Bajban a McDonald's - égető a munkaerőhiány, túl gyors a fluktuáció

A McDonald's, mint sok más étteremlánc, súlyos munkaerőhiánnyal küzd világszerte. Ennek oka összetett, most megpróbáljuk végig venni nehézségeik okait. Egyben azt is megmutatjuk, milyen erőfeszítéseket tesz a multicég annak érdekében, hogy orvosolják a problémát.

Nézzük először az okokat, amelyek kiváltották az egész világon jelen lévő multicég munkaerőgondjait:

A Covid-19 járvány: A járvány jelentősen megzavarta a munkaerőpiacot, sok embert elbocsátott állásából, és megváltoztatta a munkavállalók munkához való hozzáállását. Sokan nem akarnak visszatérni a vendéglátóipari munkaerőpiacra a járvány okozta kockázatok és a kedvezőtlen munkafeltételek miatt.

Verseny a munkavállalókért: A McDonald's versenyez más gyorsétteremláncokkal, kiskereskedelmi üzletekkel és más munkáltatókkal a munkavállalókért. A munkaerőhiány miatt a munkáltatóknak magasabb béreket és jobb juttatásokat kell kínálniuk a tehetséges munkavállalók csábításához és megtartásához.

A munkavállalók elvárásainak változása: A fiatalabb munkavállalók elvárják a rugalmas munkaidőt, a versenyképes béreket és a jó munkahelyi környezetet. A McDonald's-nak alkalmazkodnia kell ezekhez az elvárásokhoz, hogy versenyképes maradjon a munkaerőpiacon.

Forrás: Depositphotos
Forrás: Depositphotos

A McDonald's számos lépést tett a munkaerőhiány kezelése érdekében, ezek a következők:

Béremelések: Ahol módjuk volt rá, ott emelték a béreket, hogy versenyképesebbek legyenek a munkaerőpiacon. Egyes helyeken a cég 15 dolláros órabért kínál a belépő szintű munkavállalóknak.

Juttatások javítása: Javították a juttatásokat is, hogy vonzóbbá tegye a munkavállalók számára a munkát a cégnél. Ez magában foglalja a fizetett szabadságot, a betegbiztosítást és a nyugdíj-előtakarékossági programokat.

Munkafeltételek javítása: Folyamatosan javítják a munkafeltételeket a cégnél. Ez magában foglalja a modernizált éttermeket, a jobb képzést és a vezetői lehetőségeket.

Valamint:

  • Technológia bevezetése az automatizálás és a hatékonyság javítása érdekében
  • Partnerek keresése a toborzás és a képzés területén
  • Részvétel a helyi közösségekben a fiatalok számára vonzóbbá tétel érdekében

Azonban azt is hozzá kell tenni az igazság érdekében, hogy a munkaerőhiányra vonatkozó helyzet országonként és éttermenként változik.

Forrás: Depositphotos
Forrás: Depositphotos

Megjelent olyan hír is a cégről, amely a gyerekmunka súlyos kérdését is felveti, miszerint már 14 éveseket is toboroz a McDonald's Amerikában a munkaerőhiány miatt.

Az az állítás pedig, hogy

a McDonald's-ban az új alkalmazottak átlagosan 11 napig maradnak, gyakran felmerül, de nem feltétlenül pontos. A valós munkaidő nagymértékben változhat a különböző tényezőktől függően.

  • Étterem elhelyezkedése: A forgalmasabb éttermekben, ahol nagyobb a fluktuáció, az átlagos munkaidő rövidebb lehet.
  • Munkapozíció: Bizonyos pozíciók, mint például a vezetői beosztások, hosszabb átlagos munkaidővel járhatnak.
  • Egyéni tényezők: Az egyéni motiváció, a munkaerőpiac lehetőségei és a munkavállaló elégedettsége mind befolyásolhatja, hogy mennyi ideig marad valaki a McDonald's-nál.

Bár nincs pontos adat az átlagos munkaidőről, a kutatások azt sugallják, hogy a gyorséttermi ágazatban a fluktuáció általában magasabb, mint más ágazatokban. Egy 2019-es https://www.pewresearch.org/ tanulmány szerint a gyorséttermi és italüzletben dolgozó munkavállalók 67 százaléka számolt be arról, hogy az elmúlt évben elhagyta a munkahelyét.

Fontos megjegyezni, hogy ezek csak általános tendenciák, és az egyéni tapasztalatok eltérőek lehetnek. Számos McDonald's-alkalmazott talál hosszútávú karriert a cégnél, míg mások rövid távú munkalehetőséget keresnek. Azonban a tény attól még tény marad:

a munkaerőgond, a túl gyors fluktuáció gyakorlatilag minden egyes egységüknél a nehézségek első helyei között szerepel.


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.