A fesztiváloktól a borvacsorákig számtalan lehetőség van borok kóstolására, ám sokan szívesebben hallják a bor készítőjétől mindazt, amit a kóstolt tételről tudni érdemes. Gyakran ez jelenti azt a maradandó élményt, ami miatt a vendég a pince „nagykövetévé” válik, és amiért időről időre visszatér. A Nyitott Pince Napok célja, hogy a borvidékek megismerése mellett a közvetlen emberi kapcsolatokat is ápolja. A programot a Nyitott Pincék Szövetsége, a Bacchus Arts Stúdió és a Magyar Turizmus Zrt. szervezésében nyolcadik alkalommal tartják meg pünkösd hétvégéjén.
Ezen a hétvégén előzetes regisztráció nélkül is bárki betérhet majd a www.nyitottpince.hu és a www.itthon.hu oldalakon felsorolt pincékbe kóstolóra és egy jóízű beszélgetésre. Szombaton, vasárnap és hétfőn a borkedvelők hangulatos pincetúrák során fedezhetik fel a legrangosabb pincészeteket és a kincseket rejtő apró, kézműves borászatokat. Az akcióban részt vevő pincék a három napból legalább két napon 10 és 19 óra között nyitva tartanak, a gazda, borász vagy a borhoz értő személyzet fogadja a betérő vendégeket. A nyitott pincékben legalább 3 féle bort lehet 10-50 százalékos kedvezménnyel megkóstolni. A kedvezményes kóstolók mellett sok helyen nyílik lehetőség a pince és a szőlőbirtok bejárására; s a borok mellett finom falatokkal is kínálják a betérő vendéget.
A legtöbb nyitott pince a Balatonfüred-Csopaki, a Tokaji, a Móri és a Szekszárdi borvidéken várja majd a bortúrázókat, ám országszerte több mint 100 pince várja a borra és tudásra szomjazókat. A tájékozódást Bortúra Kalauz is segíti, amely hamarosan letölthető a www.nyitottpince.hu honlapról. Újdonság a Pünkösdi Nyitott Pince Napok Androidos és iOS okostelefonokkal használható pincetérképe. A QR-kód segítségével az internetes hozzáféréssel rendelkező telefonok segítenek megtalálni a látogatók tartózkodási helyéhez legközelebb eső pincét.
A játékos kedvűekre is gondolva a Magyar Turizmus Zrt. idén ismét nyereményjátékot hirdet „BORoskola” címmel a jatek.itthon.hu oldalon, ahol rengeteg értékes nyereményt – borokat, borkóstolókat – sorsolnak ki a szerencsések között.
Azok számára, akik kíváncsiak a bor keletkezésének körülményeire: a tájra, a borvidékre, a borkészítő műhelyre, a hűvös pincékre, a jó illatú hordókra és megannyi „titokra”, itt a remek alkalom, hogy néhány napra vérbeli borturistává váljanak, és akár messzebbre is elutazzanak egy-egy borász és pincészet kedvéért.
BorOskolával nyit a Pünkösdi Nyitott Pince Napok
2013. május 18-19-20-án országszerte több mint 100 pince várja nyitott kapukkal a borbarátokat. Magyarország csaknem valamennyi borvidékén és bortermő helyén bekukkanthatunk a pincészetek, borozók, borházak, vinotékák és borvendéglők színfalai mögé. A pünkösdi pincehangulatra idén könnyű lesz a felkészülés, hiszen a Nyitott Pincék Szövetsége és a Magyar Turizmus Zrt. május 6-tól 5 napon át tartó BorOskolát szervez, ahol a legjobb „tanulók” borkóstolót, birtoklátogatást, borválogatást nyerhetnek.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás
A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban
Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak
Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely
A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj
A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja
Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán
A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?
A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?
Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban
Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.
Interjú
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket
Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.