenleg hatályos előírások szerint nincs lehetőség.

„A szívem szakad meg amikor azt látom, hogy a velem szemben lévő drogériába és 100ft-os boltba több százan mennek be naponta. A városban lévő barkácsáruház és műszaki áruház parkolója két-három hónapja rogyásig van. Napi több ezer vásárlót fogadnak. Ők ezt miért tehetik meg? Nem kellene ott is egy létszámkorlátozás? Ott nem fertőz a vírus?” – teszi fel a kérdést az olvasó a Telexnek írt levelében.

Az ő esetében a kormány bér- és járulékfizetési támogatása sem jelent segítséget, mert az ő alkalmazottai alkalmi munkavállalóként dolgoznak. „Vannak köztük egyetemi hallgatók akik ebből a fizetésből finanszírozták a lakhatásukat, van köztük olyan aki megélhetési nehézségei miatt másodállásként csinálta és olyan is aki keveset dolgozott, ezért semmi értelme nem lett volna bejelenteni. Így nekem nem jár semmiféle támogatás.” – írta.

Megnőtt a forgalom és kapják a támogatást?

Olvasónk szerint több olyan étterem és kifőzde van Nyíregyházán, „akiknek a forgalma a többszörösére nőtt a járvány miatt, így ők most embereket vesznek fel, akire kapják majd a támogatásokat. Jelentősen megnőtt a forgalmuk és kapják a támogatást?? Azokon aki dolgozhat és van bevétele miért segít a kormány szemben velem akinek semmi nincs?” – fűzte hozzá.

Sokan a novemberi bértámogatást sem kaphatták meg

Ismert az a nagykanizsai resti,  amelynek tulajdonosa megelégelte a korlátozásokat, és azt ígéri, február elején kinyit. A hírre reagált a Magyar Vendéglátók Ipartestülete is, álláspontjuk szerint a vendéglátóhely „kinyitása nem jogszerű, nem támogatható”. Hozzátették ugyanakkor, „a vendéglátós kolléga elkeseredése emberileg érthető: a jelenlegi támogatások ebben a formában sajnos nem elegendőek a munkahelyek megtartására és a vendéglátó egységek fenntartására.” A testület szerint a tulajdonosok kifogytak tartalékaikból, a bértámogatások kifizetésével komoly gondok vannak, tagjaik kilencven százaléka a novemberi bértámogatást se kapta még meg.



Ugyanakkor hangsúlyozták azt is: „Szeretnénk minden vendéglátásban érintett kollégát óva inteni attól, hogy elégedetlenségük kinyilvánítására csatlakozzanak a fent említett kezdeményezéshez”

Engedetlenségi mozgalmak alakultak

Nem egyedüli eset a nagykanizsai resti lázadása, a Street Kitchen cikke szerint Lengyelországban már több vendéglátós is bejelentette, hogy január közepétől kinyitnak, mert már nem tudják eltartani a családjukat. Ausztriában azonnal megjelent a rendőrség, amikor kinyitott egy étterem, és bezárták. Tulajdonosa azt nyilatkozta, hogy számított erre, és el is fogadja, hiszen a rendőrségnek az a dolga, hogy betartassa a törvényeket. A törvényekkel viszont gond van szerinte, és úgy véli, valakinek el kell kezdenie a lázadást. (Pénteken hasonló történt a budapesti Központtal is, a helyet 60 napra bezáratta a hatóság.) A lap szerint Olaszországban több tízezer vendéglátós döntött úgy január 16-án, hogy nem zár be este tízig. Ott egyébként hatig nyitva lehetnek.


Forrás: Telex


Nyári ízek újrahangolva  – a Kozmo Hotel új szezonális étlapján

Nyári ízek újrahangolva – a Kozmo Hotel új szezonális étlapján 

Feith Attila executive séf vezetésével a szálloda nyári étlapja idén is ízutazásra hívja a vendégeket.
Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc

Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc 

A most induló Women in Coffee program célkitűzései között szerepel a női baristák szakmai fejlesztése.
Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben

Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben 

Június 5-től ismét étlapra kerülnek népszerű hazai íróink a VakVarjúkban.
Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes?

Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes? 

2025. június 4-én lezárul a Szent István napi kenyérverseny.
Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.