Bezáratja a hatóság a dohányzási tilalmat megszegő éttermet

A spanyol miniszter nem csak bezáratta a dohányzásellenes törvénnyel nyíltan dacoló marbellai éttermet, de 145 ezer eurós büntetést is kilátásba helyezett.

Az Asador Guadalmina névre hallgató Marbella-i étterem azzal vívott ki hírnevet magának, hogy tulajdonosa, José Eugenio Arias nyilvánosan kijelentette, nem fogadja el a törvényt, és éttermében továbbra is szabadon füstölöghetnek a kedves vendégek.

Arias úr éttermét egyelőre két hónapos bezárással büntették, a határozatot személyesen kézbesítették a lázadó vendéglősnek. A határozat mellé levelet is kapott, melyben tájékoztatták, ha a kényszerbezárást követően nem vizsgálja felül álláspontját, és továbbra is engedélyezi a dohányzást, nem kevesebb, mint 145 ezer eurós bírságot (csaknem 4 millió forint) szabnak ki rá.

A hatóság kiemelte, hogy ez az összeg igen csak méltányos, hiszen kevesebb, mint az egynegyede a törvény által előírt, maximálisan kiszabható 600 ezer eurónak. Arias úr ügyvédje a joggal való visszaélésnek nevezte a súlyos büntetést.

A regionális kormány álláspontja szerint a büntetés mértékét indokolja, hogy a vendéglős nem csak tudatában volt annak, hogy jogszerűtlenül cselekszik, és a határozat meghozataláig semmilyen formában nem érzékeltette, hogy meg akarná szüntetni törvénysértő tevékenységét.

A vendéglő tulajdonosa elismerte, hogy ezt a csatát elvesztette, de kilátásba helyezte, hogy a háborút nem adta fel. Nyilatkozatában diktatórikusnak, marxistának és terroristának bélyegezte a tartományi kormányzatot, és elmondta, százezer aláírás gyűjtésével folytatja a tiltakozást.

Arias úr ellenszegülése meglepő módon nem váltott ki egyöntetű szimpátiát a tartomány vendéglőseinek körében. Egyes kollégái egyenesen dühítőnek nevezték, hogy a törvény be nem tartásával jogosulatlan versenyelőnyhöz jut a dohányzást nem tiltó étterem. Ő azonban kijelentette, tovább küzd, és létrehozza a „Reform vagy pusztulás” (Reforma o Ruina) társaságot, hogy közösen kényszerítsék ki a törvény eltörlését. (forrás: Eye of Spain)


Szigorítás az energiaitalok piacán

Szigorítás az energiaitalok piacán 

A jogszabály célja a fiatalok körében tapasztalható aggasztó energiaital-fogyasztási trendek visszaszorítása.
Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén

Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén 

Idén május elsejével nyitja meg kapuit a Kopaszi-gáton a Flava Beach Bár és Büfé.
Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják

Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják 

A 140 éves dobostorta továbbra is maga mögé utasítja a teljes desszertmezőnyt.
Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás

Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás  

Május 9-én rendezik meg az idei Balaton Fagyija választást egy kompon, amely a Tihany és Szántód közötti távon közlekedik.
Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója

Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója 

Brownsville-ben, Texasban készül megnyitni a világ első 3D nyomtatott kávézóját a Starbucks.
A világ tíz legjobb kávézója

A világ tíz legjobb kávézója 

Egy ausztráliai kávézó került a dobogó tetejére. Az olaszok labdába sem rúgnak.
Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre

Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre 

Az 1000-2000 fő közötti települések italüzletei is pályázhatnak a 3 milliós támogatásra.
Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában

Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában 

Fényfestés, zene, borok és gasztroélmények a Miskolci Soho-ban.
Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.