Bocuse d'Or: a gyerekzsűri a desszerteket díjazta

Január 22-én, vasárnap reggel megszólaltak a kürtök, sípok, dudák, dobok, és éktelen zsivaly kellős közepette elindult a világ legrangosabb szakácsversenyének világbajnoki döntője. Exkluzív tudósításunk a helyszínről.

A hatalmas, síppal, dobbal, nádihegedűvel zajló lyoni világdöntő nyitányán rendben zajlottak az események: a csapatok óraütésre, másodpercnyi pontossággal álltak be a számukra kijelölt helyekre, hogy elkészíthessék versenymunkájukat.

Amit idén a táltéma esetében ördöghalból, fekete kagyló és Szent Jakab-kagyló felhasználásával kell elkészíteni, a tányértéma pedig ezúttal gyerekmenü (három fogás 15 személyre), és a fogások mindegyikében szerepelnie kell a töknek. Az előétel előírása a vegán, a főétel elkészítéséhez pedig kötelezően tojást kell használni.

 

Érdekesség idén, avat be minket a részletekbe a helyszínen az eseményeket figyelő "alkalmi szakértőnk", Bősze Ákos, a magyarországi METRO Nagykereskedelem HoReCa Üzletágfejlesztési vezetője, hogy a hazánkat képviselő zsűritag, Hamvas Zoltán, aki a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke, a az ördöghalas zsűriben kapott helyet, így nyilván annyit kóstol majd ebből a különleges halféléből a döntő két napja alatt, ami másnak egy életre is sok lenne.

 

Még egy érdekességről hallhattunk a verseny kapcsán: nagy siker idén a gyerekzsűri részvétele a versenyen, őket azért hívták meg kóstolni és pontozni a versenyzőket, mert idén kiemelten fontos szempont a versenyben a gyerekétkeztetrés témája, hiszen köztudott, hogy a vendéglátásnak ez az a területe, ahol a legtöbb étel megy kárba, mintegy 50 százaléka kerül a szemétbe világ szinten, és erre a komoly problémára szeretnék felhívni a figyelmet a lyoni világverseny szervezői - teljes joggal. Egyébként, árulja el "alkalmi tudósítónk", a gyerekzsűri körében osztatlan siker a versenyzők desszert témája, ez tetszik nekik a legjobban, amit nem csak kóstolnak, ahogy az egy profi kóstolótól elvárható, hanem élvezettel fogyasztanak el.

A magyar csapat különben - akik hétfőn, azaz hétfő reggel másodikként szólítva állnak be a versenykonyhába, hogy elkészíthessék versenymunkáikat - végignézték az első nap eseményeit. Versenyzőnk, Dalnoki Bence, a két Michelin-csillagos Stand Étterem sous chefje, valamint commis-ja, Nyikos Patrik és coach-uk, Széll Tamás Michelin-csillagos séf továbbra is nyugodtan várják a hétfői megmérettést, amelyről szintén a helyszínről tudósítjuk majd olvasóinkat.

 

 

 

 

Forrás: METRO / Turizmus Online


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.