Bor és nő… mindig másért szép!

A 22. Budavári Borfesztiválon a nőké és a hölgy borászoké a főszerep. Egyre többen vannak azok a hölgy borászok, akik boraikkal kiemelkedő sikereket érnek el. Valami titkuk biztosan van.

A nőkre jellemző kifinomultsággal, érzékenységgel, tapintattal, de férfias határozottsággal és munkával készítik boraikat, melyeket a borkedvelő közönség is nagy kíváncsisággal fedez fel. Szőlőiket anyai szeretettel és gondoskodással nevelik, boraik érését csendben figyelik, okosan terelgetik. Fűszerük az őszinte szeretet és a szenvedély, ami mindenki lényét átjárja, aki megkóstolja e földön túli nedűket. Az idei Budavári Borfesztiválon a borkedvelők megtudhatják, mit csinálnak másként a hölgy borászok, akik személyes jelenlétét egy összetéveszthetetlen logó fogja jelölni a faházakon.

Bor és Nő. Gondolkodtak már azon, hogy hány borvidékünkön foglalkoznak nők borkészítéssel? Ismernek, fel tudnának sorolni hölgy borászokat? Az idei Borfesztiválon a Pannónia Női Borrend színes programokat kínál a fesztiválozóknak: beszélgetés hölgy borászokkal, pincészetek jeles női képviselőivel; kvízjátékok, melyeken számos ajándék talál gazdára, valamint hírességek is tiszteletüket teszik az eseményen egy-egy interjú erejéig. Többek között Miklósa Erika, Prima Primissima-díjas operaénekesünk, valamint a Kossuth-díjas ÁKOS. Továbbá női borászok mutatkoznak be boraikkal az Oroszlános udvarban.

Portugália lesz a díszvendég. Portugália, ami egyszerűen szép. Enyhe, kellemes éghajlat, évi 3000 óra napsütés, 850 kilométer hosszú, gyönyörű tengerpart, melyet az Atlanti-óceán hullámai mosnak. Ebben az országban húzódnak Európa legrégebbi határai, a szőlőtermesztés és a borkészítés több évezredes hagyományokra tekint vissza. A Borfesztiválon a kitűnő borok mellett az ország fenséges gasztronómiája, kultúrája is bemutatkozik.

Ismét megrendezésre kerül a Boregyetem. Szeptember 9-én izgalmas előadások várják a résztvevőket. Kiss Csaba, a Helia-D Kft. termékfejlesztője és Szokolai Ákos, a Budaházy Szőlőbirtok borásza tolmácsolásában kiderül, hogy a Tokaji Aszú és a hazai szépségipar milyen módon kötődik egymáshoz, hogyan lett a bor egy szépségipari termék alapköve, milyen hatást gyakorol az esszencia bőrünkre? Minden borkedvelő hölgy egy Helia-D ajándékkal gazdagodik!

Szeptember 10-én, kedden a vendégország, Portugália is bemutatkozik: a látogatóknak lehetősége nyílik a több évezredes hagyományokra visszatekintő portugál szőlőtermesztés és borkészítés megismerésére. Az előadást a nemzetközi borvilág egyik megbecsült szakértője, Romsics László tartja. Az előadás portugál borok kóstolásával válik még élvezetesebbé.

A Boregyetem különlegességeként említhető, hogy már évek óta lehetőséget biztosít a fogyatékkal élőknek egy külön előadás látogatására, melyet Nagy Ákosné, a Corvinus Egyetem docense tart. Tavaly a siketek és nagyothallók, az azt megelőző évben a vakok és gyengénlátók tapasztalhatták meg többek között azt, hogyan kell szakszerűen bort kóstolni, melyik bort milyen hőmérsékleten szokás fogyasztani, milyen ételhez melyik bort érdemes választani. Idén a kerekesszékeseknek igyekszik a Boregyetem ugyanezt az élményt megadni.

 


Magyar pezsgő a világ legjobbjai között

Magyar pezsgő a világ legjobbjai között 

A Kreinbacher Birtok Prestige Brut tétele aranyérmet vihetett haza a 2025-ös Decanter World Wine Awards-ról.
Ízek Kertje Nagyrédén

Ízek Kertje Nagyrédén 

Nagyréde nem csupán a mátrai borvidék egyik fontos központja, hanem egyre inkább kulturális és gasztronómiai élmények színtere is.
Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel

Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel 

Napi cukiság kimaxolva: a Gundel „család” tagja lett Samu, a kiselefánt.
Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén

Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén 

A Zelna Borászat Peregrina vörösbora aranyérmet nyert a Decanter World Wine Awards-on.
Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás

Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás 

Megkezdődtek a 2026-os Südback előkészületei.
Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek

Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek 

Négy évtized különleges fogásai a Matild Palotában – egy estén felszolgálva.
Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében

Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében 

Idén 22. alkalommal rendezték meg a világ legnagyobb, egyben legjelentősebb hatású borversenyét.
Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen

Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen 

A tokaji Minaro Hotel bármenedzsere két koktéllal aratott győzelmet a Magyarország Itala 2025 versenyen.
Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról

Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról 

Rizs a magyar alföldről, a Körösök völgyéből.
Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép

Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép  

Egy friss felmérésből kiderült, ahol van lehetőség digitális borravalóadásra, ott a vendégek szívesebben honorálják a színvonalas kiszolgálást.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.