Vajon egy vállalkozás kibír négy hónapot bevétel nélkül?

Különösen nehéz helyzetben vannak azonban a kocsmák, az ő esetükben ugyanis nincs túl sok értelme az elviteles kiszolgálásnak, és a kötelező kora esti zárás is akadályozná őket. Helyben fogyasztásra azonban – akár szigorú létszám-korlátozással – az ő esetükben a jelenleg hatályos előírások szerint nincs lehetőség.

„A szívem szakad meg amikor azt látom, hogy a velem szemben lévő drogériába és 100ft-os boltba több százan mennek be naponta. A városban lévő barkácsáruház és műszaki áruház parkolója két-három hónapja rogyásig van. Napi több ezer vásárlót fogadnak. Ők ezt miért tehetik meg? Nem kellene ott is egy létszámkorlátozás? Ott nem fertőz a vírus?” – teszi fel a kérdést az olvasó a Telexnek írt levelében.

Az ő esetében a kormány bér- és járulékfizetési támogatása sem jelent segítséget, mert az ő alkalmazottai alkalmi munkavállalóként dolgoznak. „Vannak köztük egyetemi hallgatók akik ebből a fizetésből finanszírozták a lakhatásukat, van köztük olyan aki megélhetési nehézségei miatt másodállásként csinálta és olyan is aki keveset dolgozott, ezért semmi értelme nem lett volna bejelenteni. Így nekem nem jár semmiféle támogatás.” – írta.

Megnőtt a forgalom és kapják a támogatást?

Olvasónk szerint több olyan étterem és kifőzde van Nyíregyházán, „akiknek a forgalma a többszörösére nőtt a járvány miatt, így ők most embereket vesznek fel, akire kapják majd a támogatásokat. Jelentősen megnőtt a forgalmuk és kapják a támogatást?? Azokon aki dolgozhat és van bevétele miért segít a kormány szemben velem akinek semmi nincs?” – fűzte hozzá.

Sokan a novemberi bértámogatást sem kaphatták meg

Ismert az a nagykanizsai resti,  amelynek tulajdonosa megelégelte a korlátozásokat, és azt ígéri, február elején kinyit. A hírre reagált a Magyar Vendéglátók Ipartestülete is, álláspontjuk szerint a vendéglátóhely „kinyitása nem jogszerű, nem támogatható”. Hozzátették ugyanakkor, „a vendéglátós kolléga elkeseredése emberileg érthető: a jelenlegi támogatások ebben a formában sajnos nem elegendőek a munkahelyek megtartására és a vendéglátó egységek fenntartására.” A testület szerint a tulajdonosok kifogytak tartalékaikból, a bértámogatások kifizetésével komoly gondok vannak, tagjaik kilencven százaléka a novemberi bértámogatást se kapta még meg.



Ugyanakkor hangsúlyozták azt is: „Szeretnénk minden vendéglátásban érintett kollégát óva inteni attól, hogy elégedetlenségük kinyilvánítására csatlakozzanak a fent említett kezdeményezéshez”

Engedetlenségi mozgalmak alakultak

Nem egyedüli eset a nagykanizsai resti lázadása, a Street Kitchen cikke szerint Lengyelországban már több vendéglátós is bejelentette, hogy január közepétől kinyitnak, mert már nem tudják eltartani a családjukat. Ausztriában azonnal megjelent a rendőrség, amikor kinyitott egy étterem, és bezárták. Tulajdonosa azt nyilatkozta, hogy számított erre, és el is fogadja, hiszen a rendőrségnek az a dolga, hogy betartassa a törvényeket. A törvényekkel viszont gond van szerinte, és úgy véli, valakinek el kell kezdenie a lázadást. (Pénteken hasonló történt a budapesti Központtal is, a helyet 60 napra bezáratta a hatóság.) A lap szerint Olaszországban több tízezer vendéglátós döntött úgy január 16-án, hogy nem zár be este tízig. Ott egyébként hatig nyitva lehetnek.


Forrás: Telex


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.