BorOskolával nyit a Pünkösdi Nyitott Pince Napok

2013. május 18-19-20-án országszerte több mint 100 pince várja nyitott kapukkal a borbarátokat. Magyarország csaknem valamennyi borvidékén és bortermő helyén bekukkanthatunk a pincészetek, borozók, borházak, vinotékák és borvendéglők színfalai mögé. A pünkösdi pincehangulatra idén könnyű lesz a felkészülés, hiszen a Nyitott Pincék Szövetsége és a Magyar Turizmus Zrt. május 6-tól 5 napon át tartó BorOskolát szervez, ahol a legjobb „tanulók” borkóstolót, birtoklátogatást, borválogatást nyerhetnek.

A fesztiváloktól a borvacsorákig számtalan lehetőség van borok kóstolására, ám sokan szívesebben hallják a bor készítőjétől mindazt, amit a kóstolt tételről tudni érdemes. Gyakran ez jelenti azt a maradandó élményt, ami miatt a vendég a pince „nagykövetévé” válik, és amiért időről időre visszatér. A Nyitott Pince Napok célja, hogy a borvidékek megismerése mellett a közvetlen emberi kapcsolatokat is ápolja. A programot a Nyitott Pincék Szövetsége, a Bacchus Arts Stúdió és a Magyar Turizmus Zrt. szervezésében nyolcadik alkalommal tartják meg pünkösd hétvégéjén.
Ezen a hétvégén előzetes regisztráció nélkül is bárki betérhet majd a www.nyitottpince.hu és a www.itthon.hu oldalakon felsorolt pincékbe kóstolóra és egy jóízű beszélgetésre. Szombaton, vasárnap és hétfőn a borkedvelők hangulatos pincetúrák során fedezhetik fel a legrangosabb pincészeteket és a kincseket rejtő apró, kézműves borászatokat. Az akcióban részt vevő pincék a három napból legalább két napon 10 és 19 óra között nyitva tartanak, a gazda, borász vagy a borhoz értő személyzet fogadja a betérő vendégeket. A nyitott pincékben legalább 3 féle bort lehet 10-50 százalékos kedvezménnyel megkóstolni. A kedvezményes kóstolók mellett sok helyen nyílik lehetőség a pince és a szőlőbirtok bejárására; s a borok mellett finom falatokkal is kínálják a betérő vendéget.
A legtöbb nyitott pince a Balatonfüred-Csopaki, a Tokaji, a Móri és a Szekszárdi borvidéken várja majd a bortúrázókat, ám országszerte több mint 100 pince várja a borra és tudásra szomjazókat. A tájékozódást Bortúra Kalauz is segíti, amely hamarosan letölthető a www.nyitottpince.hu honlapról. Újdonság a Pünkösdi Nyitott Pince Napok Androidos és iOS okostelefonokkal használható pincetérképe. A QR-kód segítségével az internetes hozzáféréssel rendelkező telefonok segítenek megtalálni a látogatók tartózkodási helyéhez legközelebb eső pincét.
A játékos kedvűekre is gondolva a Magyar Turizmus Zrt. idén ismét nyereményjátékot hirdet „BORoskola” címmel a jatek.itthon.hu oldalon, ahol rengeteg értékes nyereményt – borokat, borkóstolókat – sorsolnak ki a szerencsések között.
Azok számára, akik kíváncsiak a bor keletkezésének körülményeire: a tájra, a borvidékre, a borkészítő műhelyre, a hűvös pincékre, a jó illatú hordókra és megannyi „titokra”, itt a remek alkalom, hogy néhány napra vérbeli borturistává váljanak, és akár messzebbre is elutazzanak egy-egy borász és pincészet kedvéért.


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.