A Le Gavroche története 1967-ben kezdődött. Ekkor két testvér, Michel és Albert Roux a London legelőkelőbb negyedének számító Mayfairben megnyitotta saját éttermét.
A franciás hangzású név nem véletlen: akkoriban ez volt a brit főváros első francia konyhát vezető egysége. (Magyarra fordítva egyébként csibészt jelent, egyúttal a Nyomorultak című regény és az ez alapján készült film és musical egyik főszereplőjének neve).
Az elismerés hamar jött: 1974-ben a Le Gavroche lett az Egyesült Királyság első Michelin-csillagos étterme. 1977-ben megkapták a második csillagot is, 1982-ben pedig ismét történelmet írtak a szigetország első háromcsillagos éttermeként. 1991-ben a most a bezárás mellett döntő ifjabb Michel Roux vette át az irányítást.
Vezetése alatt 1993-ban egy csillagot vesztett az étterem, a két csillagot azonban vele is stabilan tartotta a hely az elmúlt 30 évben. Többek között itt töltötte tanoncidejét Gordon Ramsay sztárséf is.
És még egy érdekesség: a Le Gavroche 1997-ben még a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült. Három vendég összesen 20 945 dollárra rúgó számlát hozott össze, ez pedig akkoriban rekordnak számított. Az átszámítva majdnem 7 és fél millió forintot kitevő étkezés árának legnagyobb részét 6 palack, egyenként 1,1 millió forintra rúgó bor tette ki.
Forrás: vincemagazin.hu