Badacsonyi borok csúcsgasztronómiával a fővárosban

Már javában zajlanak az előkészületek a Badacsony New Yorkban esemény kapcsán. A jelentős múltra visszatekintő népszerű seregszemle, amely a borvidék jövőjét szolgáló közös gondolkozás és összetartozás szimbólumaként jött létre, immár tizenkettedik alkalommal kerül megrendezésre Budapesten a patinás New York Palota Róma termében - tájékoztatták lapunkat a szervezők.

A Badacsonyi Turisztikai és Borút Egyesület koordinálásával, valamint a badacsonyi borászok aktív közreműködésével április 22-én megrendezésre kerülő eseményen közel 40 badacsonyi borászat, több mint 180 korlátlanul kóstolható izgalmas és egyedi bora várja a vendégeket. A rendezvényt továbbá számtalan élményprogram, helyi turisztikai és gasztronómiai kiállító, illetve egy izgalmas – Vulkáni palackokból kiszabadult borszellemek keresik méltó társukat „badacsonyi nász” jeligére a New York Palotában című – mesterkurzus is színesíti majd. Utóbbi, a két kiváló szakember, Dr. Csizmadia András (a BorSchola alapítója és vezetője, főiskolai docens (BGE), tanár, szakújságíró, borszakértő, a Magyar Bor Akadémia tagja), valamint Wolf András (a New York Kávéház, A Séf Asztala és a Gundel Étterem executive séfje) közreműködésével megtartott esemény minden bizonnyal a Badacsony New Yorkban egyik várva-várt csúcspontja lesz. A kihagyhatatlan, 16 órai kezdésű program keretén belül Dr. Csizmadia András által a vakkóstolás során kiválasztott legjobb borokhoz Wolf András fogja elkészíteni a hozzájuk illő fogásokat. Remek alkalom ez minden bor- és gasztronómia szerető számára, hogy a borokon és ételeken keresztül közelebbről megismerje a páratlan adottságairól világszerte ismert Badacsonyi borvidéket, illetve az itt készült kiváló borokat.

A rendezvényt megelőzően, folytatva az évek óta jól bevált hagyományt idén is a borászok, valamint Dr. Csizmadia András közreműködésével zajlott a Badacsony New Yorkban eseményen bemutatásra kerülő borok előkóstolója március végén. A Balatonra és a Badacsony-hegyre fantasztikus kilátással bíró, 2014-ben megnyílt családias hangulatú Hotel Halászkertben megtartott előkóstolón a négy bizottság közel 200 bort értékelt vakon.
„A Badacsony New Yorkban rendezvénynek többek között az adja a rangját, hogy a bemutatásra kerülő borok egytől-egyig kiválóak. Ennek érdekében a badacsonyi borászokkal közösen szinte már a kezdetektől fogva kitaláltuk, hogy szükséges a vakon történő előkóstoló. Az általunk lefektetett szigorú szabályok, valamint elfogadott értékrendek betartásával a bizottság minden tagja anélkül, hogy tudná melyik termelőnek a bora van éppen a pohárban, hozza meg a döntést. Amennyiben valamelyik bor kizárásra kerül, akkor azt egy másik bizottság is lekóstolja, és csak ezek után történik meg a végleges döntés. Szintén fontosnak tartjuk, hogy minden tétel az adott kategóriájában méltó módon képviselje stílusban a Badacsonyi borvidéket. Már nagyon várjuk az április 22-én megrendezésre kerülő eseményt, és bízunk benne, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan idén is nagyon sikeres lesz. Tavaly csúcsokat döntött a rendezvény látogatottsága, hiszen közel 500 jegyvásárló, valamint 400 szakmai- és sajtómunkatárs volt jelen. – hangsúlyozta az előkóstolót követően Váli Péter borász, az esemény szervezőbizottságának elnöke.


„Az előkóstoló már az elejétől fogva nagyon hasznosnak bizonyult, hiszen a rendezvény korai fázisában volt olyan alkalom, hogy a boroknak akár a 20-30%-a is kizárásra került. Ezek helyét újak vették át, így garantálni tudtuk, hogy a Badacsony New Yorkban eseményen csak a legkiválóbb tételek kerültek a poharakba. A vakkóstolás egyben egy építő jellegű kóstolás, hiszen minden borászat képviselteti magát, így a borokkal kapcsolatosan megfogalmazott véleményeknek is a tanúja. Ebből adódóan, akarva-akaratlanul de formálódik benne az a stílus, amit Badacsonynak kellene képviselnie. Nemcsak én, hanem a borászok is hasznosnak találják ezeket a közös kóstolókat, ahol véleményt tudnak egymással cserélni. Büszkék vagyunk, hogy évről-évre elképesztő fejlődésen ment át Badacsony, illetve az itt készült borok. Mint a mai napon kóstolt borok is visszatükrözték, egy olyan borvidékről van szó, amely rendívül sok értékkel, egyediséggel és lehetőséggel bír. Jól szemlélteti ezt a tényt a mai napon történt előkóstoló is, ahol a borok csupán egy százaléka került kizárásra. Szintén pozitívumként emelném ki, hogy soha ennyi bor, szám szerint 34, még nem került kiemelésre, mint a mai napon. Ebből lesz kiválasztva Dr. Csizmadia András által az a tizenkét tétel, ami a mesterkurzuson kerül majd bemutatásra. A rendezvényre és a mesterkurzusra már elővételben március 1-től egészen április 21. éjfélig online vásárolhatnak jegyet a www.kostolo.badacsony.com weboldalon az érdeklődők, de korlátozott számban a helyszínen is lesz erre lehetőség. Szerencsére jól fogynak a jegyek, ami bizakodásra ad okot.” – mondta a Borbély Családi Pincészet fiatal borásza, az Év Bortermelője cím birtokosa Borbély Tamás, aki már a kezdettől fogva kiállítóként, illetve szervezőként is részt vesz a borvidéki seregszemlén.

BADACSONY NEW YORKBAN
IDŐPONT: 2023. április 22. (szombat)
HELYSZÍN: Budapest, New York Palota, Róma terem


Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc

Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc 

A most induló Women in Coffee program célkitűzései között szerepel a női baristák szakmai fejlesztése.
Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben

Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben 

Június 5-től ismét étlapra kerülnek népszerű hazai íróink a VakVarjúkban.
Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes?

Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes? 

2025. június 4-én lezárul a Szent István napi kenyérverseny.
Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.