Ízek Kertje Nagyrédén

A környék vulkanikus talaja, különleges mikroklímája és nyugodt, vidéki karaktere a borászok és természetkedvelők számára is vonzó célponttá teszi. Ebben a természeti és történelmi közegben született újjá egy elfeledett kastély, és bontakozott ki egy különleges álom: a Scharioth Birtok.

A birtok legújabb fejezete a pünkösdi hétvégén megnyílt Ízek Kertje, ahol helyi finomságok, zöldségek, gyümölcsök, méz, szörpök, és mindenek elött a Mátra aranyérmes borai  kaphatók. Itt kóstolható egyebek között a mátrai borászatok összefogásával alapított My Mátra közösségi bormárka több tagja is. Az ide betérők kávé vagy egy könnyű fröccs mellett kulináris élvezetekre is szert tehetnek, mivel mindíg valami helyi finomsággal kényeztetik az ide látogatókat.

A hely csütörtöktől szombatig látogatható, és már az első hétvégén is lelkesen fogadta a közönség.


Fotó: Scharioth Birtok

Szombatonként azokat is örömmel várják, akik csak sétálnának egyet a parkban, időnként pedig vezetett látogatásokra vagy akár fotózásokra is lehetőség nyílik. Nem véletlen, hogy jegyespárok, esküvőszervezők és magazinok is felfigyeltek a helyszín különleges atmoszférájára.

A birtok újjászületése akkor kezdődött, amikor a Scharioth-házaspár német–magyar gyökerekkel és elkötelezett értékmentő szemlélettel Magyarországra költözést tervezett.

Eredetileg csak egy csendes, kertes házat kerestek, de végül Nagyréde szívében bukkantak rá egy történelmi múltú, elhanyagolt birtokra. A park, a csend és az első benyomás olyan erővel hatott rájuk, hogy nem tudtak ellenállni, úgy érezték, ez nem lehet véletlen.

A Scharioth család szándékai szerint a kastély nemcsak otthon, hanem közösségi tér is: koncerteket, kulturális eseményeket, és a Rhédey Claudia teremben borkóstolókat, fine dining vacsorákat tartanak. Ágnes fia, Varbai Péter, a budapesti Rumour étterem séfje, időről időre csatlakozik a birtok rendezvényeihez, és helyi alapanyagokra épülő, kreatív fogásokat kínál.


Fotó: Scharioth Birtok

A jövőben rendszeres borkóstolókkal, szabadtéri eseményekkel és exkluzív gasztronómiai estekkel is várják az érdeklődőket.

A Scharioth Birtok így nemcsak egy újabb turisztikai célpont a Mátrában, hanem egy példa arra, hogyan válhat a múlt tisztelete, a természet szeretete és a minőségi vendéglátás harmonikus egésszé. Egy hely, ahol az ember valóban megállhat – ízek, illatok, történetek és a természet ihletett találkozásánál.


Magyar pezsgő a világ legjobbjai között

Magyar pezsgő a világ legjobbjai között 

A Kreinbacher Birtok Prestige Brut tétele aranyérmet vihetett haza a 2025-ös Decanter World Wine Awards-ról.
Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel

Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel 

Napi cukiság kimaxolva: a Gundel „család” tagja lett Samu, a kiselefánt.
Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén

Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén 

A Zelna Borászat Peregrina vörösbora aranyérmet nyert a Decanter World Wine Awards-on.
Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás

Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás 

Megkezdődtek a 2026-os Südback előkészületei.
Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek

Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek 

Négy évtized különleges fogásai a Matild Palotában – egy estén felszolgálva.
Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében

Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében 

Idén 22. alkalommal rendezték meg a világ legnagyobb, egyben legjelentősebb hatású borversenyét.
Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen

Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen 

A tokaji Minaro Hotel bármenedzsere két koktéllal aratott győzelmet a Magyarország Itala 2025 versenyen.
Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról

Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról 

Rizs a magyar alföldről, a Körösök völgyéből.
Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép

Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép  

Egy friss felmérésből kiderült, ahol van lehetőség digitális borravalóadásra, ott a vendégek szívesebben honorálják a színvonalas kiszolgálást.
Nem lesz idén akácméz?

Nem lesz idén akácméz? 

Rekordgyenge termés – drágulás és hiány várható.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.