Borjogász képzés indul

Magyarországon először indul speciálisan borjogi továbbképzés, amely során a Bordeaux 4 egyetem és a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara nevesebb hazai és külföldi szakemberek vezetésével segít betekinteni a bor és a jog világába - nem csak jogászoknak.

A PTE Állam- és Jogtudományi Kara – együttműködve a Bordeaux 4 egyetemmel – a 2010/2011-es tanévben Magyarországon elsőként indította el jogi alapdiplomával rendelkezők részére a borjogi szakjogász, egyéb gazdasági alapdiplomával rendelkezők számára a borjogi szakokleveles képzést. A két szemeszter során a jelentkezők a hagyományos jogi tárgyak mellett (agrárjog, eredetvédelem, fogyasztóvédelem stb.) a borászati vállalkozások működtetéséhez szükséges ismereteket (pl. gazdasági és marketingismeretek) is elsajátíthatják. Az oktatások havonta maximum két alkalommal pénteki és szombati napokon történnek - a szakjogász képzések Pécsett, a szakokleveles oktatások pedig Budapesten zajlanak.

A képzésben részt vevő oktatók a szakma világszínvonalú vezető hazai és külföldi szakemberei, a francia oktatók előadását szinkrontolmácsok fordítják magyarra. Az oktatási programban kiemelt szerepet kapnak a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet munkatársai is. A 2011/12-es tanévtől kezdődően szakavatott „sommelier” vezetésével „Borkóstolási alapismeretek” című tárgy is a program részévé válik – az oktatást mindvégig a bordeaux-i Professzor Nader Hakim koordinálja a francia egyetem részéről.

A képzés lezárását követően a hallgatók a PTE borjogi szakjogász végzettségét, valamint a Bordeaux 4 Egyetem Master 2 „Droit de la vigne et du vin” diplomáját is megszerzik. A végzett borjogi szakjogászok a szőlő- és bortermelés, valamint a borpiacok jogi problémáira hazai, közösségi és nemzetközi szinten is hatékony válaszokat képesek adni, egyúttal tanácsaikkal a borászati vállalkozások működését is elősegíthetik. (forrás: Borászportál)



Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.