Bezár London első Michelin-csillagos étterme

Családi okok miatt 2024 januárjában végleg bezár a londoni Le Gavroche étterem, az Egyesült Királyság első Michelin-csillaggal kitüntetett étterme. 

A Le Gavroche története 1967-ben kezdődött. Ekkor két testvér, Michel és Albert Roux a London legelőkelőbb negyedének számító Mayfairben megnyitotta saját éttermét.

A franciás hangzású név nem véletlen: akkoriban ez volt a brit főváros első francia konyhát vezető egysége. (Magyarra fordítva egyébként csibészt jelent, egyúttal a Nyomorultak című regény és az ez alapján készült film és musical egyik főszereplőjének neve).

Az elismerés hamar jött: 1974-ben a Le Gavroche lett az Egyesült Királyság első Michelin-csillagos étterme. 1977-ben megkapták a második csillagot is, 1982-ben pedig ismét történelmet írtak a szigetország első háromcsillagos éttermeként. 1991-ben a most a bezárás mellett döntő ifjabb Michel Roux vette át az irányítást.

Vezetése alatt 1993-ban egy csillagot vesztett az étterem, a két csillagot azonban vele is stabilan tartotta a hely az elmúlt 30 évben. Többek között itt töltötte tanoncidejét Gordon Ramsay sztárséf is.

És még egy érdekesség: a Le Gavroche 1997-ben még a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült. Három vendég összesen 20 945 dollárra rúgó számlát hozott össze, ez pedig akkoriban rekordnak számított. Az átszámítva majdnem 7 és fél millió forintot kitevő étkezés árának legnagyobb részét 6 palack, egyenként 1,1 millió forintra rúgó bor tette ki.


Munkatársakat keres a Mere, az orosz diszkont cég

Munkatársakat keres a Mere, az orosz diszkont cég 

A két hónapja feladott hirdetésben a Mere beszerzési menedzser pozícióra keres munkatársakat.
Új kávépörkölő csúcstechnológiával - Budaörsön

Új kávépörkölő csúcstechnológiával - Budaörsön 

Április 11-én nyitotta meg kávépörkölő üzemét és oktatóstúdióját Budaörsön a teljes egészében hazai tulajdonú Roastar Zrt.
A Beatles grafikusa tervezett sörösdobozokat a híres sörmárkának

A Beatles grafikusa tervezett sörösdobozokat a híres sörmárkának 

A limitált kiadású dobozok Nagy-Britanniában már megvásárolhatók.
Hagyományos eljárással készült egyedi tételek a METRO Év Borai

Hagyományos eljárással készült egyedi tételek a METRO Év Borai 

A két borválogatás ezúttal az olasz Veneto, illetve a magyar Villány lankáin termett szőlőkből készült.
Itt a vége: megtiltják az energiaitalok fogyasztását 18 év alatt

Itt a vége: megtiltják az energiaitalok fogyasztását 18 év alatt 

Tizennyolc év alattiaknak tilos lesz energiaitalt eladni – erről tárgyalt csütörtökön a parlament.
Első ízben adták át a Sakura-díjat

Első ízben adták át a Sakura-díjat 

A Toyota elvei mentén tüntetik ki a legkiválóbb magyar vendéglátókat
Érkezik a Mere? Minden, ami eddig tudható az orosz diszkontláncról

Érkezik a Mere? Minden, ami eddig tudható az orosz diszkontláncról 

Hogyan terjeszkedik Európában a hard diszkontlánc? Miben más a többi diszkonttól, mitől sikeres? Miért fontos számukra a magyar piac?
Tervezzen újrahasznosítható poharat  a legmenőbb szórakozóhelyeknek!

Tervezzen újrahasznosítható poharat a legmenőbb szórakozóhelyeknek! 

Április 12-ig adhatják le grafikai pályázatukat, azok, akik részt szeretnének venni a Cup Revolution, a víz világnapja alkalmából indított VÍZió  elnevezésű versenyén.
Ha nyárkezdet, akkor Szent György-hegy hajnalig - idén sárkányok kíséretében

Ha nyárkezdet, akkor Szent György-hegy hajnalig - idén sárkányok kíséretében 

Hetedik alkalommal indítják együtt a nyarat a helyi boros pincék tulajdonosai, boros gazdák a Szent György-hegyen.
Egészséges hedonizmus: a Z generáció étkezési szokásai

Egészséges hedonizmus: a Z generáció étkezési szokásai 

Milyen szempontok vezérlik a fiatal generációkat az étkezések során? Ellentmondásosak, viszont nem olyan bonyolult megszólítani őket, mint elsőre látszik.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.