Bakancsos bortúrák várják Badacsony szerelmeseit

Idén is elindult a Badacsony Borközelből túrasorozat a Badacsonyi Turisztikai és Borút Egyesület szervezésében. De folytatódnak a szakvezetett bakancsos élménytúrák is. 

Idén is elindult a badacsonyi vezetett bortúra szezon: a május 21-i hétvégén szervezték az első háromórás Badacsony Borközelből túrát három izgalmas borászat - az Istvándy Borműhely, a Borbély Pince és az Éliás birtok - felkeresésével - adta hírül a Badacsonyi Turisztikai és Borút Egyesület. A túra útvonalán a geológia, ornitológia és a borkultúra területén nagyon mély ismeretekkel rendelkező túravezető kíséri végig a vendégeket, de része az is, hogy a felkeresett pincészeteknél 3-3 fajta bor kóstolása közben a gazda bemutatja történetüket, a sajátosan egyéni ízű borait, a kóstolt fajtákat, mellé pedig borkorcsolyákat, borkísérő falatkákat is kínál.

Az Istvándy Borműhelynél gyöngyöző rosébor, könnyed, szárazra hangolt ottonel muskotály és a vidék különlegessége, a kéknyelű került a poharakba. Borbély Tamás - akit 2020-ban az év bortermelőjévé választott a szakma - a pince csúcsborait kóstoltatta: a rózsakő, a rajnai rizling és a bács-hegyi olaszrizling is belopta magát mindenki szívébe. Az Éliásnál pedig a borvidéken nem a szokványos fajták közé tartozó királyleányka gyöngyözőborral lepték meg az érdeklődőket, a tradícionálisabb olaszrizling és szürkebarát kóstoltatása mellett. 

Június 18-ig szombati napokon, majd augusztus végéig szerdánként, szeptembertől október végéig pedig újra szombatonként várja a borvidék a túrázás és a badacsonyi borok szerelmeseit a Badacsony Borközelből túrákra.

Emellett június 6. és december 31. között - szintén az egyesület szervezésében - egész évben vezetett, bakancsos élménytúrákkal várják az érdeklődőket, amelyeknek keretén belül szakavatott túravezető segítségével felfedezhetjük a Badacsonyi borvidék ismert nevezetességeit, hegyeit, közben megismerhetjük történelmi értékeit, állat- és növényvilágát, valamint gazdag, több mint ezer éves szőlő- és kultúrtörténetét. A programokon előzetes regisztráció után lehet részt venni. 

 


Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás

Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás  

Május 9-én rendezik meg az idei Balaton Fagyija választást egy kompon, amely a Tihany és Szántód közötti távon közlekedik.
Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója

Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója 

Brownsville-ben, Texasban készül megnyitni a világ első 3D nyomtatott kávézóját a Starbucks.
A világ tíz legjobb kávézója

A világ tíz legjobb kávézója 

Egy ausztráliai kávézó került a dobogó tetejére. Az olaszok labdába sem rúgnak.
Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre

Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre 

Az 1000-2000 fő közötti települések italüzletei is pályázhatnak a 3 milliós támogatásra.
Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában

Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában 

Fényfestés, zene, borok és gasztroélmények a Miskolci Soho-ban.
Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.
Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták

Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták 

A legjellemzőbb gombabetegségekkel szemben ellenálló szőlőfajtákat, valamint magas hozzáadott értékkel rendelkező borászati termékeket fejlesztett ki a Varga Pincészet Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) konzorciuma. 
Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról

Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról 

A fiatalabb felnőttek számára a borfogyasztás már nem csupán hagyomány vagy gasztronómiai kiegészítő, hanem értékválasztás is.
Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market

Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market 

A gin nemcsak az egyik legnépszerűbb ital és longdrink alapanyag a fővárosban, hanem az egyik legnagyobb ginfesztivál főszereplője is.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.