Borfesztivál Újlakon

Illok – magyar nevén Újlak-, a Dráva és a Duna találkozásánál, alig néhány órányi autóútra Magyarországtól, a bor szerelmeseinek paradicsoma. A Vinkovo fesztivál 2025. január 22–26. között várja a látogatókat, különleges borokkal, évszázados hagyományokkal, helyi ízekkel és pezsgő hangulattal. A Szerémi borvidék egyedi tramini borai, a tamburazenekarok zenéje és a borászatok izgalmas programjai teszik ezt az eseményt igazán egyedivé. 

Ilok (Újlak) történelmi borvidékként több évszázados hagyománnyal rendelkezik. A 17. században az Odescalchi hercegek tették híressé Ilokot (Újlak), mint kiemelkedő szőlőtermő vidéket. Kastélyuk alatt borospincéket építettek, új szőlőfajtákat honosítottak meg, és bevezették a borok palackozását. Az iloki(újlaki) dűlők legismertebb bora a tramini, emellett kiemelkedő a graševina (olaszrizling), valamint a frankovka (kékfrankos), chardonnay, rajnai rizling és cabernet sauvignon is.   

Vinkovo fesztivál – Szent Vince napjának hagyománya 

Szent Vince, a szőlészek és borászok védőszentje ünnepe a szőlőművelés új évének kezdetét jelenti. Hagyományosan ezen a napon a borászok megáldják szőlőiket, tüzet gyújtanak, és finom falatok mellett ünnepelnek – természetesen jó borok kíséretében. 

A rendezvény 2013-ban indult útjára a Szerémi Borászati Egyesület és Ilok város támogatásával. A járványidőszakot követően 2023-tól a „Posjeti Ilok” egyesület szervezésében új lendületet kapott, és a program minden évben gazdagodik új edukatív és szórakoztató elemekkel. 


Fotó: Vinkovo Borfesztivál

Az ünnepség a szőlők megáldásával kezdődik Vukovo dűlőn, az iloki(újlaki) pincészetekben szerdai napon. Majd csütörtökön a városnézés után az este a „Tamburák és borok éjszakája” programmal folytatódik a Stari Podrum borospincében. A Paint&Wine festőműhely és a borászatok rendezvényei mellett péntek este nagyszabású borfesztivál várja a látogatókat. A hangulatot tamburazenekarok és Damir Vunuk & The Bechars garantálják.  

Szombaton a fő programok között borászati mesterkurzus, Paint&Wine műhely és karneváli vásár szerepel. A gasztronómiai kínálat helyi halételekkel és különleges finomságokkal egészül ki. Az estét Goran Koči séf modern szerémségi specialitásai koronázzák meg. A fesztivált vasárnap egy hagyományos reggeli zárja a TRS borászat birtokán. 

 


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.