Bezáratja a hatóság a dohányzási tilalmat megszegő éttermet

A spanyol miniszter nem csak bezáratta a dohányzásellenes törvénnyel nyíltan dacoló marbellai éttermet, de 145 ezer eurós büntetést is kilátásba helyezett.

Az Asador Guadalmina névre hallgató Marbella-i étterem azzal vívott ki hírnevet magának, hogy tulajdonosa, José Eugenio Arias nyilvánosan kijelentette, nem fogadja el a törvényt, és éttermében továbbra is szabadon füstölöghetnek a kedves vendégek.

Arias úr éttermét egyelőre két hónapos bezárással büntették, a határozatot személyesen kézbesítették a lázadó vendéglősnek. A határozat mellé levelet is kapott, melyben tájékoztatták, ha a kényszerbezárást követően nem vizsgálja felül álláspontját, és továbbra is engedélyezi a dohányzást, nem kevesebb, mint 145 ezer eurós bírságot (csaknem 4 millió forint) szabnak ki rá.

A hatóság kiemelte, hogy ez az összeg igen csak méltányos, hiszen kevesebb, mint az egynegyede a törvény által előírt, maximálisan kiszabható 600 ezer eurónak. Arias úr ügyvédje a joggal való visszaélésnek nevezte a súlyos büntetést.

A regionális kormány álláspontja szerint a büntetés mértékét indokolja, hogy a vendéglős nem csak tudatában volt annak, hogy jogszerűtlenül cselekszik, és a határozat meghozataláig semmilyen formában nem érzékeltette, hogy meg akarná szüntetni törvénysértő tevékenységét.

A vendéglő tulajdonosa elismerte, hogy ezt a csatát elvesztette, de kilátásba helyezte, hogy a háborút nem adta fel. Nyilatkozatában diktatórikusnak, marxistának és terroristának bélyegezte a tartományi kormányzatot, és elmondta, százezer aláírás gyűjtésével folytatja a tiltakozást.

Arias úr ellenszegülése meglepő módon nem váltott ki egyöntetű szimpátiát a tartomány vendéglőseinek körében. Egyes kollégái egyenesen dühítőnek nevezték, hogy a törvény be nem tartásával jogosulatlan versenyelőnyhöz jut a dohányzást nem tiltó étterem. Ő azonban kijelentette, tovább küzd, és létrehozza a „Reform vagy pusztulás” (Reforma o Ruina) társaságot, hogy közösen kényszerítsék ki a törvény eltörlését. (forrás: Eye of Spain)


Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.
Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.
Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon

Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon 

A híradások szerint 70 embert elvittek – akik közül többeket le is tartóztattak.
CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért

CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért 

Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.