Balatoni Borok versenye

A Balatoni Borok Versenyét idén 19. alkalommal rendezik meg május 26-án Balatonfüreden. Az esemény ebben az évben ismét friss arculattal, új zsűritagokkal kiegészülve és új zsűrielnökkel indul útjára a VEB 2023 EKF programnak köszönhetően

A verseny az egész Balatoni borrégióra kiterjed, és a borversenyen legjobban szerepelt borok közül kerülnek kiválasztásra a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa borai. Ugyancsak itt dől el, melyik lesz idén Veszprém város bora.

 

A Balaton borrégiót hat borvidék alkotja: a Balatonfüred-Csopaki, a Balaton-felvidéki, a Badacsonyi, a Nagy-Somlói, a Zalai és a Balatonboglári borvidék. A régiós borversenyen mind a hat borvidék borai képviseltetik magukat széles fajtaválasztékkal. A régió borászainak érdeklődését jól jelzi, hogy tavaly minden korábbinál több, összesen 92 termelő jelentkezett 360 borral. A szervezők remélik, hogy idén is legalább ennyi magas minőségű minta érkezik a megmérettetésre, és remélik, hogy tovább erősödik a minőség iránti igény. Ezt egyébként jól jelzi, hogy tavaly már 4 nagyarany, 53 arany, 236 ezüst, 53 bronz minősítés és 14 okleveles elismerés talált gazdára.

A bírálat május 26-án Balatonfüreden az Annabella Hotelben lesz, a nyerteseket – stílszerűen – a Balaton hullámain, a Siófoki katamarán fedélzetén ismerhetik meg az érdeklődők június 15-én.

A bíráló bizottság elnöke dr. Fiáth Attila nemzetközi borakadémikus, a bizottságokban pedig a borászokon kívül borászati szakírók és borakadémikusok is részt vesznek majd. Ők lesznek azok, akik kiválasztják a Balaton legjobb fehér, vörös, rozé, desszert és pezsgő-, illetve gyöngyöző borát.

 

Forrás: EKF / Turizmus Online


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.