Borfesztivál Újlakon

Illok – magyar nevén Újlak-, a Dráva és a Duna találkozásánál, alig néhány órányi autóútra Magyarországtól, a bor szerelmeseinek paradicsoma. A Vinkovo fesztivál 2025. január 22–26. között várja a látogatókat, különleges borokkal, évszázados hagyományokkal, helyi ízekkel és pezsgő hangulattal. A Szerémi borvidék egyedi tramini borai, a tamburazenekarok zenéje és a borászatok izgalmas programjai teszik ezt az eseményt igazán egyedivé. 

Ilok (Újlak) történelmi borvidékként több évszázados hagyománnyal rendelkezik. A 17. században az Odescalchi hercegek tették híressé Ilokot (Újlak), mint kiemelkedő szőlőtermő vidéket. Kastélyuk alatt borospincéket építettek, új szőlőfajtákat honosítottak meg, és bevezették a borok palackozását. Az iloki(újlaki) dűlők legismertebb bora a tramini, emellett kiemelkedő a graševina (olaszrizling), valamint a frankovka (kékfrankos), chardonnay, rajnai rizling és cabernet sauvignon is.   

Vinkovo fesztivál – Szent Vince napjának hagyománya 

Szent Vince, a szőlészek és borászok védőszentje ünnepe a szőlőművelés új évének kezdetét jelenti. Hagyományosan ezen a napon a borászok megáldják szőlőiket, tüzet gyújtanak, és finom falatok mellett ünnepelnek – természetesen jó borok kíséretében. 

A rendezvény 2013-ban indult útjára a Szerémi Borászati Egyesület és Ilok város támogatásával. A járványidőszakot követően 2023-tól a „Posjeti Ilok” egyesület szervezésében új lendületet kapott, és a program minden évben gazdagodik új edukatív és szórakoztató elemekkel. 


Fotó: Vinkovo Borfesztivál

Az ünnepség a szőlők megáldásával kezdődik Vukovo dűlőn, az iloki(újlaki) pincészetekben szerdai napon. Majd csütörtökön a városnézés után az este a „Tamburák és borok éjszakája” programmal folytatódik a Stari Podrum borospincében. A Paint&Wine festőműhely és a borászatok rendezvényei mellett péntek este nagyszabású borfesztivál várja a látogatókat. A hangulatot tamburazenekarok és Damir Vunuk & The Bechars garantálják.  

Szombaton a fő programok között borászati mesterkurzus, Paint&Wine műhely és karneváli vásár szerepel. A gasztronómiai kínálat helyi halételekkel és különleges finomságokkal egészül ki. Az estét Goran Koči séf modern szerémségi specialitásai koronázzák meg. A fesztivált vasárnap egy hagyományos reggeli zárja a TRS borászat birtokán. 

 


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.