Borjogász képzés indul

Magyarországon először indul speciálisan borjogi továbbképzés, amely során a Bordeaux 4 egyetem és a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara nevesebb hazai és külföldi szakemberek vezetésével segít betekinteni a bor és a jog világába - nem csak jogászoknak.

A PTE Állam- és Jogtudományi Kara – együttműködve a Bordeaux 4 egyetemmel – a 2010/2011-es tanévben Magyarországon elsőként indította el jogi alapdiplomával rendelkezők részére a borjogi szakjogász, egyéb gazdasági alapdiplomával rendelkezők számára a borjogi szakokleveles képzést. A két szemeszter során a jelentkezők a hagyományos jogi tárgyak mellett (agrárjog, eredetvédelem, fogyasztóvédelem stb.) a borászati vállalkozások működtetéséhez szükséges ismereteket (pl. gazdasági és marketingismeretek) is elsajátíthatják. Az oktatások havonta maximum két alkalommal pénteki és szombati napokon történnek - a szakjogász képzések Pécsett, a szakokleveles oktatások pedig Budapesten zajlanak.

A képzésben részt vevő oktatók a szakma világszínvonalú vezető hazai és külföldi szakemberei, a francia oktatók előadását szinkrontolmácsok fordítják magyarra. Az oktatási programban kiemelt szerepet kapnak a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet munkatársai is. A 2011/12-es tanévtől kezdődően szakavatott „sommelier” vezetésével „Borkóstolási alapismeretek” című tárgy is a program részévé válik – az oktatást mindvégig a bordeaux-i Professzor Nader Hakim koordinálja a francia egyetem részéről.

A képzés lezárását követően a hallgatók a PTE borjogi szakjogász végzettségét, valamint a Bordeaux 4 Egyetem Master 2 „Droit de la vigne et du vin” diplomáját is megszerzik. A végzett borjogi szakjogászok a szőlő- és bortermelés, valamint a borpiacok jogi problémáira hazai, közösségi és nemzetközi szinten is hatékony válaszokat képesek adni, egyúttal tanácsaikkal a borászati vállalkozások működését is elősegíthetik. (forrás: Borászportál)



A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.