BorOskolával nyit a Pünkösdi Nyitott Pince Napok

2013. május 18-19-20-án országszerte több mint 100 pince várja nyitott kapukkal a borbarátokat. Magyarország csaknem valamennyi borvidékén és bortermő helyén bekukkanthatunk a pincészetek, borozók, borházak, vinotékák és borvendéglők színfalai mögé. A pünkösdi pincehangulatra idén könnyű lesz a felkészülés, hiszen a Nyitott Pincék Szövetsége és a Magyar Turizmus Zrt. május 6-tól 5 napon át tartó BorOskolát szervez, ahol a legjobb „tanulók” borkóstolót, birtoklátogatást, borválogatást nyerhetnek.

A fesztiváloktól a borvacsorákig számtalan lehetőség van borok kóstolására, ám sokan szívesebben hallják a bor készítőjétől mindazt, amit a kóstolt tételről tudni érdemes. Gyakran ez jelenti azt a maradandó élményt, ami miatt a vendég a pince „nagykövetévé” válik, és amiért időről időre visszatér. A Nyitott Pince Napok célja, hogy a borvidékek megismerése mellett a közvetlen emberi kapcsolatokat is ápolja. A programot a Nyitott Pincék Szövetsége, a Bacchus Arts Stúdió és a Magyar Turizmus Zrt. szervezésében nyolcadik alkalommal tartják meg pünkösd hétvégéjén.
Ezen a hétvégén előzetes regisztráció nélkül is bárki betérhet majd a www.nyitottpince.hu és a www.itthon.hu oldalakon felsorolt pincékbe kóstolóra és egy jóízű beszélgetésre. Szombaton, vasárnap és hétfőn a borkedvelők hangulatos pincetúrák során fedezhetik fel a legrangosabb pincészeteket és a kincseket rejtő apró, kézműves borászatokat. Az akcióban részt vevő pincék a három napból legalább két napon 10 és 19 óra között nyitva tartanak, a gazda, borász vagy a borhoz értő személyzet fogadja a betérő vendégeket. A nyitott pincékben legalább 3 féle bort lehet 10-50 százalékos kedvezménnyel megkóstolni. A kedvezményes kóstolók mellett sok helyen nyílik lehetőség a pince és a szőlőbirtok bejárására; s a borok mellett finom falatokkal is kínálják a betérő vendéget.
A legtöbb nyitott pince a Balatonfüred-Csopaki, a Tokaji, a Móri és a Szekszárdi borvidéken várja majd a bortúrázókat, ám országszerte több mint 100 pince várja a borra és tudásra szomjazókat. A tájékozódást Bortúra Kalauz is segíti, amely hamarosan letölthető a www.nyitottpince.hu honlapról. Újdonság a Pünkösdi Nyitott Pince Napok Androidos és iOS okostelefonokkal használható pincetérképe. A QR-kód segítségével az internetes hozzáféréssel rendelkező telefonok segítenek megtalálni a látogatók tartózkodási helyéhez legközelebb eső pincét.
A játékos kedvűekre is gondolva a Magyar Turizmus Zrt. idén ismét nyereményjátékot hirdet „BORoskola” címmel a jatek.itthon.hu oldalon, ahol rengeteg értékes nyereményt – borokat, borkóstolókat – sorsolnak ki a szerencsések között.
Azok számára, akik kíváncsiak a bor keletkezésének körülményeire: a tájra, a borvidékre, a borkészítő műhelyre, a hűvös pincékre, a jó illatú hordókra és megannyi „titokra”, itt a remek alkalom, hogy néhány napra vérbeli borturistává váljanak, és akár messzebbre is elutazzanak egy-egy borász és pincészet kedvéért.


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.