Bezáratja a hatóság a dohányzási tilalmat megszegő éttermet

A spanyol miniszter nem csak bezáratta a dohányzásellenes törvénnyel nyíltan dacoló marbellai éttermet, de 145 ezer eurós büntetést is kilátásba helyezett.

Az Asador Guadalmina névre hallgató Marbella-i étterem azzal vívott ki hírnevet magának, hogy tulajdonosa, José Eugenio Arias nyilvánosan kijelentette, nem fogadja el a törvényt, és éttermében továbbra is szabadon füstölöghetnek a kedves vendégek.

Arias úr éttermét egyelőre két hónapos bezárással büntették, a határozatot személyesen kézbesítették a lázadó vendéglősnek. A határozat mellé levelet is kapott, melyben tájékoztatták, ha a kényszerbezárást követően nem vizsgálja felül álláspontját, és továbbra is engedélyezi a dohányzást, nem kevesebb, mint 145 ezer eurós bírságot (csaknem 4 millió forint) szabnak ki rá.

A hatóság kiemelte, hogy ez az összeg igen csak méltányos, hiszen kevesebb, mint az egynegyede a törvény által előírt, maximálisan kiszabható 600 ezer eurónak. Arias úr ügyvédje a joggal való visszaélésnek nevezte a súlyos büntetést.

A regionális kormány álláspontja szerint a büntetés mértékét indokolja, hogy a vendéglős nem csak tudatában volt annak, hogy jogszerűtlenül cselekszik, és a határozat meghozataláig semmilyen formában nem érzékeltette, hogy meg akarná szüntetni törvénysértő tevékenységét.

A vendéglő tulajdonosa elismerte, hogy ezt a csatát elvesztette, de kilátásba helyezte, hogy a háborút nem adta fel. Nyilatkozatában diktatórikusnak, marxistának és terroristának bélyegezte a tartományi kormányzatot, és elmondta, százezer aláírás gyűjtésével folytatja a tiltakozást.

Arias úr ellenszegülése meglepő módon nem váltott ki egyöntetű szimpátiát a tartomány vendéglőseinek körében. Egyes kollégái egyenesen dühítőnek nevezték, hogy a törvény be nem tartásával jogosulatlan versenyelőnyhöz jut a dohányzást nem tiltó étterem. Ő azonban kijelentette, tovább küzd, és létrehozza a „Reform vagy pusztulás” (Reforma o Ruina) társaságot, hogy közösen kényszerítsék ki a törvény eltörlését. (forrás: Eye of Spain)


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.