Bemutatkozott a Komondor Hazy Dupla IPA

A hét elején került bemutatásra a skót BrewDog és a budapesti FIRST Craft Beer sörfőzdék első kollaborációs főzete.

A FIRST Craft Beer 2017-es megnyitása óta folyamatosan üzemel: már a kezdetekkor megfogalmazott cél sem volt kevesebb, mint az ország egyik vezető kisüzemi sörfőzdéjévé lépni elő.

Több mint egymillió liter lefőzött sör után nem is véletlen, hogy a skót eredetű BrewDog főzde 2020- ban őket választotta egyetlen magyarországi importőrjeként. Immár közel két évtizedes működése alatt a BrewDog minden esetben a hagyományos, nagyüzemben készült sörstílusokkal szemben helyezkedett el: Punk IPA sörük „egyszemélyben” mutatta be az USA- ból kiindult „sörforradalom” eredményét. Izgalmas, innovatív, dekadens söreik azóta is mértékadóak a feltörekvő európai sörfőzdéknek.

Első közös tételük a Komondor - maga a sör egy Hazy Dupla IPA, a szokásosnál magasabb alkoholfokkal rendelkező, a felhasznált maláták miatt kicsit édeskésebb alapízű, mégis nagy komlómennyiséggel készített, elsősorban keserű felsőerjesztésű, szűretlen, ködös sör. Fontos céljuk volt a recept megalkotásánál, hogy az aromákat, ízeket nagy mértékben biztosító újvilági komlók mellett mellett a hagyományos európai stílust és elsősorban dinnyés jegyeket képviselő német Huell Melon komlófajtából is kerüljön a sörbe, megadva ezzel a közép-európai csavart ennek a hagyományosan angolszász sörfajtának.

Mindenközben pedig elkészült második közös sörük is – Robert Thamm sörfőzőmester budapesti látogatása alatt lefőzték a közel 400 kilogramm málnával ízesített, tartályban, joghurttal savanyított első Budapest Weisse fantáziastílusú sört is.

 

Forrás: FIRST Craft Beer


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.