Borjogász képzés indul

Magyarországon először indul speciálisan borjogi továbbképzés, amely során a Bordeaux 4 egyetem és a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara nevesebb hazai és külföldi szakemberek vezetésével segít betekinteni a bor és a jog világába - nem csak jogászoknak.

A PTE Állam- és Jogtudományi Kara – együttműködve a Bordeaux 4 egyetemmel – a 2010/2011-es tanévben Magyarországon elsőként indította el jogi alapdiplomával rendelkezők részére a borjogi szakjogász, egyéb gazdasági alapdiplomával rendelkezők számára a borjogi szakokleveles képzést. A két szemeszter során a jelentkezők a hagyományos jogi tárgyak mellett (agrárjog, eredetvédelem, fogyasztóvédelem stb.) a borászati vállalkozások működtetéséhez szükséges ismereteket (pl. gazdasági és marketingismeretek) is elsajátíthatják. Az oktatások havonta maximum két alkalommal pénteki és szombati napokon történnek - a szakjogász képzések Pécsett, a szakokleveles oktatások pedig Budapesten zajlanak.

A képzésben részt vevő oktatók a szakma világszínvonalú vezető hazai és külföldi szakemberei, a francia oktatók előadását szinkrontolmácsok fordítják magyarra. Az oktatási programban kiemelt szerepet kapnak a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet munkatársai is. A 2011/12-es tanévtől kezdődően szakavatott „sommelier” vezetésével „Borkóstolási alapismeretek” című tárgy is a program részévé válik – az oktatást mindvégig a bordeaux-i Professzor Nader Hakim koordinálja a francia egyetem részéről.

A képzés lezárását követően a hallgatók a PTE borjogi szakjogász végzettségét, valamint a Bordeaux 4 Egyetem Master 2 „Droit de la vigne et du vin” diplomáját is megszerzik. A végzett borjogi szakjogászok a szőlő- és bortermelés, valamint a borpiacok jogi problémáira hazai, közösségi és nemzetközi szinten is hatékony válaszokat képesek adni, egyúttal tanácsaikkal a borászati vállalkozások működését is elősegíthetik. (forrás: Borászportál)



Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.