Bakancsos bortúrák várják Badacsony szerelmeseit

Idén is elindult a Badacsony Borközelből túrasorozat a Badacsonyi Turisztikai és Borút Egyesület szervezésében. De folytatódnak a szakvezetett bakancsos élménytúrák is. 

Idén is elindult a badacsonyi vezetett bortúra szezon: a május 21-i hétvégén szervezték az első háromórás Badacsony Borközelből túrát három izgalmas borászat - az Istvándy Borműhely, a Borbély Pince és az Éliás birtok - felkeresésével - adta hírül a Badacsonyi Turisztikai és Borút Egyesület. A túra útvonalán a geológia, ornitológia és a borkultúra területén nagyon mély ismeretekkel rendelkező túravezető kíséri végig a vendégeket, de része az is, hogy a felkeresett pincészeteknél 3-3 fajta bor kóstolása közben a gazda bemutatja történetüket, a sajátosan egyéni ízű borait, a kóstolt fajtákat, mellé pedig borkorcsolyákat, borkísérő falatkákat is kínál.

Az Istvándy Borműhelynél gyöngyöző rosébor, könnyed, szárazra hangolt ottonel muskotály és a vidék különlegessége, a kéknyelű került a poharakba. Borbély Tamás - akit 2020-ban az év bortermelőjévé választott a szakma - a pince csúcsborait kóstoltatta: a rózsakő, a rajnai rizling és a bács-hegyi olaszrizling is belopta magát mindenki szívébe. Az Éliásnál pedig a borvidéken nem a szokványos fajták közé tartozó királyleányka gyöngyözőborral lepték meg az érdeklődőket, a tradícionálisabb olaszrizling és szürkebarát kóstoltatása mellett. 

Június 18-ig szombati napokon, majd augusztus végéig szerdánként, szeptembertől október végéig pedig újra szombatonként várja a borvidék a túrázás és a badacsonyi borok szerelmeseit a Badacsony Borközelből túrákra.

Emellett június 6. és december 31. között - szintén az egyesület szervezésében - egész évben vezetett, bakancsos élménytúrákkal várják az érdeklődőket, amelyeknek keretén belül szakavatott túravezető segítségével felfedezhetjük a Badacsonyi borvidék ismert nevezetességeit, hegyeit, közben megismerhetjük történelmi értékeit, állat- és növényvilágát, valamint gazdag, több mint ezer éves szőlő- és kultúrtörténetét. A programokon előzetes regisztráció után lehet részt venni. 

 


Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.
Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon

Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon 

A híradások szerint 70 embert elvittek – akik közül többeket le is tartóztattak.
CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért

CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért 

Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.
Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo

Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo 

Kannabiszt találtak bennük.
Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján

Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján 

Alaposan felkavarva a tó állóvizét: május 29-én megnyílt az Ypsilon by Rácz Jenő étterem az alsóörsi Ypsilon Yacht Club területén.
Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben

Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben 

A Török Konyha Hetének ünnepe , amikor a kultúra egy este alkalmával a tányérra kerül.
 Bor, kultúra és a gasztronómia ünnepe a Villányi borvidéken

Bor, kultúra és a gasztronómia ünnepe a Villányi borvidéken 

Június 7-én és 8-án harmincegyedik alkalommal nyitja meg kapuit a Palkonyai Pünkösdi Nyitott Pincék.
Gasztrohétvége Cserkeszőlőn

Gasztrohétvége Cserkeszőlőn 

A kunsági település ad otthont egy új gasztro-kulturális fesztiválnak. 
Kéknyelű Virágzás Ünnepe Badacsonyban

Kéknyelű Virágzás Ünnepe Badacsonyban 

Az év legnagyobb kéknyelű kóstolója Badacsonyban.
Hamburger – mindenek felett?

Hamburger – mindenek felett? 

Felmérés a hazai fogyasztói szokásokról.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.