Bemutatkozott a sajt és a sör párosa

Az V. jubileumi Sörfesztiválon egybekelt a sör és a modern magyar gasztronómia.  

A sörszezonnal együtt induló „Sör mi több” eseménysorozat célja, hogy elmélyítse a hazai sörkultúrát, új oldalairól mutassa be ezt a természetes italt. Az V. Budavári Sörfesztiválon pedig olyan sör és sajt párosításokat vonultatott fel a sajtó számára, amely remélhetőleg meghozza a kóstolók kedvét a kísérletezéshez.

Kevesek által ismert tény, hogy a különböző sörök széles választékán belül minden alkalomhoz találhatunk egy izgalmas sajt párt. Pedig a végtelenül változatos ízű sör-sajt párosítások felülírhatják a már jól megszokott sajt-bor társításokat is.


Miért jobb sörrel?

A sörök és ételek párosításánál az ún. 3C-szabályt (Compair-Contrast-Cleansing azaz Párhuzam-Ellentét-Letisztítás) alkalmazhatjuk. Míg a borok és sajtok általában az íz-kontrasztok alapján társíthatóak össze, a sörök a kontrasztos íz-párok mellett sokkal több esetben harmonizálnak az egyes sajtok ízvilágával (pl. zsíros krémesség a sajtban, telt krémes kortyérzet a sörben stb.). A sör ezenfelül a több párosításból álló kóstoló-sor esetén is ideálisabb, hiszen a karakteres ízeket sokkal jobban letisztítja a jellemző üdítő szénsavasság.

A sör és a sajt harmóniája

A könnyű és friss világos (láger) sörökhöz az éretlenebb, lágy vagy félkemény sajtok társíthatóak. A sör semlegesíti a sajt savasságát, ezáltal tökéletes harmóniát teremt. Ahogy a sajtok érnek, egyre jobban erjesztett, testesebb és zamatosabb söröket kívánnak. A tehéntejből készült, érett sajtokhoz jól illenek a barna, míg a tésztás állagú sajtokhoz markánsabb aromájú sörök passzolnak. A kecske és juhsajt-félék harmóniában vannak például az apátsági típusúakkal, melyek virágokat és gyümölcsöket idéző zamata kellemes kontrasztot alkot a juhsajt enyhén savas, csípős ízvilágával.

Mit is kóstoltunk?

Nemeskomlóval főzött, jellegzetesen kesernyés, malátás világos láger, krémesen lágy, fokhagymás kecskesajttal.

Az enyhén savanykás, kicsit csípős kecskesajt, jellegzetes animális illata-íze remekül harmonizál a sör friss komlós, elegánsan száraz keserűjével és a kecskesajt krémessége jól belesimul a diósan malátás sör édes-keserű ízvilágába, kiteljesíti és keretet ad neki.

Élesztőtől opálos, nyáriasan friss búzasör és tejszínes, gazdag, közepesen érett, diós Brie.

A szűretlen búzasör élesztőjének és a Brie lágy ízű, nemespenészes kérgének összhangja tovább erősödik a sajtban lévő diódarabkák és az árpamaláta jellegzetes diós zamata által. A gazdagon tejszínes sajt krémes „tésztája” a habzó búzasör frissítő citrusossága és a komló visszafogott keserűje erősíti még tovább a párosítást.

Óarany színű, enyhén gyümölcsös illatú lágersör és 6 hónapig érlelt, félkemény, mégis karakteres emmentáli sajt.

A sör enyhén sós, nyerstejes illatokat invokál, majd a sajtban lévő erjesztőbaktériumok robbanócukros pezsgése és a sör friss szénsavbuborékjai játszanak a nyelvünkön, végül a karamellmaláta pörkölt ízei és a határozott komlós keserű randevúznak a garatban a fél évig érlelt sajt nem tolakodóan kesernyés utóízével.


Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc

Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc 

A most induló Women in Coffee program célkitűzései között szerepel a női baristák szakmai fejlesztése.
Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben

Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben 

Június 5-től ismét étlapra kerülnek népszerű hazai íróink a VakVarjúkban.
Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes?

Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes? 

2025. június 4-én lezárul a Szent István napi kenyérverseny.
Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.