Betiltanák a vendéglátóhelyek teraszain a dohányzást

Függetlenül attól, hogy van-e bennük nikotin, a szabadban lévő vendéglátóhelyek területén is megtiltaná a dohányzást az Európai Bizottség új javaslata. A szabályozás az elektromos cigarettákat is érintené.

Az Euronews által látott, kiszivárgott tervezet szerint az Európai Bizottság javasolni fogja a dohányzási tilalmak kiterjesztését, olvasható a hírportál oldalán. Mint írják, "az EU végrehajtó testülete a tervek szerint kedden fogadja el a javaslatot, mely kibővítené a jelenleg érvényben lévő, 2009-ben elfogadott tiltást, amelyek célja a passzív dohányzásnak való kitettség csökkentése nyilvános helyeken, munkahelyeken és tömegközlekedési eszközökön."

Azaz a tervezet szerint kitiltanák a nyilvános közösségi terekből nemcsak a cigarettákat, hanem mindenféle olyan dohányterméket, amelyek egészségügyi hatása miatt egyre nő az aggodalom. A Bizottság iránymutatásai egyébként jogilag nem kötelező érvényűek.

Az új szabályozást azzal magyarázzák, hogy a korábbi, 2009-es szabályozás óta sokat változott a dohánypiac.

Éppen ezért, a megváltozott körülményekre reagálva most azt szeretnék, hogy az új szabályozás kiterjedjen a hevített dohánytermékekre, valamint a nikotint tartalmazó és a nikotinmentes e-cigarettákra és más dohányzáspótló, füstöt vagy aeroszolt eregető eszközökre is. 

Ahogy az Euronews oldalán is olvasható, ezeket a termékeket gyakran azzal reklámozzák, hogy kevésbé károsak az egészségre, mint a hagyományos cigaretták. A dokumentum szerint azonban káros vegyi anyagokat tartalmaznak, és ezek ugyanúgy veszélyesek lehetnek a passzív dohányosokra is, mint a cigarettákban lévő káros anyagok.

„Az új termékek leszokást segítő eszközként való használatára vonatkozó bizonyítékok nem meggyőzőek"

- áll a dokumentumban.


Fotó: depositphotos

Nincs több dohányzás a teraszokon se?

Bizottság célja egy átfogó szabályozás bevezetése lenne, mert értékelésük szerint egyelőre kevés országban van érvényben a szükséges szintű tiltás, annak ellenére, hogy bizonyos tagállamokban jelenleg is vannak hasonló intézekedések.

Mindenesetre a dohányzási tilalmat kiterjesztenék a szabadban lévő közösségi terekre is, ami azt jelenti, hogy a vendéglátóhelyek teraszaira és minden kültéri terükre: 

"az új iránymutatás szerint a vendéglátóhelyek, például éttermek, kávézók és bárok szabadtéri vagy félig szabadtéri területeinek is dohányfüstmentes övezetekké kell válniuk."

A tiltás vonatkozna az olyan szabadidős létesítményekre is, ahol gyerekek tartózkodhatnak, beleértve a nyilvános játszótereket és a vidámparkokat, az uszodákat, állatkerteket, valamit az oktatási helyiségeket, de kiterjedne a közlekedési eszközök megállóira, kórházakra és idősotthonok területeire is.

Hazánkban egyébként ezek közül már eleve több helyen tilos a dohányzás, de a vendéglátóegységek külső terein és a teraszokon - ha a tulajdonos megengedi - egyelőre nem tilos a dohánytermékek fogyasztása.  

A javaslatot eredetilg januárban szerette volna kihirdetni a Bizottság, ezt azonban elhalasztották, és szintén késik  a dohánytermékek adóztatásáról szóló uniós irányelv reformja is

A jelenlegi állás szerint 2025-ben jöhet az új tervezet, de civil szervezetek attól tartanak, hogy a csúszás a dohányipari lobbinak "köszönhető"...


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.