Borszerdák az MNG-ben és a Vasarely Múzeumban

A Vasarely Múzeum is csatlakozik idén a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) Borszerda elnevezésű programsorozatához, melyet ebben az évben is júliusban, ám ezúttal már részben az óbudai társmúzeumban tartanak meg.

 Az idei Borszerdák tematikus keretét a színek adják szerda esténként. Négy szerda, négy szín, négy előadás a festészetről: a vörös bódító árnyalatairól Munkácsy kapcsán, az üde zöld szín térhódításáról az impresszionizmus korában, a sárgához kapcsolódó legkülönfélébb képzettársításokról és a kék 20. század képzőművészetében betöltött szerepéről. Mindezek mellé ezen a nyáron négy, nők vezette pincészet boraival ismerkedhetnek meg az érdeklődők - közölte az MTI-vel csütörtökön a Nemzeti Galéria.


A sorozat a Bódító vörös esttel indul július 5-én az MNG-ben. Krasznai Réka, a nemrég újrarendezett 19. századi kiállítás kurátora tart előadást a vörös bódító árnyalatairól Munkácsy Mihály művészete kapcsán, az este tárlatvezetései pedig az állandó kiállítások mesterműveire összpontosítanak.   

Az idei első Borszerdán egy nemrég indult Szent György-hegyi pincészettel (Badacsonyi borvidék), az Ujvári Vivien által vezetett Ujvári pincészet boraival lehet megismerkedni, miközben az Urbán Orsi Quartett lép fel. A Vasarely Múzeum a július 12-i Borszerdának ad otthont, Kék poézis címmel. Bellák Gábor művészettörténész a 20. század festészetét tekinti át Picasso kék korszakától Vasarely kék képeiig, a gyűjteménnyel pedig angol és magyar nyelvű vezetések ismertetik meg a látogatókat.


 Az est vendége a badacsonyörsi Folly Arborétum és Borászat, valamint Dennert Árpád szaxofonművész lesznek. Őrült sárga címmel várják az MNG-be július harmadik szerdáján a látogatókat, akik több tárlatvezetésen és Halász Rita jóvoltából kulturális kalandozáson vehetnek részt a középkortól a kortársig; fókuszban végig a sárga színnel. A villányi borvidékről érkezik a Vylyan Pincészet, míg fellépőként a Jármai Edit Quartettet hívták meg a szervezők.
   

A Borszerdák a július 26-i Üde zöld esttel zárulnak: Gimesy Péter "Zöldebbre még zöldebbre" - Tanácsok a tájfestészethez címmel tart előadást az MNG-ben, emellett tárlatvezetések, a móri/somlói Csetvei Pincészet borai és a Hot Club of Hungary zenéje várják a látogatókat.

Forrás: Vendég & Hotel/MTI


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.