Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén

A balatonfüredi Zelna Borászat hatalmas sikert ért el a Decanter World Wine Awards-on, a világ legnagyobb és legelismertebb borversenyén: Peregrina nevű vörösboruk 95 ponttal aranyérmet nyert.

A balatoni régióból származó vörösbor még soha nem ért el ilyen magas elismerést ezen a megmérettetésen – ez az első aranyérem a Decanter World Wine Awards (DWWA) történetében.

Lukács Lilla, a Zelna alapító tulajdonosa és Barabás Barna főborász
Lukács Lilla, a Zelna alapító tulajdonosa és Barabás Barna főborász
Fotó: Zelna Borászat

A világ leghíresebb borversenyét idén 22. alkalommal rendezték, és mára a borvilág legbefolyásosabb viadalává nőtte ki magát, ahol a díjazott tételeket a világ élvonalbeli szakértői bírálják vakteszteken.

A Peregrina egy 75 százalékban Merlot és 25 százalékban Syrah házasítás, amely a 2021-es kiváló évjárat utolsó szüreteiből született.

A külön-külön erjesztett és hordóban érlelt tételek házasítása mély, komplex és elegáns bort eredményezett. A Syrah keleti fűszeres karaktere (szegfűbors, szegfűszeg) remekül egészíti ki a Merlot bársonyos lágyságát. A bor több mint egy éven át amerikai, francia és magyar hordókban érlelődött, és limitált számban, egyedi sorszámozással, BIO minősítéssel kerül forgalomba.

A Peregrina születése egy hosszú tanulási és gondos, precíz folyamat eredménye

mondta Barabás Barna, a füredi pincészet főborásza.


Fotó: Zelna Borászat

A 2025-ös Decanter-versenyen elért Zelna-eredmények:

●     Zelna Peregrina – 95 pont, ARANYÉREM
 

●     Zelna Füred Olaszrizling – 91 pont, EZÜSTÉREM
 

●     Zelna Penke Pinot Gris – 89 pont, BRONZÉREM
 

●     Zelna Bárka Vörös Cuvée – 88 pont, BRONZÉREM

A Zelna Borászat az utóbbi években tudatosan törekedett arra, hogy a fenntarthatóságot, a helyi termőhely egyediségét és a modern borkészítés lehetőségeit összehangolja. A Peregrina nemcsak minőségében, hanem filozófiájában is ezt képviseli: nevét a „vándor” jelentésű latin szóból kapta, utalva az útra, amelyen a borászat és maga a bor is végighaladt, amíg elérkezett ehhez a mérföldkőhöz.


Magyar pezsgő a világ legjobbjai között

Magyar pezsgő a világ legjobbjai között 

A Kreinbacher Birtok Prestige Brut tétele aranyérmet vihetett haza a 2025-ös Decanter World Wine Awards-ról.
Ízek Kertje Nagyrédén

Ízek Kertje Nagyrédén 

Nagyréde nem csupán a mátrai borvidék egyik fontos központja, hanem egyre inkább kulturális és gasztronómiai élmények színtere is.
Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel

Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel 

Napi cukiság kimaxolva: a Gundel „család” tagja lett Samu, a kiselefánt.
Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás

Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás 

Megkezdődtek a 2026-os Südback előkészületei.
Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek

Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek 

Négy évtized különleges fogásai a Matild Palotában – egy estén felszolgálva.
Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében

Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében 

Idén 22. alkalommal rendezték meg a világ legnagyobb, egyben legjelentősebb hatású borversenyét.
Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen

Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen 

A tokaji Minaro Hotel bármenedzsere két koktéllal aratott győzelmet a Magyarország Itala 2025 versenyen.
Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról

Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról 

Rizs a magyar alföldről, a Körösök völgyéből.
Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép

Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép  

Egy friss felmérésből kiderült, ahol van lehetőség digitális borravalóadásra, ott a vendégek szívesebben honorálják a színvonalas kiszolgálást.
Nem lesz idén akácméz?

Nem lesz idén akácméz? 

Rekordgyenge termés – drágulás és hiány várható.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.