Bakancsos bortúrák várják Badacsony szerelmeseit

Idén is elindult a Badacsony Borközelből túrasorozat a Badacsonyi Turisztikai és Borút Egyesület szervezésében. De folytatódnak a szakvezetett bakancsos élménytúrák is. 

Idén is elindult a badacsonyi vezetett bortúra szezon: a május 21-i hétvégén szervezték az első háromórás Badacsony Borközelből túrát három izgalmas borászat - az Istvándy Borműhely, a Borbély Pince és az Éliás birtok - felkeresésével - adta hírül a Badacsonyi Turisztikai és Borút Egyesület. A túra útvonalán a geológia, ornitológia és a borkultúra területén nagyon mély ismeretekkel rendelkező túravezető kíséri végig a vendégeket, de része az is, hogy a felkeresett pincészeteknél 3-3 fajta bor kóstolása közben a gazda bemutatja történetüket, a sajátosan egyéni ízű borait, a kóstolt fajtákat, mellé pedig borkorcsolyákat, borkísérő falatkákat is kínál.

Az Istvándy Borműhelynél gyöngyöző rosébor, könnyed, szárazra hangolt ottonel muskotály és a vidék különlegessége, a kéknyelű került a poharakba. Borbély Tamás - akit 2020-ban az év bortermelőjévé választott a szakma - a pince csúcsborait kóstoltatta: a rózsakő, a rajnai rizling és a bács-hegyi olaszrizling is belopta magát mindenki szívébe. Az Éliásnál pedig a borvidéken nem a szokványos fajták közé tartozó királyleányka gyöngyözőborral lepték meg az érdeklődőket, a tradícionálisabb olaszrizling és szürkebarát kóstoltatása mellett. 

Június 18-ig szombati napokon, majd augusztus végéig szerdánként, szeptembertől október végéig pedig újra szombatonként várja a borvidék a túrázás és a badacsonyi borok szerelmeseit a Badacsony Borközelből túrákra.

Emellett június 6. és december 31. között - szintén az egyesület szervezésében - egész évben vezetett, bakancsos élménytúrákkal várják az érdeklődőket, amelyeknek keretén belül szakavatott túravezető segítségével felfedezhetjük a Badacsonyi borvidék ismert nevezetességeit, hegyeit, közben megismerhetjük történelmi értékeit, állat- és növényvilágát, valamint gazdag, több mint ezer éves szőlő- és kultúrtörténetét. A programokon előzetes regisztráció után lehet részt venni. 

 


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.