Bakancsos bortúrák várják Badacsony szerelmeseit

Idén is elindult a Badacsony Borközelből túrasorozat a Badacsonyi Turisztikai és Borút Egyesület szervezésében. De folytatódnak a szakvezetett bakancsos élménytúrák is. 

Idén is elindult a badacsonyi vezetett bortúra szezon: a május 21-i hétvégén szervezték az első háromórás Badacsony Borközelből túrát három izgalmas borászat - az Istvándy Borműhely, a Borbély Pince és az Éliás birtok - felkeresésével - adta hírül a Badacsonyi Turisztikai és Borút Egyesület. A túra útvonalán a geológia, ornitológia és a borkultúra területén nagyon mély ismeretekkel rendelkező túravezető kíséri végig a vendégeket, de része az is, hogy a felkeresett pincészeteknél 3-3 fajta bor kóstolása közben a gazda bemutatja történetüket, a sajátosan egyéni ízű borait, a kóstolt fajtákat, mellé pedig borkorcsolyákat, borkísérő falatkákat is kínál.

Az Istvándy Borműhelynél gyöngyöző rosébor, könnyed, szárazra hangolt ottonel muskotály és a vidék különlegessége, a kéknyelű került a poharakba. Borbély Tamás - akit 2020-ban az év bortermelőjévé választott a szakma - a pince csúcsborait kóstoltatta: a rózsakő, a rajnai rizling és a bács-hegyi olaszrizling is belopta magát mindenki szívébe. Az Éliásnál pedig a borvidéken nem a szokványos fajták közé tartozó királyleányka gyöngyözőborral lepték meg az érdeklődőket, a tradícionálisabb olaszrizling és szürkebarát kóstoltatása mellett. 

Június 18-ig szombati napokon, majd augusztus végéig szerdánként, szeptembertől október végéig pedig újra szombatonként várja a borvidék a túrázás és a badacsonyi borok szerelmeseit a Badacsony Borközelből túrákra.

Emellett június 6. és december 31. között - szintén az egyesület szervezésében - egész évben vezetett, bakancsos élménytúrákkal várják az érdeklődőket, amelyeknek keretén belül szakavatott túravezető segítségével felfedezhetjük a Badacsonyi borvidék ismert nevezetességeit, hegyeit, közben megismerhetjük történelmi értékeit, állat- és növényvilágát, valamint gazdag, több mint ezer éves szőlő- és kultúrtörténetét. A programokon előzetes regisztráció után lehet részt venni. 

 


Romániában terjeszkedik a lengyel Zabka

Romániában terjeszkedik a lengyel Zabka 

A Żabka eddig 89 üzletet nyitott Romániában, de a vállalat szerint akár 4000 üzletet is elbír a piac.
Magyar pezsgő a világ legjobbjai között

Magyar pezsgő a világ legjobbjai között 

A Kreinbacher Birtok Prestige Brut tétele aranyérmet vihetett haza a 2025-ös Decanter World Wine Awards-ról.
Ízek Kertje Nagyrédén

Ízek Kertje Nagyrédén 

Nagyréde nem csupán a mátrai borvidék egyik fontos központja, hanem egyre inkább kulturális és gasztronómiai élmények színtere is.
Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel

Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel 

Napi cukiság kimaxolva: a Gundel „család” tagja lett Samu, a kiselefánt.
Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén

Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén 

A Zelna Borászat Peregrina vörösbora aranyérmet nyert a Decanter World Wine Awards-on.
Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás

Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás 

Megkezdődtek a 2026-os Südback előkészületei.
Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek

Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek 

Négy évtized különleges fogásai a Matild Palotában – egy estén felszolgálva.
Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében

Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében 

Idén 22. alkalommal rendezték meg a világ legnagyobb, egyben legjelentősebb hatású borversenyét.
Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen

Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen 

A tokaji Minaro Hotel bármenedzsere két koktéllal aratott győzelmet a Magyarország Itala 2025 versenyen.
Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról

Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról 

Rizs a magyar alföldről, a Körösök völgyéből.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.