Borszerdák az MNG-ben és a Vasarely Múzeumban

A Vasarely Múzeum is csatlakozik idén a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) Borszerda elnevezésű programsorozatához, melyet ebben az évben is júliusban, ám ezúttal már részben az óbudai társmúzeumban tartanak meg.

 Az idei Borszerdák tematikus keretét a színek adják szerda esténként. Négy szerda, négy szín, négy előadás a festészetről: a vörös bódító árnyalatairól Munkácsy kapcsán, az üde zöld szín térhódításáról az impresszionizmus korában, a sárgához kapcsolódó legkülönfélébb képzettársításokról és a kék 20. század képzőművészetében betöltött szerepéről. Mindezek mellé ezen a nyáron négy, nők vezette pincészet boraival ismerkedhetnek meg az érdeklődők - közölte az MTI-vel csütörtökön a Nemzeti Galéria.


A sorozat a Bódító vörös esttel indul július 5-én az MNG-ben. Krasznai Réka, a nemrég újrarendezett 19. századi kiállítás kurátora tart előadást a vörös bódító árnyalatairól Munkácsy Mihály művészete kapcsán, az este tárlatvezetései pedig az állandó kiállítások mesterműveire összpontosítanak.   

Az idei első Borszerdán egy nemrég indult Szent György-hegyi pincészettel (Badacsonyi borvidék), az Ujvári Vivien által vezetett Ujvári pincészet boraival lehet megismerkedni, miközben az Urbán Orsi Quartett lép fel. A Vasarely Múzeum a július 12-i Borszerdának ad otthont, Kék poézis címmel. Bellák Gábor művészettörténész a 20. század festészetét tekinti át Picasso kék korszakától Vasarely kék képeiig, a gyűjteménnyel pedig angol és magyar nyelvű vezetések ismertetik meg a látogatókat.


 Az est vendége a badacsonyörsi Folly Arborétum és Borászat, valamint Dennert Árpád szaxofonművész lesznek. Őrült sárga címmel várják az MNG-be július harmadik szerdáján a látogatókat, akik több tárlatvezetésen és Halász Rita jóvoltából kulturális kalandozáson vehetnek részt a középkortól a kortársig; fókuszban végig a sárga színnel. A villányi borvidékről érkezik a Vylyan Pincészet, míg fellépőként a Jármai Edit Quartettet hívták meg a szervezők.
   

A Borszerdák a július 26-i Üde zöld esttel zárulnak: Gimesy Péter "Zöldebbre még zöldebbre" - Tanácsok a tájfestészethez címmel tart előadást az MNG-ben, emellett tárlatvezetések, a móri/somlói Csetvei Pincészet borai és a Hot Club of Hungary zenéje várják a látogatókat.

Forrás: Vendég & Hotel/MTI


Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.