Borfesztivál Újlakon

Illok – magyar nevén Újlak-, a Dráva és a Duna találkozásánál, alig néhány órányi autóútra Magyarországtól, a bor szerelmeseinek paradicsoma. A Vinkovo fesztivál 2025. január 22–26. között várja a látogatókat, különleges borokkal, évszázados hagyományokkal, helyi ízekkel és pezsgő hangulattal. A Szerémi borvidék egyedi tramini borai, a tamburazenekarok zenéje és a borászatok izgalmas programjai teszik ezt az eseményt igazán egyedivé. 

Ilok (Újlak) történelmi borvidékként több évszázados hagyománnyal rendelkezik. A 17. században az Odescalchi hercegek tették híressé Ilokot (Újlak), mint kiemelkedő szőlőtermő vidéket. Kastélyuk alatt borospincéket építettek, új szőlőfajtákat honosítottak meg, és bevezették a borok palackozását. Az iloki(újlaki) dűlők legismertebb bora a tramini, emellett kiemelkedő a graševina (olaszrizling), valamint a frankovka (kékfrankos), chardonnay, rajnai rizling és cabernet sauvignon is.   

Vinkovo fesztivál – Szent Vince napjának hagyománya 

Szent Vince, a szőlészek és borászok védőszentje ünnepe a szőlőművelés új évének kezdetét jelenti. Hagyományosan ezen a napon a borászok megáldják szőlőiket, tüzet gyújtanak, és finom falatok mellett ünnepelnek – természetesen jó borok kíséretében. 

A rendezvény 2013-ban indult útjára a Szerémi Borászati Egyesület és Ilok város támogatásával. A járványidőszakot követően 2023-tól a „Posjeti Ilok” egyesület szervezésében új lendületet kapott, és a program minden évben gazdagodik új edukatív és szórakoztató elemekkel. 


Fotó: Vinkovo Borfesztivál

Az ünnepség a szőlők megáldásával kezdődik Vukovo dűlőn, az iloki(újlaki) pincészetekben szerdai napon. Majd csütörtökön a városnézés után az este a „Tamburák és borok éjszakája” programmal folytatódik a Stari Podrum borospincében. A Paint&Wine festőműhely és a borászatok rendezvényei mellett péntek este nagyszabású borfesztivál várja a látogatókat. A hangulatot tamburazenekarok és Damir Vunuk & The Bechars garantálják.  

Szombaton a fő programok között borászati mesterkurzus, Paint&Wine műhely és karneváli vásár szerepel. A gasztronómiai kínálat helyi halételekkel és különleges finomságokkal egészül ki. Az estét Goran Koči séf modern szerémségi specialitásai koronázzák meg. A fesztivált vasárnap egy hagyományos reggeli zárja a TRS borászat birtokán. 

 


Nincs fából vaskarika: búcsúzik a balatonfüredi étterem

Nincs fából vaskarika: búcsúzik a balatonfüredi étterem 

Az étterem  közösségi oldalán jelentette be, hogy fájó szívvel, de bezárják a vendéglátóegységet.
Programok és fejlesztések a villányi borvidéken

Programok és fejlesztések a villányi borvidéken 

A következő pár évben összesen mintegy ötmilliárd forintnyi fejlesztés valósul meg Villányban.
Rajnai rizling a legjobb magyar borok között

Rajnai rizling a legjobb magyar borok között 

A Pannonhalmi borvidék egyik legismertebb pincészeténél, a Cseri Pincészetnél jóideje fontos szerep jut a számoknak.  
Hamarosan személyzet nélküli Auchant nyitnak Újbudán

Hamarosan személyzet nélküli Auchant nyitnak Újbudán 

Személyzet nélküli, okos üzletet nyit február végén a nemzetközi kiskereskedelmi üzletlánc.
Michelin-csillagok Ausztriának: kulináris kiválóságok díjazása a MICHELIN Guide-on

Michelin-csillagok Ausztriának: kulináris kiválóságok díjazása a MICHELIN Guide-on 

Mérföldkő az osztrák kulináris és turizmus helyzetben: 82 MICHELIN-csillag, 33 Zöld Csillag és 43 Bib-Gourmand-díj Ausztriának.
Felmérés: mennyit költenek fenntartás nélkül a vendégek egy étteremben?

Felmérés: mennyit költenek fenntartás nélkül a vendégek egy étteremben? 

A hazai vendéglátóipar számára érdekes adatokat szolgáltat az a kutatás, amelynek legfőbb megállapításait most ismertetjük.
Rangos elismerés a Törleynek

Rangos elismerés a Törleynek 

Alkoholmentes rosé pezsgőjük aranyérmet nyert a londoni Drinks Business által szervezett Global Low and No Alcohol Wine Masters 2024 versenyen.
Változnak a német étkezési szokások

Változnak a német étkezési szokások 

A tendencia összhangban van a globális egészségtudatosság és fenntarthatóság iránti növekvő igénnyel.
Folytatódnak a koreai influenszer kulináris kalandjai Budapesten

Folytatódnak a koreai influenszer kulináris kalandjai Budapesten 

Budapestre érkezett egy koreai influenszer, aki útra kelt a fővárosban, hogy felfedezze a magyar gasztronómia finomságait.
Meghökkentő édességeket készít egy magyar cukrász

Meghökkentő édességeket készít egy magyar cukrász 

Most például túrós csuszás csokoládéval kísérletezik.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.