Badacsonyi borok csúcsgasztronómiával a fővárosban

Már javában zajlanak az előkészületek a Badacsony New Yorkban esemény kapcsán. A jelentős múltra visszatekintő népszerű seregszemle, amely a borvidék jövőjét szolgáló közös gondolkozás és összetartozás szimbólumaként jött létre, immár tizenkettedik alkalommal kerül megrendezésre Budapesten a patinás New York Palota Róma termében - tájékoztatták lapunkat a szervezők.

A Badacsonyi Turisztikai és Borút Egyesület koordinálásával, valamint a badacsonyi borászok aktív közreműködésével április 22-én megrendezésre kerülő eseményen közel 40 badacsonyi borászat, több mint 180 korlátlanul kóstolható izgalmas és egyedi bora várja a vendégeket. A rendezvényt továbbá számtalan élményprogram, helyi turisztikai és gasztronómiai kiállító, illetve egy izgalmas – Vulkáni palackokból kiszabadult borszellemek keresik méltó társukat „badacsonyi nász” jeligére a New York Palotában című – mesterkurzus is színesíti majd. Utóbbi, a két kiváló szakember, Dr. Csizmadia András (a BorSchola alapítója és vezetője, főiskolai docens (BGE), tanár, szakújságíró, borszakértő, a Magyar Bor Akadémia tagja), valamint Wolf András (a New York Kávéház, A Séf Asztala és a Gundel Étterem executive séfje) közreműködésével megtartott esemény minden bizonnyal a Badacsony New Yorkban egyik várva-várt csúcspontja lesz. A kihagyhatatlan, 16 órai kezdésű program keretén belül Dr. Csizmadia András által a vakkóstolás során kiválasztott legjobb borokhoz Wolf András fogja elkészíteni a hozzájuk illő fogásokat. Remek alkalom ez minden bor- és gasztronómia szerető számára, hogy a borokon és ételeken keresztül közelebbről megismerje a páratlan adottságairól világszerte ismert Badacsonyi borvidéket, illetve az itt készült kiváló borokat.

A rendezvényt megelőzően, folytatva az évek óta jól bevált hagyományt idén is a borászok, valamint Dr. Csizmadia András közreműködésével zajlott a Badacsony New Yorkban eseményen bemutatásra kerülő borok előkóstolója március végén. A Balatonra és a Badacsony-hegyre fantasztikus kilátással bíró, 2014-ben megnyílt családias hangulatú Hotel Halászkertben megtartott előkóstolón a négy bizottság közel 200 bort értékelt vakon.
„A Badacsony New Yorkban rendezvénynek többek között az adja a rangját, hogy a bemutatásra kerülő borok egytől-egyig kiválóak. Ennek érdekében a badacsonyi borászokkal közösen szinte már a kezdetektől fogva kitaláltuk, hogy szükséges a vakon történő előkóstoló. Az általunk lefektetett szigorú szabályok, valamint elfogadott értékrendek betartásával a bizottság minden tagja anélkül, hogy tudná melyik termelőnek a bora van éppen a pohárban, hozza meg a döntést. Amennyiben valamelyik bor kizárásra kerül, akkor azt egy másik bizottság is lekóstolja, és csak ezek után történik meg a végleges döntés. Szintén fontosnak tartjuk, hogy minden tétel az adott kategóriájában méltó módon képviselje stílusban a Badacsonyi borvidéket. Már nagyon várjuk az április 22-én megrendezésre kerülő eseményt, és bízunk benne, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan idén is nagyon sikeres lesz. Tavaly csúcsokat döntött a rendezvény látogatottsága, hiszen közel 500 jegyvásárló, valamint 400 szakmai- és sajtómunkatárs volt jelen. – hangsúlyozta az előkóstolót követően Váli Péter borász, az esemény szervezőbizottságának elnöke.


„Az előkóstoló már az elejétől fogva nagyon hasznosnak bizonyult, hiszen a rendezvény korai fázisában volt olyan alkalom, hogy a boroknak akár a 20-30%-a is kizárásra került. Ezek helyét újak vették át, így garantálni tudtuk, hogy a Badacsony New Yorkban eseményen csak a legkiválóbb tételek kerültek a poharakba. A vakkóstolás egyben egy építő jellegű kóstolás, hiszen minden borászat képviselteti magát, így a borokkal kapcsolatosan megfogalmazott véleményeknek is a tanúja. Ebből adódóan, akarva-akaratlanul de formálódik benne az a stílus, amit Badacsonynak kellene képviselnie. Nemcsak én, hanem a borászok is hasznosnak találják ezeket a közös kóstolókat, ahol véleményt tudnak egymással cserélni. Büszkék vagyunk, hogy évről-évre elképesztő fejlődésen ment át Badacsony, illetve az itt készült borok. Mint a mai napon kóstolt borok is visszatükrözték, egy olyan borvidékről van szó, amely rendívül sok értékkel, egyediséggel és lehetőséggel bír. Jól szemlélteti ezt a tényt a mai napon történt előkóstoló is, ahol a borok csupán egy százaléka került kizárásra. Szintén pozitívumként emelném ki, hogy soha ennyi bor, szám szerint 34, még nem került kiemelésre, mint a mai napon. Ebből lesz kiválasztva Dr. Csizmadia András által az a tizenkét tétel, ami a mesterkurzuson kerül majd bemutatásra. A rendezvényre és a mesterkurzusra már elővételben március 1-től egészen április 21. éjfélig online vásárolhatnak jegyet a www.kostolo.badacsony.com weboldalon az érdeklődők, de korlátozott számban a helyszínen is lesz erre lehetőség. Szerencsére jól fogynak a jegyek, ami bizakodásra ad okot.” – mondta a Borbély Családi Pincészet fiatal borásza, az Év Bortermelője cím birtokosa Borbély Tamás, aki már a kezdettől fogva kiállítóként, illetve szervezőként is részt vesz a borvidéki seregszemlén.

BADACSONY NEW YORKBAN
IDŐPONT: 2023. április 22. (szombat)
HELYSZÍN: Budapest, New York Palota, Róma terem


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.