Borfesztivál Újlakon

Illok – magyar nevén Újlak-, a Dráva és a Duna találkozásánál, alig néhány órányi autóútra Magyarországtól, a bor szerelmeseinek paradicsoma. A Vinkovo fesztivál 2025. január 22–26. között várja a látogatókat, különleges borokkal, évszázados hagyományokkal, helyi ízekkel és pezsgő hangulattal. A Szerémi borvidék egyedi tramini borai, a tamburazenekarok zenéje és a borászatok izgalmas programjai teszik ezt az eseményt igazán egyedivé. 

Ilok (Újlak) történelmi borvidékként több évszázados hagyománnyal rendelkezik. A 17. században az Odescalchi hercegek tették híressé Ilokot (Újlak), mint kiemelkedő szőlőtermő vidéket. Kastélyuk alatt borospincéket építettek, új szőlőfajtákat honosítottak meg, és bevezették a borok palackozását. Az iloki(újlaki) dűlők legismertebb bora a tramini, emellett kiemelkedő a graševina (olaszrizling), valamint a frankovka (kékfrankos), chardonnay, rajnai rizling és cabernet sauvignon is.   

Vinkovo fesztivál – Szent Vince napjának hagyománya 

Szent Vince, a szőlészek és borászok védőszentje ünnepe a szőlőművelés új évének kezdetét jelenti. Hagyományosan ezen a napon a borászok megáldják szőlőiket, tüzet gyújtanak, és finom falatok mellett ünnepelnek – természetesen jó borok kíséretében. 

A rendezvény 2013-ban indult útjára a Szerémi Borászati Egyesület és Ilok város támogatásával. A járványidőszakot követően 2023-tól a „Posjeti Ilok” egyesület szervezésében új lendületet kapott, és a program minden évben gazdagodik új edukatív és szórakoztató elemekkel. 


Fotó: Vinkovo Borfesztivál

Az ünnepség a szőlők megáldásával kezdődik Vukovo dűlőn, az iloki(újlaki) pincészetekben szerdai napon. Majd csütörtökön a városnézés után az este a „Tamburák és borok éjszakája” programmal folytatódik a Stari Podrum borospincében. A Paint&Wine festőműhely és a borászatok rendezvényei mellett péntek este nagyszabású borfesztivál várja a látogatókat. A hangulatot tamburazenekarok és Damir Vunuk & The Bechars garantálják.  

Szombaton a fő programok között borászati mesterkurzus, Paint&Wine műhely és karneváli vásár szerepel. A gasztronómiai kínálat helyi halételekkel és különleges finomságokkal egészül ki. Az estét Goran Koči séf modern szerémségi specialitásai koronázzák meg. A fesztivált vasárnap egy hagyományos reggeli zárja a TRS borászat birtokán. 

 


Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.
Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme

Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme 

Május végén nyitja meg kapuit Alsóörsön az Y by Rácz Jenő étterem, amely a Michelin-csillagos séf, Rácz Jenő vezetésével várja a vendégeket.
Szigorítás az energiaitalok piacán

Szigorítás az energiaitalok piacán 

A jogszabály célja a fiatalok körében tapasztalható aggasztó energiaital-fogyasztási trendek visszaszorítása.
Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén

Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén 

Idén május elsejével nyitja meg kapuit a Kopaszi-gáton a Flava Beach Bár és Büfé.
Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják

Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják 

A 140 éves dobostorta továbbra is maga mögé utasítja a teljes desszertmezőnyt.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.