Bajban a McDonald's - égető a munkaerőhiány, túl gyors a fluktuáció

A McDonald's, mint sok más étteremlánc, súlyos munkaerőhiánnyal küzd világszerte. Ennek oka összetett, most megpróbáljuk végig venni nehézségeik okait. Egyben azt is megmutatjuk, milyen erőfeszítéseket tesz a multicég annak érdekében, hogy orvosolják a problémát.

Nézzük először az okokat, amelyek kiváltották az egész világon jelen lévő multicég munkaerőgondjait:

A Covid-19 járvány: A járvány jelentősen megzavarta a munkaerőpiacot, sok embert elbocsátott állásából, és megváltoztatta a munkavállalók munkához való hozzáállását. Sokan nem akarnak visszatérni a vendéglátóipari munkaerőpiacra a járvány okozta kockázatok és a kedvezőtlen munkafeltételek miatt.

Verseny a munkavállalókért: A McDonald's versenyez más gyorsétteremláncokkal, kiskereskedelmi üzletekkel és más munkáltatókkal a munkavállalókért. A munkaerőhiány miatt a munkáltatóknak magasabb béreket és jobb juttatásokat kell kínálniuk a tehetséges munkavállalók csábításához és megtartásához.

A munkavállalók elvárásainak változása: A fiatalabb munkavállalók elvárják a rugalmas munkaidőt, a versenyképes béreket és a jó munkahelyi környezetet. A McDonald's-nak alkalmazkodnia kell ezekhez az elvárásokhoz, hogy versenyképes maradjon a munkaerőpiacon.

Forrás: Depositphotos
Forrás: Depositphotos

A McDonald's számos lépést tett a munkaerőhiány kezelése érdekében, ezek a következők:

Béremelések: Ahol módjuk volt rá, ott emelték a béreket, hogy versenyképesebbek legyenek a munkaerőpiacon. Egyes helyeken a cég 15 dolláros órabért kínál a belépő szintű munkavállalóknak.

Juttatások javítása: Javították a juttatásokat is, hogy vonzóbbá tegye a munkavállalók számára a munkát a cégnél. Ez magában foglalja a fizetett szabadságot, a betegbiztosítást és a nyugdíj-előtakarékossági programokat.

Munkafeltételek javítása: Folyamatosan javítják a munkafeltételeket a cégnél. Ez magában foglalja a modernizált éttermeket, a jobb képzést és a vezetői lehetőségeket.

Valamint:

  • Technológia bevezetése az automatizálás és a hatékonyság javítása érdekében
  • Partnerek keresése a toborzás és a képzés területén
  • Részvétel a helyi közösségekben a fiatalok számára vonzóbbá tétel érdekében

Azonban azt is hozzá kell tenni az igazság érdekében, hogy a munkaerőhiányra vonatkozó helyzet országonként és éttermenként változik.

Forrás: Depositphotos
Forrás: Depositphotos

Megjelent olyan hír is a cégről, amely a gyerekmunka súlyos kérdését is felveti, miszerint már 14 éveseket is toboroz a McDonald's Amerikában a munkaerőhiány miatt.

Az az állítás pedig, hogy

a McDonald's-ban az új alkalmazottak átlagosan 11 napig maradnak, gyakran felmerül, de nem feltétlenül pontos. A valós munkaidő nagymértékben változhat a különböző tényezőktől függően.

  • Étterem elhelyezkedése: A forgalmasabb éttermekben, ahol nagyobb a fluktuáció, az átlagos munkaidő rövidebb lehet.
  • Munkapozíció: Bizonyos pozíciók, mint például a vezetői beosztások, hosszabb átlagos munkaidővel járhatnak.
  • Egyéni tényezők: Az egyéni motiváció, a munkaerőpiac lehetőségei és a munkavállaló elégedettsége mind befolyásolhatja, hogy mennyi ideig marad valaki a McDonald's-nál.

Bár nincs pontos adat az átlagos munkaidőről, a kutatások azt sugallják, hogy a gyorséttermi ágazatban a fluktuáció általában magasabb, mint más ágazatokban. Egy 2019-es https://www.pewresearch.org/ tanulmány szerint a gyorséttermi és italüzletben dolgozó munkavállalók 67 százaléka számolt be arról, hogy az elmúlt évben elhagyta a munkahelyét.

Fontos megjegyezni, hogy ezek csak általános tendenciák, és az egyéni tapasztalatok eltérőek lehetnek. Számos McDonald's-alkalmazott talál hosszútávú karriert a cégnél, míg mások rövid távú munkalehetőséget keresnek. Azonban a tény attól még tény marad:

a munkaerőgond, a túl gyors fluktuáció gyakorlatilag minden egyes egységüknél a nehézségek első helyei között szerepel.


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.