Betiltanák a vendéglátóhelyek teraszain a dohányzást

Függetlenül attól, hogy van-e bennük nikotin, a szabadban lévő vendéglátóhelyek területén is megtiltaná a dohányzást az Európai Bizottség új javaslata. A szabályozás az elektromos cigarettákat is érintené.

Az Euronews által látott, kiszivárgott tervezet szerint az Európai Bizottság javasolni fogja a dohányzási tilalmak kiterjesztését, olvasható a hírportál oldalán. Mint írják, "az EU végrehajtó testülete a tervek szerint kedden fogadja el a javaslatot, mely kibővítené a jelenleg érvényben lévő, 2009-ben elfogadott tiltást, amelyek célja a passzív dohányzásnak való kitettség csökkentése nyilvános helyeken, munkahelyeken és tömegközlekedési eszközökön."

Azaz a tervezet szerint kitiltanák a nyilvános közösségi terekből nemcsak a cigarettákat, hanem mindenféle olyan dohányterméket, amelyek egészségügyi hatása miatt egyre nő az aggodalom. A Bizottság iránymutatásai egyébként jogilag nem kötelező érvényűek.

Az új szabályozást azzal magyarázzák, hogy a korábbi, 2009-es szabályozás óta sokat változott a dohánypiac.

Éppen ezért, a megváltozott körülményekre reagálva most azt szeretnék, hogy az új szabályozás kiterjedjen a hevített dohánytermékekre, valamint a nikotint tartalmazó és a nikotinmentes e-cigarettákra és más dohányzáspótló, füstöt vagy aeroszolt eregető eszközökre is. 

Ahogy az Euronews oldalán is olvasható, ezeket a termékeket gyakran azzal reklámozzák, hogy kevésbé károsak az egészségre, mint a hagyományos cigaretták. A dokumentum szerint azonban káros vegyi anyagokat tartalmaznak, és ezek ugyanúgy veszélyesek lehetnek a passzív dohányosokra is, mint a cigarettákban lévő káros anyagok.

„Az új termékek leszokást segítő eszközként való használatára vonatkozó bizonyítékok nem meggyőzőek"

- áll a dokumentumban.


Fotó: depositphotos

Nincs több dohányzás a teraszokon se?

Bizottság célja egy átfogó szabályozás bevezetése lenne, mert értékelésük szerint egyelőre kevés országban van érvényben a szükséges szintű tiltás, annak ellenére, hogy bizonyos tagállamokban jelenleg is vannak hasonló intézekedések.

Mindenesetre a dohányzási tilalmat kiterjesztenék a szabadban lévő közösségi terekre is, ami azt jelenti, hogy a vendéglátóhelyek teraszaira és minden kültéri terükre: 

"az új iránymutatás szerint a vendéglátóhelyek, például éttermek, kávézók és bárok szabadtéri vagy félig szabadtéri területeinek is dohányfüstmentes övezetekké kell válniuk."

A tiltás vonatkozna az olyan szabadidős létesítményekre is, ahol gyerekek tartózkodhatnak, beleértve a nyilvános játszótereket és a vidámparkokat, az uszodákat, állatkerteket, valamit az oktatási helyiségeket, de kiterjedne a közlekedési eszközök megállóira, kórházakra és idősotthonok területeire is.

Hazánkban egyébként ezek közül már eleve több helyen tilos a dohányzás, de a vendéglátóegységek külső terein és a teraszokon - ha a tulajdonos megengedi - egyelőre nem tilos a dohánytermékek fogyasztása.  

A javaslatot eredetilg januárban szerette volna kihirdetni a Bizottság, ezt azonban elhalasztották, és szintén késik  a dohánytermékek adóztatásáról szóló uniós irányelv reformja is

A jelenlegi állás szerint 2025-ben jöhet az új tervezet, de civil szervezetek attól tartanak, hogy a csúszás a dohányipari lobbinak "köszönhető"...


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.