Vajon egy vállalkozás kibír négy hónapot bevétel nélkül?

Különösen nehéz helyzetben vannak azonban a kocsmák, az ő esetükben ugyanis nincs túl sok értelme az elviteles kiszolgálásnak, és a kötelező kora esti zárás is akadályozná őket. Helyben fogyasztásra azonban – akár szigorú létszám-korlátozással – az ő esetükben a jelenleg hatályos előírások szerint nincs lehetőség.

„A szívem szakad meg amikor azt látom, hogy a velem szemben lévő drogériába és 100ft-os boltba több százan mennek be naponta. A városban lévő barkácsáruház és műszaki áruház parkolója két-három hónapja rogyásig van. Napi több ezer vásárlót fogadnak. Ők ezt miért tehetik meg? Nem kellene ott is egy létszámkorlátozás? Ott nem fertőz a vírus?” – teszi fel a kérdést az olvasó a Telexnek írt levelében.

Az ő esetében a kormány bér- és járulékfizetési támogatása sem jelent segítséget, mert az ő alkalmazottai alkalmi munkavállalóként dolgoznak. „Vannak köztük egyetemi hallgatók akik ebből a fizetésből finanszírozták a lakhatásukat, van köztük olyan aki megélhetési nehézségei miatt másodállásként csinálta és olyan is aki keveset dolgozott, ezért semmi értelme nem lett volna bejelenteni. Így nekem nem jár semmiféle támogatás.” – írta.

Megnőtt a forgalom és kapják a támogatást?

Olvasónk szerint több olyan étterem és kifőzde van Nyíregyházán, „akiknek a forgalma a többszörösére nőtt a járvány miatt, így ők most embereket vesznek fel, akire kapják majd a támogatásokat. Jelentősen megnőtt a forgalmuk és kapják a támogatást?? Azokon aki dolgozhat és van bevétele miért segít a kormány szemben velem akinek semmi nincs?” – fűzte hozzá.

Sokan a novemberi bértámogatást sem kaphatták meg

Ismert az a nagykanizsai resti,  amelynek tulajdonosa megelégelte a korlátozásokat, és azt ígéri, február elején kinyit. A hírre reagált a Magyar Vendéglátók Ipartestülete is, álláspontjuk szerint a vendéglátóhely „kinyitása nem jogszerű, nem támogatható”. Hozzátették ugyanakkor, „a vendéglátós kolléga elkeseredése emberileg érthető: a jelenlegi támogatások ebben a formában sajnos nem elegendőek a munkahelyek megtartására és a vendéglátó egységek fenntartására.” A testület szerint a tulajdonosok kifogytak tartalékaikból, a bértámogatások kifizetésével komoly gondok vannak, tagjaik kilencven százaléka a novemberi bértámogatást se kapta még meg.



Ugyanakkor hangsúlyozták azt is: „Szeretnénk minden vendéglátásban érintett kollégát óva inteni attól, hogy elégedetlenségük kinyilvánítására csatlakozzanak a fent említett kezdeményezéshez”

Engedetlenségi mozgalmak alakultak

Nem egyedüli eset a nagykanizsai resti lázadása, a Street Kitchen cikke szerint Lengyelországban már több vendéglátós is bejelentette, hogy január közepétől kinyitnak, mert már nem tudják eltartani a családjukat. Ausztriában azonnal megjelent a rendőrség, amikor kinyitott egy étterem, és bezárták. Tulajdonosa azt nyilatkozta, hogy számított erre, és el is fogadja, hiszen a rendőrségnek az a dolga, hogy betartassa a törvényeket. A törvényekkel viszont gond van szerinte, és úgy véli, valakinek el kell kezdenie a lázadást. (Pénteken hasonló történt a budapesti Központtal is, a helyet 60 napra bezáratta a hatóság.) A lap szerint Olaszországban több tízezer vendéglátós döntött úgy január 16-án, hogy nem zár be este tízig. Ott egyébként hatig nyitva lehetnek.


Forrás: Telex


Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.