Bor, mámor, Bénye

Idén megtartják Erdőbénye közkedvelt gasztrokulturális rendezvényét.

Augusztus 12-15. között rendezik meg idén a Bor, mámor… Bénye elnevezésű eseményt Erdőbényén, amely a tavalyi nyitott pincés rendezvény után ismét egyesületi összefogás keretében zajlik.

 

Bár pontos statisztikai számok ezt nem bizonyítják, a hazai viszonylatot tekintve valószínűleg Tokaj-Hegyalja egyik ékkövének számító településén, Erdőbényén a legmagasabb az egy főre jutó borászatok száma. A falu borászai kevés kivételtől eltekintve „gyüttmentek”, közülük többen is kétlaki életet élnek, többen Budapestről ingáznak akár hetente többször is. 

A szinte zsáktelepülésként számon tartott falut körülöleli a természet: hegyek, meredek szőlőskertek határolják, a településen tapintani lehet a nyugalmat. Hosszú órák tűnnek csupán perceknek, miközben az ember egy pohár furminttal a kezében elnyújtózik egy kényelmes függőágyban vagy pokrócon. 

Sokszínű programkínálat

A négynapossá dagadó eseményen a falu borászatai nyitott ajtóval várják a közönséget, akik könnyen megtalálhatják a leginkább kedvükre valót az egyes pincék válogatott tételei közül.

Bár hagyományosan a szombati nap a legerősebb, érdemes már csütörtökön is ellátogatni a faluba: a borokon túl dűlőtúra, ázsiai borvacsora, grillparty és moldvai népzene várja a korán érkezőket. Pénteken többek között tematikus hárslevelűkóstolóval, pincelabirintusos bortúrával, presszópunkkal, pajzán mesékkel folytatódik a programkínálat; amelyet 17 órától koncertek egészítenek ki. Szombaton több borászat is készül pezsgős reggelivel, majd irány a wartburgos dűlőtúra, építészeti séta, aszúkóstoló vagy egy muzeális borkóstoló, esetleg irodalmi felolvasás, kádárbemutató, élményfestés mindazok számára, akik szívesebben maradnának a kerteken belül. A gazdag programkavalkádban a borászatok nem feledkeznek el a legkisebbekről sem: számos gyerekjáték, meseelőadás köti le a még nem borozó közönséget. Vasárnap hagyományosan borvásárral zárják a pincészetek a rendezvényt.

A kulináris élményeket többségében környékbeli gasztrósok biztosítják: nyitva tart a Kúria Bisztró, érkezik az Anyukám Mondta, Miskolcról A Leves és a Borsod Burger, lesznek Hegyaljai Tapaszok; specialty kávéval készül a miskolci Jam, a Bab és Víz, valamint az egri Kappu – illetve számos pince saját házikoszttal látja vendégül a nagyérdeműt.

 

Forrás: Turizmus Online


 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.
Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.
Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon

Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon 

A híradások szerint 70 embert elvittek – akik közül többeket le is tartóztattak.
CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért

CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért 

Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.
Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo

Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo 

Kannabiszt találtak bennük.
Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján

Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján 

Alaposan felkavarva a tó állóvizét: május 29-én megnyílt az Ypsilon by Rácz Jenő étterem az alsóörsi Ypsilon Yacht Club területén.
Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben

Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben 

A Török Konyha Hetének ünnepe , amikor a kultúra egy este alkalmával a tányérra kerül.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.