Bezáratja a hatóság a dohányzási tilalmat megszegő éttermet

A spanyol miniszter nem csak bezáratta a dohányzásellenes törvénnyel nyíltan dacoló marbellai éttermet, de 145 ezer eurós büntetést is kilátásba helyezett.

Az Asador Guadalmina névre hallgató Marbella-i étterem azzal vívott ki hírnevet magának, hogy tulajdonosa, José Eugenio Arias nyilvánosan kijelentette, nem fogadja el a törvényt, és éttermében továbbra is szabadon füstölöghetnek a kedves vendégek.

Arias úr éttermét egyelőre két hónapos bezárással büntették, a határozatot személyesen kézbesítették a lázadó vendéglősnek. A határozat mellé levelet is kapott, melyben tájékoztatták, ha a kényszerbezárást követően nem vizsgálja felül álláspontját, és továbbra is engedélyezi a dohányzást, nem kevesebb, mint 145 ezer eurós bírságot (csaknem 4 millió forint) szabnak ki rá.

A hatóság kiemelte, hogy ez az összeg igen csak méltányos, hiszen kevesebb, mint az egynegyede a törvény által előírt, maximálisan kiszabható 600 ezer eurónak. Arias úr ügyvédje a joggal való visszaélésnek nevezte a súlyos büntetést.

A regionális kormány álláspontja szerint a büntetés mértékét indokolja, hogy a vendéglős nem csak tudatában volt annak, hogy jogszerűtlenül cselekszik, és a határozat meghozataláig semmilyen formában nem érzékeltette, hogy meg akarná szüntetni törvénysértő tevékenységét.

A vendéglő tulajdonosa elismerte, hogy ezt a csatát elvesztette, de kilátásba helyezte, hogy a háborút nem adta fel. Nyilatkozatában diktatórikusnak, marxistának és terroristának bélyegezte a tartományi kormányzatot, és elmondta, százezer aláírás gyűjtésével folytatja a tiltakozást.

Arias úr ellenszegülése meglepő módon nem váltott ki egyöntetű szimpátiát a tartomány vendéglőseinek körében. Egyes kollégái egyenesen dühítőnek nevezték, hogy a törvény be nem tartásával jogosulatlan versenyelőnyhöz jut a dohányzást nem tiltó étterem. Ő azonban kijelentette, tovább küzd, és létrehozza a „Reform vagy pusztulás” (Reforma o Ruina) társaságot, hogy közösen kényszerítsék ki a törvény eltörlését. (forrás: Eye of Spain)


Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.
Bazalt Napok Badacsonytördemicen

Bazalt Napok Badacsonytördemicen  

A július 4-től 6-ig zajló Bazalt Napok eseménysorozat három napra megtölti a falut zenével, irodalommal, gasztronómiával és művészettel.
Romániában terjeszkedik a lengyel Zabka

Romániában terjeszkedik a lengyel Zabka 

A Żabka eddig 89 üzletet nyitott Romániában, de a vállalat szerint akár 4000 üzletet is elbír a piac.
Magyar pezsgő a világ legjobbjai között

Magyar pezsgő a világ legjobbjai között 

A Kreinbacher Birtok Prestige Brut tétele aranyérmet vihetett haza a 2025-ös Decanter World Wine Awards-ról.
Ízek Kertje Nagyrédén

Ízek Kertje Nagyrédén 

Nagyréde nem csupán a mátrai borvidék egyik fontos központja, hanem egyre inkább kulturális és gasztronómiai élmények színtere is.
Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel

Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel 

Napi cukiság kimaxolva: a Gundel „család” tagja lett Samu, a kiselefánt.
Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén

Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén 

A Zelna Borászat Peregrina vörösbora aranyérmet nyert a Decanter World Wine Awards-on.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.