Badacsonyi borok sikere New Yorkban

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén ismét hatalmas érdeklődés övezte a patinás budapesti New York Palota Róma termében a tavasz első nagy borvidéki kóstolóját, az április 22-én megrendezett Badacsony New Yorkban eseményt - tájékoztatták lapunkat a szervezők.

A tizenkettedik alkalommal megtartott seregszemle ismét bebizonyította, milyen páratlan értékekkel bír az összefogás, az egymás iránti tisztelet, az évek óta kitartó munka és a minőségbe vetett hit, ezzel is öregbítve a borvidéket és a badacsonyi bor hírnevét - olvasható a közleményben. 

A borvidék jövőjét szolgáló közös gondolkodás és összetartozás szimbólumaként létrejött eseményen a Badacsonyi borvidék borászatai mellett bemutatkoztak a települések, a szálláshelyek, vendéglátóhelyek, programhelyszínek és egyéb szolgáltatók is, akik kínálatukkal nagyszerűen kiegészítették és teljessé tették a színvonalas rendezvényt.

„Mindannyiunk számára nagy öröm a sok pozitív visszajelzés, és az, hogy rengeteg vendég kiemelte, hogy rossz borral nem találkozott a rendezvényen. Ez is bizonyítja milyen hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt időszakban a borvidék. Az előkóstolás is elősegítette, hogy a rendezvényre csak hibátlan borok kerülhessenek. Összességében egy sikeres és jól megszervezett eseményt tudhatunk magunk mögött, ahol örömünkre néhány olyan viszonteladóval is megismerkedtünk, aki komolyan érdeklődött a boraink iránt. –mondta a szervezőbizottság részéről Szalai Attila, a Németh Pince tulajdonos-borásza.

A Badacsonyi Turisztikai és Borút Egyesület szervezésében és koordinálásában, illetve a badacsonyi borászok közreműködésével az idén tizenkettedik alkalommal megrendezett hagyományos borvidéki sétakóstoló keretén belül a közönség a borvidék összes fontosabb termőhelyét megismerhette a borokon keresztül, hiszen az eseményen jelen voltak a Badacsony-hegy, a Szent György-hegy, a Kisörsi-hegy, a Tóti-hegy, az Ábrahám-hegy, valamint a Csobánc ismert és feltörekvő pincészetei. Ezt az élményt fokozta továbbá a Róma teremben elhelyezett két kivetítőn folyamatosan futó borvidéki fotókból készült rövid filmek látványa is, amelyeken keresztül a vendégek gazdag és színes ízelítőt kaphattak a Badacsonyi borvidék páratlan szépségéből, sajátos hangulatából és az itt gazdálkodó borászatokból.

Az elmúlt években olyan nagy volt az érdeklődés, hogy annak érdekében, hogy a rendezvény az értékei mellett megtartsa az eleganciáját is, idén 300 főben korlátoztuk a jegyeladást, és a VIP listát is szűkítettük. Szerencsére minden jegy gyorsan elfogyott, ami külön öröm a szervezők és a kiállító borászatok számára is. Már a helyszínen is nagyon jó volt a rendezvénynek a visszhangja, a rengeteg vendég mellett sok meghívott partner, sommelier és borszakújságíró is megjelent. Reméljük, mindenki viszi majd ennek a nagyszerű kezdeményezésnek a jó hírét. A magunk részéről nyugodtan elmondhatjuk, hogy a rendezvény elérte a kitűzött célját, és már most várjuk a következőt. – mondta a Borbély Családi Pincészet fiatal borásza, az „Év Bortermelője” cím birtokosa Borbély Tamás.   

A pezsgéssel teli, teltházas teremben a borok kóstolása és a borászokkal való jókedvű beszélgetések mellett a látogatók örömmel fogadták a badacsonyi nyaralás tervezéséhez szükséges információkat is. Újdonságként az előtérben elhelyezett molinókból a vendégek azt is megtudhatták, hogy a Badacsonyi Turisztikai és Borút Egyesület weboldalán (www.badacsony.com) elindult a borvidék online magazinja. A projekt célja, hogy a borvidéket, az itt készült kiváló borokat, borászatokat, szállás- és vendéglátó szolgáltatókat, attrakciókat, programokat, még láthatóbbá tegye egyrészt a nagyközönség, másrészt a szakmai érdeklődők számára. Érdemes tehát felkeresni és rendszeresen olvasni az online magazint, mely mindig aktuális információkkal, interjúkkal és sok más egyéb érdekes témával várja a badacsonyi borok és a gasztronómia iránti érdeklődőket.

A Vivaldi teremben a rendezvényt kísérő mesterkurzus is telt házzal zajlott, amelynek keretében Dr. Csizmadia András, a BorSchola alapítója és vezetője, főiskolai docens, szakújságíró, borszakértő, valamint Wolf András, a New York Kávéház, A Séf Asztala és a Gundel Étterem executive séfje az ínyenc ételek és a badacsonyi borok közötti harmónia világába avatta be a résztvevőket.

„A rendezvény az előzetes várakozásainknak megfelelően látogatók szempontjából is nagyon jól teljesített. Jól szemléltetik ezt a tényt az összesített adatok, ezek alapján több mint 600 vendég, ezen belül 326 jegyvásárló, valamint 305 szakmai- és sajtómunkatárs érdeklődött a kiváló badacsonyi borok és a borosgazdák iránt. Szerénység nélkül kijelenthetem, hogy Magyarország egyik legszínvonalasabb borkóstoló rendezvényét sikerült közös erővel és munkával megszerveznünk, mely mintaként szolgálhat sok más ilyen jellegű eseménynek. Maga a mesterkurzus, ami valójában egy éttermi fine dining kalandozásnak felelt meg, egy igazi csoda volt. –méltatta az eseményt a szervezőbizottság elnöke, Váli Péter, aki hozzátette, hogy az idei Badacsony New Yorkban minden idők egyik legjobban sikerült rendezvénye volt.

Az eseményen a látogatók idén is kiválasztották a számukra legkedvesebb badacsonyi borászt, bort, illetve a kedvenc borvidéki programjukat. A legtöbb szavazatot a Málik Pince, illetve a Kéknyelű kapta, a programoknál a Badacsony Bor7 lett a befutó.

Aki szeretne még jobban elmélyülni a karakteres, minerális badacsonyi borok világában, annak mindenképpen megéri felkeresni a borvidéket és személyesen is megtapasztalni ennek szépségét. Erre többek között a Káptalantóti Istvándy Ligetben 2023. május 13-án ötödik alkalommal megrendezésre kerülő Kéknyelű Piknik, vagy az évtizedes múlttal rendelkező, májustól októberig tartó Bortriatlon rendezvénysorozat tökéletes alkalom. Utóbbi keretében három különböző hétvégén, három tematikus bortúra alkalmával a borvidék három ikonikus szőlőfajtáját – a Szürkebarátot, a Kéknyelűt és az Olaszrizlinget – ismerhetik meg a látogatók.


Természetközeli design, magyaros elemekben gazdag gasztronómia

Természetközeli design, magyaros elemekben gazdag gasztronómia  

Újranyitott a pesti Andrássy út egyik titkosan legjobb kertje.
Legyen Ön is részese a hazai gasztroélet kimagasló ünnepének!

Legyen Ön is részese a hazai gasztroélet kimagasló ünnepének! 

Itt a Gundel-díjátadó ünnepség gáláns ebédjének teljes menüsora.
Kávé világnapja: néhány érdekesség a híres kávézóláncról

Kávé világnapja: néhány érdekesség a híres kávézóláncról 

Az eredetileg Ausztráliából származó márka az elsők között jelent meg Magyarországon.
Lenyűgözte a magyar víz a híres víz sommeliert

Lenyűgözte a magyar víz a híres víz sommeliert 

A neves vízszakértő kipróbálta a FloeWater aludobozos vizét, amelyet közösségi oldalán értékelt.
Kiderült, miért nem nyit ki időben Gerendai Károly új étterme

Kiderült, miért nem nyit ki időben Gerendai Károly új étterme 

Szeptemberben nyitott volna Gerendai Károly legújabb projektje.
Dohányzás a vendéglátóhelyek teraszain - reagált a kormány

Dohányzás a vendéglátóhelyek teraszain - reagált a kormány 

A javaslat kibővítené a jelenleg érvényben lévő, 2009-ben elfogadott tiltást.
Mindenkiben ott lakik a költő:  középiskolásokat vár a legendás kávéház

Mindenkiben ott lakik a költő: középiskolásokat vár a legendás kávéház 

A budapesti Centrál Kávéház a XIX. században a magyar irodalmi élet központja volt. Most ezt a régi kort és az irodalom akkori nagy alakjait idézi meg legújabb programjával.
Eladták Andy Vajna egykori magyarországi üzleteinek ékkövét

Eladták Andy Vajna egykori magyarországi üzleteinek ékkövét 

A Kempinski Hotel Corvinus Budapest oldalában működő Nobu Budapestről van szó, amelyet a 2019-ben meghalt Andy Vajna özvegye, Palácsik-Ráthonyi Tímea most más tulajdonosnak adott át.
Járatlan utakon - elindult az új boros kampány

Járatlan utakon - elindult az új boros kampány 

Az idei kampány keretében a három kiemelt borvidékről készült videóban mutatják be az egyes vidékek ikonikus fajtáit.
Badacsonyi borokat díjaztak a Winelovers Wine Awards-on

Badacsonyi borokat díjaztak a Winelovers Wine Awards-on 

Kilenc borvidéki bor hamarosan a 100 Legjobb bor kiadványban is megjelenik.

Interjú

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.
Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén

Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén 

A Klasszis TopDesign 2024 verseny egyik zsűritagja, Ariana Grüll a tavalyi versennyel kapcsolatos tapasztalatairól mesélt, és arról, hogy mit vár az idei pályaművektől.